GVE-reductie monitoring

Publicatiedatum: 24 februari 2017

Na de bekendmaking van het fosfaatreductieplan op vrijdag 17 februari jl. zijn melkveehouders druk bezig om hun fosfaatreductiestrategie te bepalen en te berekenen. Deze strategie is voor iedere boer anders en voor sommige zelfs problematisch. Zeker nu er ook veranderingen zijn aangebracht in het reductieplan, zoals de toevoeging van niet-melkleverende rundveebedrijven die boetes moeten betalen. 

Niek Groot Wassink: “De aangepaste regels zijn eenvoudiger en duidelijker geworden dan enkele weken geleden; zeker wat betreft het boetesysteem, solidariteitsheffing en de mogelijkheid om fosfaatreferentie aan een ander over te dragen. Toch schrik ik van de hoge boetes die melkveehouders moeten betalen. De vaste bedragen maken het geheel wel transparanter, maar het blijft echt een complex systeem.”

“Bijvoorbeeld de aangepaste regels omtrent de niet-melkleverende bedrijven met referentiedatum 15 december 2016 die zéér ongunstig zijn”, vertelt hij ontstemt. “Zij houden in de winter minder koeien dan in de zomer. Door de nieuwe aanpassing is er voor hen geen mogelijkheid om in de zomer dieren in te scharen. Het is zonde dat er nauwelijks ruimte is voor jongvee en af te mesten dieren.”

Als je te hoog in je GVE zit, betaal je veel geld. Wat ga je als melkveehouder doen? Je moet vanaf dag één in elke periode het juiste aantal GVE reduceren en niet in de laatste week. Hoe plan je dat? Deze vraag leeft onder bijna alle melkveehouders. 

De melkveehouder kan door een specialistisch team van DLV Advies begeleidt worden in deze maandelijkse GVE-reductie. Elk einde van de maand wordt de situatie van de melkveehouder geüpdatet. De melkveehouder ontvangt een signaal hoeveel dieren hij de komende maand mag houden om een boete te voorkomen. 

Deze monitoring wordt aangeboden voor een vaste prijs van € 90,- per opgeleverde monitoring. 
Wilt u meer hierover weten? Of wilt u direct de monitoring voor uw situatie aanvragen? Vul dan via onderstaande knop het formulier in. Eén van onze adviseurs neemt contact met u op. 

GVE-reductie monitoring
 

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden