stikstof
Te veel stikstofneerslag vormt een probleem. Daarom heeft u een natuurvergunning of een ander toestemmingsbesluit nodig voor activiteiten waar stikstof bij vrij komt. DLV Advies is gespecialiseerd in het uitvoeren van stikstofberekeningen en stikstofdepositie-onderzoeken en geeft u daarnaast passend advies bij aanbestedingen en/of bouwprojecten. Onze jarenlange kennis en ervaring vanuit de agrarische sector helpen hier uiteraard uitstekend bij.
Stap 1 Strategisch stikstofadvies
DLV Advies ontzorgt ondernemers door strategisch advies en begeleiding in de procedures. Zo’n procedure begint altijd met het in kaart brengen van het referentieniveau. Dit is de stikstofemissie waar het bedrijf al recht op heeft. In sommige gevallen mag stikstof dat in het verleden aantoonbaar op het bedrijf aanwezig was hiervoor geteld worden. Vervolgens maken we een stikstofberekening om te kijken of dit referentieniveau voldoende is om de (toekomstige) activiteiten te mogen uitvoeren. Is dit niet het geval, dan moet extern gesaldeerd worden. De mogelijkheden worden in een strategisch gesprek besproken.
Stap 2 Aankoop stikstof
Vervolgens wordt er, wanneer dit nodig is, gezocht naar aan te kopen stikstof. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij stoppende boeren. Hoeveel precies nodig is, hangt af van de locaties van de koper en verkoper. De specialisten van DLV Advies kijken per aanbieder of het aanbod voldoende is en bemiddelen in het aankoopproces voor een optimale prijs.
Stap 3 Aanvraag natuurvergunning
Is er voldoende stikstof gekocht of aanwezig, dan vragen we een natuurvergunning aan. De nodige onderbouwing en berekeningen kunnen we aanleveren. Hierdoor kunnen we in de gehele procedure ontzorgen.
Meer weten?
Neem contact op via onderstaande contactgegevens of via het formulier.
StikstofHeeft mijn bedrijf een natuurvergunning nodig? Wat is extern salderen? Moet ik daarvoor stikstof kopen en welke prijzen staan daarvoor? Kan ik stikstofrechten uit het verleden claimen? Sinds de PAS-uitspraak in 2019 is de stikstofcrisis gaande in Nederland. Er komt teveel stikstof terecht op kwetsbare natuurgebieden. De wet verbiedt dit, waardoor er veel onzekerheid is voor projecten. Dit roept veel vragen op bij ondernemers, die graag zekerheid willen voor hun activiteiten. In de praktijk hebben veel activiteiten stikstofemissie, waardoor het nodig kan zijn een natuurvergunning aan te vragen. In sommige gevallen is die stikstofuitstoot te hoog. In zulke gevallen moet die uitstoot gecompenseerd worden door stikstof aan te kopen. Dit heet extern salderen. |
ONZE ADVISEURS STAAN
VOOR U KLAAR
Heeft u een vraag over stikstof?
Laat hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met u op.
De Wet natuurbescherming regelt de bescherming van Natura 2000-gebieden in ons land. Stoot uw bedrijf stikstof uit? Dan heeft u voor sommige activiteiten of projecten een vergunning Wet natuurbescherming nodig. De stikstofuitstoot kan bijvoorbeeld komen van stookinstallaties of bij veel verkeersbewegingen. Wij verzorgen de benodigde aanvragen met bijbehorende stikstofdepositieberekeningen voor u. Vergunningen in het kader van de Wet natuurbescherming haken in sommige gevallen aan bij de omgevingsvergunning. De specialisten van DLV Advies helpen u graag bij uw aanvraag. Voor meer informatie vult u het formulier rechts in.
Heeft u een vraag over stikstof?
Laat hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met u op.
ONZE ADVISEURS STAAN
VOOR U KLAAR
Stikstof
Heeft mijn bedrijf een natuurvergunning nodig? Wat is extern salderen? Moet ik daarvoor stikstof kopen en welke prijzen staan daarvoor? Kan ik stikstofrechten uit het verleden claimen? Sinds de PAS-uitspraak in 2019 is de stikstofcrisis gaande in Nederland. Er komt teveel stikstof terecht op kwetsbare natuurgebieden. De wet verbiedt dit, waardoor er veel onzekerheid is voor projecten. Dit roept veel vragen op bij ondernemers, die graag zekerheid willen voor hun activiteiten. In de praktijk hebben veel activiteiten stikstofemissie, waardoor het nodig kan zijn een natuurvergunning aan te vragen. In sommige gevallen is die stikstofuitstoot te hoog. In zulke gevallen moet die uitstoot gecompenseerd worden door stikstof aan te kopen. Dit heet extern salderen.
In sommige gevallen is het verplicht om extra stikstofuitstoot te compenseren met het kopen van stikstof op een andere locatie. Met de aangekochte stikstof ontstaat er per saldo een gelijkblijvend of positief effect voor de Natura 2000-gebieden. Dit heet extern salderen. Hoeveel stikstof gekocht moet worden en hoeveel dit kost is maatwerk en verschilt per locatie. Ook is het belangrijk om bij de aankoop goede afspraken te maken met de verkopende partij. De specialisten van DLV Advies hebben een uitgebreid netwerk bij aanbiedende partijen en bemiddelen bij de aankoop van stikstof. De contractuele afhandeling kunnen wij verzorgen.
Heeft u een vraag over stikstof?
Laat hier uw gegevens achter en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met u op.
De wetgeving over stikstof is geregeld in de Wet natuurbescherming. In Nederland zijn veel natuurgebieden aangewezen als Natura 2000-gebied. Veel van deze gebieden zijn stikstofgevoelig. Als teveel stikstof op deze gebieden terechtkomt, verdrijven snelgroeiende (ongewenste) plantsoorten de kwetsbare (gewenste) plantsoorten uit het gebied. Om dit te voorkomen is per gebied een Kritische depositiewaarde bepaald. Komt de stikstofneerslag boven deze waarde, dan is actie nodig. De meeste Natura 2000-gebieden zitten op dit moment boven deze grenswaarde. Het is daardoor verboden om activiteiten uit te voeren die (per saldo) zorgen voor meer stikstofdepositie. Tot 2019 was zo’n toename door de PAS nog mogelijk, maar dit systeem is door de rechter vernietigd. Hierdoor barstte de stikstofcrisis los.
Wilt u meer informatie omtrent stikstof?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
DLV Advies kent haar oorsprong in de agrarische sector. In deze sector speelt de stikstofwetgeving al veel langer een grote rol. Hierdoor volgen wij de ontwikkelingen al jaren op de voet en hebben wij veel ervaring met het aanvragen van vergunningen. Ook weten partijen uit andere sectoren ons te vinden met hun stikstofvragen. Dit zijn partijen uit de industrie, maar ook bijvoorbeeld pretparken, afvalverwerking en overheden. Door onze uitgebreide ervaring met de stikstofwetgeving kunnen wij vaak snel de situatie inschatten. Moet er stikstof aangekocht worden, dan maken wij gebruik van ons uitgebreide netwerk in de agrarische sector om de beste match tussen vraag en aanbod te vinden.
NIEUW TERREIN: BOUW VAN UPCYCLE RUBBEREN BANDENFABRIEK
Met het opstellen van plannen voor het bouwproject dat de pioniers van Black Bear Carbon aan DLV Advies toevertrouwen, stapt directeur Jos de Groot een keer buiten de agrarische sector. Interessante raakvlakken en dezelfde no-nonsense mentaliteit floreerden met als resultaat: Binnen drie maanden een compleet bouwplan.
Hugo Liebrand, Engineering Manager van het bedrijf Black Bear Carbon: “DLV Advies had onze voorkeur; een no-nonsense benadering, snel en pragmatisch werken, verstand van alles rondom de bouw en ervaring in het werkgebied. DLV Advies is bekend met de voorwaarden en het netwerk in deze regio, maar zat daar niet ‘te diep’ in zodat de onafhankelijkheid overeind blijft. Die frisse blik is een pré.”
Lees het hele verhaal over de bouw van Black Bear Carbon
Verkopen of verleasen van ammoniak- en stikstofrechten geeft veel mogelijkheden. Als er op het eigen bedrijf behoefte is aan meer stikstofruimte, omdat de gewenste bedrijfsvoering anders niet kan plaatsvinden, is extern salderen een mogelijke oplossing. De adviseurs van DLV Advies hebben jarenlange ervaring in de markt en beschikken over een groot netwerk. Indien u wilt uitbreiden kunt u in ons aanbod zoeken naar de benodigde stikstofrechten. Wilt u juist uw stikstofdepositie compenseren, neem contact op met onze adviseurs.
Stikstofregelgeving bij evenementenEen groot muziektheaterfestival in of vlakbij de natuur organiseren is tegenwoordig bepaald geen sinecure. Organisatoren moeten door een flinke regelbrij heen en moeten voldoen aan strenge regels op het gebied van stikstof. Gerrit Hegen kent het draaiboek en het script van muziektheaterspektakel 'De Vlinderprinses' van A tot Z, maar is blij dat hij in die regelbrij van stikstof een beroep heeft kunnen doen op Mark de Jong, Projectleider Bouw bij DLV Advies. “We hebben op dit vlak niet de expertise in huis en zijn blij dat we Mark in de arm hebben genomen.” |
Niet-agrarische vraag naar stikstof groeitEr komt steeds meer vraag naar stikstof vanuit niet-agrarische bedrijven. Extern salderen was een tijdje niet mogelijk, maar sinds 2020 hebben de meeste provincies er nieuwe voorwaarden voor opgesteld. De aanvragen nemen nu gestaag toe, ervaart adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu Jeroen van Boxmeer van DLV Advies. |
Zorgelijke ontwikkelingen StikstofdossierHet stikstofdossier is er eentje van veel ontwikkelingen en snelle veranderingen. Uitspraken van de rechter komen in een moordend tempo voorbij en moeilijke dossiers, zoals de legalisatie van de PAS-meldingen, duren jaren voordat er oplossingen komen. Tel daar de jaarlijkse update van het rekenprogramma AERIUS bij op, die zeker dit jaar veel stof doet opwaaien, en je hebt alle ingrediënten voor verwarring en zorgen. |
Ruim aanbod stikstofrechten beschikbaar voor externe salderingAls het gaat om stikstofrechten zijn alle ogen gericht op de veehouderij. Maar milieuorganisaties zoals MOB richten hun pijlen tegenwoordig steeds vaker op de industrie. Hebben die hun natuurvergunning wel op orde? “Wij kunnen hen daarbij ondersteunen, zegt Thijs Selten, adviseur Vastgoed bij DLV Advies. “Er is een redelijk groot aanbod van stikstofrechten, afkomstig van stoppende ondernemers of veehouders die hun stikstofruimte te gelde willen maken.” |
Vragen over het Stikstofdossier?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.