POP3
POP3-subsidie: het 3e plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is een Europees subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. Verschillende subsidies vallen onder deze regeling en zijn aan te vragen wanneer gewerkt wordt aan de ontwikkeling van het platteland door; agrarisch ondernemer, namens een natuur- en landschapsorganisatie of namens de overheid?
Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (afgekort POP3) is een Europees subsidieprogramma dat is gericht op de ontwikkeling van het platteland in brede zin. De focus van het programma is gericht op innovatie en duurzaamheid in het landelijk gebied. Aanvragen voor innovatieve investeringen worden vooral op de criteria duurzaamheid en innovatie beoordeeld.
POP3 gaat in de transitieperiode van 2021 tot en met 2022 door als POP3+. Het bestaande POP3 wordt verlengd. De overheid ziet het als een voorbereiding op de invulling van het nieuwe Europees landbouwbeleid [het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het Nationaal Strategisch Plan (NSP)]. Het nieuwe GLB gaat toekomstbestendig boeren sterker belonen. POP3+ biedt de ruimte en financiële middelen om door te gaan met de bestaande POP3-subsidies.
Thema's
Het Plattelandsontwikkelingsprogramma bestaat uit vijf thema`s waarbij provincies zelf accenten kunnen leggen. Subsidie aanvraag is mogelijk op deze vijf thema`s:
- Versterken innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht
Europese innovatieplatforms maken deel uit van een nieuwe aanpak van de Europese Commissie. Doel van EIP is te zorgen dat nieuw onderzoek wordt gedreven door uitdagingen uit de praktijk. In het kader van EIP kunnen Operationele Groepen worden opgericht van boeren, ondernemers en andere partijen uit de agrosector, die samen bijvoorbeeld pilots praktijkproeven doen of demonstratieprojecten uitvoeren om innovaties te ontwikkelen.
- Jonge boeren
De maatregelen binnen de jonge boerenregeling in het Plattelandsontwikkelingsprogramma richten zich specifiek op jonge boeren na een bedrijfsovername. De regeling heeft veelal betrekking op duurzaamheid en innovatie.
- Natuur en landschap
Het agrarisch natuurbeheer is een belangrijke pijler in het Plattelandsbeleid (pijler 2 van het GLB). Binnen het nieuwe GLB 2014-2020 wordt agrarisch natuurbeheer in collectieven mogelijk gemaakt in het komende nationale Plattelandsontwikkelingsprogramma.
- Verbeteren waterkwaliteit
In het Plattelandsontwikkelingsprogramma kunnen landbouwers subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen die waterverontreiniging tegengaan of bijdragen aan een goede waterhuishouding in hun gebied. Denk aan het toepassen van zuiveringsvoorzieningen (bijvoorbeeld helofytenfilters) om erfafspoeling tegen te gaan, kennis opdoen van technieken als rijenbemesting en deze toepassen, peilgestuurde drainage en inrichting van natuurvriendelijke oevers langs watergangen. Per regio wordt bepaald welke maatregelen daar het beste passen.
Aankondiging POP3-subsidies in het kader van economisch herstel
In het kader van het Europees ‘Economisch Herstelfonds’ zijn twee subsidieregelingen aangekondigd. Dit betreft een investeringsregeling en een samenwerkingsregeling voor ‘groen-economisch herstel’, die beide moeten bijdragen aan milieu- en klimaatdoelen. Het is de bedoeling dat beide subsidieregelingen begin december 2021 worden opengesteld.
Subsidie deelname erkende kwaliteitsregeling kalversector
Met deze subsidie stimuleert de overheid de kalversector om mee te doen aan vrijwillige kwaliteitssystemen. Doel is de sector te laten doorgroeien naar een robuuste, duurzame en maatschappelijk verantwoorde sector. Hiermee de kwaliteit van het kalfsvlees te verbeteren en bevorderen van de gezondheid van de mens en het welzijn van het dier.
Investeringen in kalverstallen
Deze subsidie is gericht op het investeren in diervriendelijke stalvloeren of apparaten die de uitstoot van ammoniak verminderen. Zo krijgt de vleeskalversector een kwaliteitsimpuls. Dit stimuleert innovatie, duurzaamheid en dierenwelzijn.
De overheid wil aan de hand van pilots, ervaring opdoen voor de volgende GLB-periode van 2021 tot 2027. Voor initiatieven die deze gerelateerde projecten behelzen is subsidie aan te vragen.
Provincies geven niet alleen zelf subsidies, maar zijn zelf verantwoordelijk voor het toekennen van Europese subsidies. Via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) stelt de Europese Unie geld beschikbaar voor het platteland. Een deel van dit geld is of komt beschikbaar voor elk van de twaalf provincies en wordt aangevuld met geld van de provincie (cofinanciering) zelf. De mogelijkheden variëren, vandaar een link naar de verschillende pagina's die meer duidelijkheid geven over het aanbod per gebied:
Verordening POP3 subsidies
U vraagt een POP3 (of 3+)-subsidie aan en krijgt wel of geen toekenning. Vervolgens moet u rekening houden met voorwaarden die gelden voor zowel het aanvragen als de verantwoording van iedere subsidie. Informatie hierover staat beschreven per provincie en op de RVO-site per onderwerp. Ook is de aanvrager (ondernemer) verplicht te melden wanneer er veranderingen zijn in het project of over het indienen van een verzoek tot deelbetaling of vaststelling.
De verschillende subsidie-thema's gecombineerd met de diversiteit in uitvoering per provincie, maken het aanvragen en voldoen van de richtlijnen tot een uitdagende klus. DLV Advies heeft twee specialisten die naast de adviseurs volledig op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en belangrijke informatie.
- innovaties
- Verkennen van klimaatbewust ondernemen
- Verdienen met duurzame melkveehouderij
- Verdienen met duurzame melkveehouderij Utrecht
- regeneratieve landbouw
- Doorbreken monocultuur grasland
- Stikstof
- Plattelandsontwikkelingen-programma
- Mestbewerking - Mestverwerking
- GLB Kennisvoucher
- VAB
- Samenwerking veehouderij - akkerbouw
- Fosfaatrechten
- Monomestvergisters
- Precisiebemesting
- KringloopWijzer
- Energiebesparing
- Groen Fosfaat
- Asbest / zonnepanelen