Via studiegroepen, workshops en bezoeken aan demobedrijven worden verschillende thema's aangeboden die vrijwel allemaal een directe relatie hebben met kringlooplandbouw, het beter aansluiten van kringlopen en het reduceren van emissies. Het overgrote deel van de thema's zijn direct gerelateerd aan behoud van, en versterking van biodiversiteit en de omgevingskwaliteit.
Studiegroepbijeenkomsten
Er worden, verspreid over de periode van september 2023 tot en met december 2024, diverse studiegroep- en kennisbijeenkomsten georganiseerd. Hierin wordt dieper ingegaan op onder andere CO₂-reductie door mest te vergisten, CO₂-vastlegging in de bodem of het creëren van een verdienmodel door de reductie van CO₂. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om te werken aan hun eigen verduurzamingsplannen, waarbij een deskundige toelichting geeft op mogelijke maatregelen. Vaak hebben de toegepaste maatregelen direct een positief zichtbaar effect op uw bedrijfsvoering en de omgeving.
Basisplan
Voor de ondernemingen die deelnemen aan de studiegroepen zal er een basisplan voor het eigen bedrijf worden opgesteld.
Workshops en demonstraties
Eveneens zal er in de periode van september 2023 tot en met december 2024 verschillende workshops en demonstraties worden georganiseerd. De demonstraties vinden plaats op bedrijven die allemaal een directe relatie hebben met kringlooplandbouw, het beter aansluiten van kringlopen en het reduceren van emissies.
Uitdagingen en oplossingen
Tijdens de studiegroepbijeenkomsten zijn er specialisten van DLV Advies, ZLTO en/of externe sprekers aanwezig. De inhoud van de bijeenkomsten wordt mede bepaald door de wensen van de deelnemers. Vooralsnog zal er dieper ingegaan worden op onderwerpen als:
-
Mono-mestvergisting
-
CO₂-vastlegging bodem/teeltmanagement
-
CO₂-rechten - verdienmodel (carbon credits)
-
Energiemanagement/accu's
-
Energiebesparing
-
Voer- en managementmaatregelen
-
Mestmanagement (mineralenconcentraat, urine/feces, digestaat)