BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderRealtime sturen op data en euro's. De grote wens van de varkenshouderij wordt werkelijkheid met het softwarepakket Pigcontrol van Connecting Agri & Food, dochterorganisatie van DLV Advies. Op elk gewenst moment van de dag zit de ondernemer in de 'cockpit aan de knuppel' om zijn bedrijfte sturen op actuele bedrijfsinformatie.
Basis voor de technologie vormt de TTag, een door het Nederlandse internetbedrijf Tagologic ontwikkelde en gepatenteerde internettechnologie. Connecting Agri & Food heeft hiervoor wereldwijd de gebruiksrechten voor toepassingen in de agrofoodsector. TTag is een coderingstechnologie, waaraan sensor- en GIS-technologie en RFID-tags zijn gekoppeld. De onderliggende techniek is complex, maar het gaat om de praktische toepassingen. De ontwikkelingen op dat vlak gaan razendsnel en de mogelijkheden daarvan worden legio, is de overtuiging van Gé Backus. Hij is directeur van Connecting Agri & Food en ontwikkelde Pigcontrol samen met varkenshouder Emil Cornelissen uit Rijkevoort. Connecting Agri & Food verzorgde de techniek, Cornelissens input zorgde voor de praktische toepasbaarheid bij biggen en vleesvarkens. Op het bedrijf van Cornelissen meten sensoren in een afdeling met vleesvarkens het ammoniak- en C02-gehalte, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. De voer- en wateropname worden dagelijks geregistreerd, net als het gewicht van het varken. Deze data worden continu via het internet gecommuniceerd in een mobiele applicatie en geven de medewerker in de stal inzicht in de actuele situatie. Daarnaast stelt een duidelijk overzicht met de actuele omstandigheden in de afdelingen de medewerker in staat de werkzaamheden effectief te plannen. Cornelissen: "Pigcontrol ondersteunt bij de dagelijkse werkzaamheden in de stal."
Naast het gebruik op operationeel niveau biedt Pigcontrol uitgebreide analysemogelijkheden voor gebruik op managementniveau. Analyses van de slachtresultaten geven de ondernemer in combinatie met de data van de productieomstandigheden inzicht in de relatie tussen de bedrijfsresultaten en de wateropname, voergift en klimaatomstandigheden. Hierdoor kan er op basis van data in plaats van het gevoel gerichter worden gestuurd op verbetering van de kwaliteit van vleesvarkens en daarmee de opbrengstprijs. Het systeem is niet bedoeld ter vervanging van bestaande systemen zoals Agrovision, merkt Backus op, maar voegt er iets aan toe. “Pigcontrol maakt het mogelijk de beschikbare data in combinatie met sensorgegevens meer tot waarde te brengen." Uit alle data die een afdeling opleveren, filtert Connecting Agri & Food ijklijnen. Die vormen de basis voor alerts die de ondernemer via zijn mobiele telefoon krijgt. Via diezelfde mobiel kan hij de alerts verfijnen. Steeds dieper de afdelingsdata in tot bij de kern van het probleem, geeft Backus aan. Cornelissen: "In plaats van je bedrijf vooral op je gevoel sturen, krijg je alerts wanneer data afwijken van de ijklijn. Dat maakt het mogelijk om 'onderweg' en op tijd te sturen op data. Je kunt nog voor een probleem zich manifesteert, ingrijpen. Je ziet de gegevens in onderling verband en dat maakt je kans op scoren relatief groot." Als voorbeeld haalt Cornelissen een afdeling varkens aan die hij ventileerde op basis van de comfortzone van de varkens. "In plaats van sturen op temperatuur zijn we gaan inregelen op kuubs lucht die worden afgevoerd. De gemiddelde temperatuur daalde iets, maar kwam niet onder de 26 graden. De luchtkwaliteit werd echter stukken beter en dat heeft zijn invloed op groei en voederconversie."
Met Pigcontrol wordt bijvoorbeeld 's morgens een te hoge relatieve luchtvochtigheid zichtbaar of een verscherpte reactie van de dieren op een bepaalde enting. Cornelissen noemt Pigcontrol de basis voor een nieuwe manier van denken. "Alleen al door te kijken naar data, ga je anders sturen. De 'span of control' van je bedrijf wordt beter. Pigcontrol kan je medewerkers begeleiden in de stal", zegt de varkenshouder over zijn ervaringen in het testjaar. De nieuwe technologie moet aan het eind van de ronde resulteren in koppels uniforme varkens en een betere prognose van het juiste aļ¬evermoment. "Je kunt de behaalde resultaten vergelijken en er euro's aan koppelen", vertelt Cornelissen. Alle data zijn eigendom van de ondernemer; die bepaalt ook met wie hij ze deelt.
"De varkenshouderij is een sector waar kleine verschillen in marges een groot effect hebben op het resultaat. Wij willen met Pigcontrol bijdragen aan een beter rendement", zegt Backus. Het businessmodel is een abonnementsvorm, waarbij de ondernemer uit verschillende pakketmogelijkheden kan kiezen. De software die bij Pigcontrol hoort, is bij de eerste bèta release uitgiftes drie maanden gratis. Daarna geldt de pakketprijs. Ook krijgt de ondernemer een lijst met geschikte sensoren die kunnen worden aangepast en passen bij het systeem. "Die sensoren zijn robuust en simpel: ophangen, pluggen en draaien", weet Cornelissen.
De technologie Ttag biedt ongekende mogelijkheden. Daarvan is directeur Gé Backus van Connecting Agri & Food overtuigd. Zeker als dat in de toekomst wordt gekoppeld aan elektronische dieridentiļ¬catie door middel van Radio Frequency IDentifcation (RFID). In de zeugenhouderij heeft dat al een brede toepassing; in de vleesvarkenshouderij nog niet. Belangrijkste drempel zijn de kosten. Voor een vleesvarken bedragen die nu toch nog gauw 40 cent per chip. "Met 20 cent wordt EID ook interessant voor vleesvarkenshouders", geeft Backus aan. Met RFID kan de productie 'tot op het niveau van het individuele dier' digitaal worden gevolgd en gestuurd. Maar zeker zo belangrijk noemt Backus het feit dat informatie over voeding en leefomstandigheden van varkens beschikbaar kan komen voor alle partners in de keten. Informatie delen leidt tot ketenoptimalisatie, reductie van faalkosten en meer aandacht voor kwaliteit, is de overtuiging van Backus. Het gaat dan niet over centen, maar over hele euro's per dier. Varkenshouders kunnen zich daarmee beter profileren bij de consument. 'Bouwen aan consumentenvertrouwen.' Connecting Agri & Food is een dochterondememing van DLV Advies.
Dit artikel is geplaatst in de Nieuwe Oogst van zaterdag 16 juli jl. Voor vragen over Pigcontrol, de Ttag of Connecting Agri & Food, neem contact op met Gé Backus of één van zijn collega's.
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderVanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit Overijssel subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit, waterbeheer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.