Om dit voor elkaar te krijgen heeft de Eerste Kamer besloten de tarieven voor de energiebelasting aan te passen. Hiermee heeft de overheid twee tegenstrijdige doelen. Het raakt u in de portemonnee, waardoor u gestimuleerd wordt minder te verbruiken. Maar deze afname in verbruik moet gecompenseerd worden met hogere tarieven om het belastinginkomen op peil te houden.
In werkelijkheid zorgt de sluiting van de vijf oudste kolencentrales voor een belastingderving van € 189 miljoen per jaar. Dit door de herinvoering van de vrijstelling van de kolenbelasting voor elektriciteitsproductie. In het energieakkoord is vastgelegd dat dit wordt gedekt uit een verhoging van de energiebelasting die dus vooral voor rekening van bedrijven komt. Gezien de omvang en het verbruik van veel agrarische bedrijven zorgt dit voor een structurele kostenverhoging op lange termijn.
Daling energieprijzen
Op korte termijn zal de schade beperkt blijven vanwege de flinke daling van energieprijzen. De energieprijzen zijn historisch laag nu. Veehouders die de afgelopen jaren niet van energiemaatschappij zijn gewisseld doen er slim aan om aanbiedingen van andere partijen eens kritisch te vergelijken. Een bedrijf met bijvoorbeeld honderd melkkoeien bespaart op jaarbasis al snel 1500 euro. Tegen de verwachting is de prijs van gas en elektriciteit in 2015 opnieuw gedaald. De olieprijs bereikte onlangs het laagste punt in zeven jaar. Olie is nog altijd een belangrijke indicator voor de prijs van energie. Afhankelijk van het volume is elektriciteit vandaag de dag al te koop voor een piekprijs van vier cent per kilowattuur, in 2012 was dat nog zes cent en in 2008 zat het tegen de tien cent.
Door belastingverhoging naar duurzame energie
Ondanks de prijsverlaging gaan bedrijven door de belastingverhoging er op lange termijn op achteruit. Een bedrijf moet gemiddeld 32% meer belasting op gas betalen. Het agrarisch energieverbruik bestaat voor een groot deel uit aardgasverbruik. Alternatieven voor warmte opwekking worden steeds interessanter. Denk hierbij aan de aanschaf van een biomassaketel, warmtepomp, zonnecollectoren etc. Zeker in combinatie met een subsidieregeling is dat het overwegen waard voor veel veehouders.
Dat het opwekken van eigen energie sterk in de belangstelling staat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksbureau AgriDirect. In 2015 had 14,4 procent van de Nederlandse melkveebedrijven een staldak met zonnepanelen. In 2012 was dit nog slechts 3,3 procent. De transitie naar duurzame energie krijgt steeds meer grip op de energiemarkt.
In de sector is veel dakoppervlak aanwezig en het opwekken van duurzame energie is goed voor het imago van de sector. Bovendien is een agrarisch bedrijf met eigen stroomopwekking minder afhankelijk van de markt. Op lange termijn zullen nog meer bedrijven zelfvoorzienend worden in energieopwekking.
Tip: ga eens voor uzelf na welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot duurzame energie. Wat is de investering in combinatie met subsidies, wat is de terugverdientijd etc. Zeker in combinatie met de diverse subsidieregelingen die nu open zijn of gaan kan het juist nu interessant zijn om te investeren.
Lees de blog zoals geplaatst op de website van DCA: Boerenbusiness.nl
Afbeelding: Boerenbusiness.nl