Van bebouwde kom naar buitengebied

Het melkgeitenbedrijf van familie Combee werd verplaatst.

Een echte pionier. Dat was Oscar Combee toen hij 25 jaar geleden met melkgeiten begon. Aan de rand van het dorp Genderen groeide zijn bedrijf langzaam naar een kleine 600 melkgeiten. Afgelopen april verhuisde hij het bedrijf naar een nieuwe locatie, zo’n 4 km verderop. De bebouwde kom is immers geen ideale plaats voor een melkgeitenbedrijf. Oscar: “Het dorp kwam steeds dichterbij. De rijtjeshuizen zaten echt op tientallen meters afstand van ons. We hadden geen problemen met de buurt, maar dat wil je ook voorkomen. En je wilt je kinderen ook een goede toekomst kunnen bieden.” En dus werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor het bedrijf. 

Vergunningen

Deze werd gevonden in een voormalig rundveebedrijf. Toen ze het bedrijf kochten waren de vergunningen nog niet in orde. Toch had Oscar er vertrouwen in dat dit goed zou komen: “Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat het ook niet had kunnen lukken,’ zegt Oscar.  Via de aankoopmakelaar kwam hij bij DLV Advies terecht. Jan de Groot regelde alle benodigde vergunningen. Zo moest de NB-wetvergunning geregeld worden. Het bedrijf ligt in Brabant op 5 minuten afstand van zowel Gelderland als Zuid-Holland, en dus  moest in meerdere provincies een vergunning worden aangevraagd. Een ander belangrijk punt was de grondgebonden bestemming van de nieuwe locatie. Deze moest omgezet worden omdat geiten niet als grondgebonden aangemerkt worden. En dan was er nog de Brabantse Zorgvuldigheidsscore die doorlopen moest worden. Al met al een traject van zeven jaar. In die tijd voerde Jan vele gesprekken met gemeente en provincie en werden hele boekwerken geschreven. De kennis van Jan en de inspanningen van Oscar, door onder andere het organiseren van een omgevingsdialoog, bleken een gouden combinatie. Er kwam groen licht voor het starten van het bedrijf op de nieuwe locatie en het bouwen van een nieuwe stal voor 600 geiten. 

Nieuwe stal in stijl van bedrijf

De stal bestaat uit twee voergangen met een pot aan beide zijden. De zijwanden zijn 3.20 m hoog waarvan 1.60 dicht en 1.60 open. Het melken gebeurt in een carousselmelkstal. Deze is geplaatst in de voormalige werktuigenberging. Er is duidelijk aandacht besteed aan de afwerking van het geheel. “De schuren hebben grote rode deuren. Dit rood hebben we ook in de nieuwe stal terug laten komen. Zo is het hele bedrijf mooi één geheel,” legt Oscar uit. Met een mooie nieuwe stal op een prima locatie, heeft hij niet veel meer te wensen over. “Voor de toekomst wil ik vooral de puntjes op de i zetten. Ik vind het belangrijk om een gezinsbedrijf te blijven. Ik wil niet steeds maar groeien en met personeel werken. Het gaat er nu om het bedrijf verder te optimaliseren, goed ruwvoer blijven maken en misschien de productie nog iets te verhogen.” 

Bekijk de klantervaringsfilm hieronder.