Goed recept niet veranderen
Uitbreiding ligboxenstal ondanks unieke ligging.Melkveebedrijf Baan in Oud-Alblas heeft een unieke ligging vlakbij een woonwijk. Toch heeft dit niet tot problemen geleid bij uitbreiding van het bedrijf. In 1974 werd de eerste en in 1983 de tweede ligboxenstal gebouwd. In 2012 werd de eerste ligboxenstal afgebroken. In 2013 kon er gemolken worden in een compleet nieuwe melkveestal met ruimte voor 250 koeien. Christiaan de Ruijter begeleidde de maatschap bij deze verandering. “De stal moest zeer functioneel ingericht worden omdat het duo het met z’n tweeën wilde behappen. De beschikbare ruimte moest maximaal benut worden. Vanuit dit punt zijn we vertrokken met het ontwerp en de tekeningen.”
Beschikbaar oppervlakte maximaal benut
“Binnen de outlines is onze architect gaan tekenen om het beschikbare oppervlakte maximaal te benutten. Het resultaat is een 0+8+0 stal. Een unieke indeling die maar weinig voorkomt.”
De ondernemers zijn tevreden over het systeem. “Het was natuurlijk even spannend hoe het zou uitpakken, maar het brengt echt voldoende rust in de stal. Dat werkt heel prettig.” De stal biedt ruimte aan 245 melkkoeien. “Voldoende om met dit systeem met z’n tweeën te overzien.”
De stal is praktisch ingericht. De looplijnen en de hoeken rondom de carrousel zijn optimaal benut. “De familie heeft een eigen fokprogramma en wilde dus ook stieren houden”, vertelt Christiaan. “Hier moet je in de logistiek van de stal wel rekening mee houden. De omgang me de stieren moet wel veilig kunnen. Door de stierenhokken naast de separatieruimte te plaatsen, is het dit praktisch mogelijk.”
Vormgeving valt op
Ondanks de capaciteit van het bedrijf, doet het geheel niet kolossaal aan. “Door twee grote kappen aan de zijkant met een kleinere en hogere in het midden doet het geheel niet zo groot aan.”
Voor de welstand moest het middelste deel een stuk uitsteken en de nokhoogte moest onder de 10 meter blijven. Door de totale belijning van de stal breekt het kolossale. “Door deze vormen past het bedrijf in het landschap en bij de andere bedrijfsgebouwen.”
“Door de ligging hebben we extra goed gekeken naar de plaatsing van de nieuwe stal. We wilden niet aan de omgeving voorbij gaan. Er loopt een wandelpad direct langs de westkant van onze stallen. Het is dus belangrijk ook wel deze mensen een goede koebeleving te geven”, aldus Baan.
De open westkant biedt de wandelaars een mooi zicht in de stal. En om snel te kunnen melken is de 44 stands buitenmelker geplaatst. “Ik heb elke avond hulp bij het melken, samen zijn we een goed team”, vertelt Baan. “Het melken is heel prettig op deze manier.”
Een bijzondere innovatie, de dip-robot, is ontworpen door een van zijn hulpjes. Baan licht dit toe: “Deze robot sprayt aan het eind van de ronde, vlak voordat de koeien de melkstal verlaten, een kleine hoeveelheid jodiumdip op de spenen. Het werd de eerste 2 jaren niet gedaan maar het geeft toch minder kans op uierontsteking.
Goed recept niet veranderen
Baan: “In 1997 hebben we onder leiding van Christiaan een jongveestal laten bouwen. Dit beviel ons erg goed. Geen moeilijke keuze dus om bij de nieuwe melkveestal ook weer voor Christiaan te kiezen. Een goed recept verander je tenslotte niet.” Christiaan: “Tijdens de overleggen met de aannemers was ik veel op het bedrijf. Je bent dan kind aan huis. Het is dan echt belangrijk dat je een goede klik hebt met elkaar en dat er voldoende vertrouwen is.”