Blog: 'Geen PAS meer, wat nu?'

Publicatiedatum: 09 augustus 2019

De Raad van State besloot dit voorjaar dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als toestemmingsbasis gebruikt mag worden voor nieuwe activiteiten die stikstof veroorzaken. Hoe het bevoegd gezag met de gedane meldingen omgaat, is even afwachten. Er wordt namelijk pas in het najaar weer meer duidelijkheid verwacht.

In de uitspraak was de Raad van State erg duidelijk: het rekenprogramma mag niet gebruikt worden op korte afstanden. Dat wil zeggen: binnen een straal van 50 meter. Het PAS is definitief vernietigd, al is extern salderen onder voorwaarden wel mogelijk. Waarom het bevoegd gezag in een groot aantal gevallen niet overgaat tot het nemen van besluiten, is voor mij een raadsel.

Een voorbeeld: de vergunning voor het plaatsen van de mestsilo kan niet meer verleend worden. Zelfs niet als ik uitreken dat deze stikstofuitstoot geen effect heeft. Het gevolg is dat de veehouder kostbare tijd verliest en externe mestopslag moet huren.

Brabants investeringsfonds

De provincie Noord-Brabant heeft aanvullend beleid gemaakt voor het emissiearm maken van alle bedrijven. Het doel is ervoor te zorgen dat de natuur herstelt. Daar kan niemand tegen zijn. Afgelopen week heeft DLV Advies de rekensom gemaakt dat een veehouder jaarlijks €7.500 uit moet geven om 0,02 mol depositieverlaging te bereiken. Het kost dus €375.000 per jaar om 1 mol depositie te verlagen.

Als de veehouder de kans krijgt om de helft van de verplichte investering eenmalig in een fonds te storten, waarmee de provincie de bedrijven op korte afstand van een natuurgebied fatsoenlijk kan saneren, dan is de natuur de grote winnaar. Dit dan ook nog eens tegen een fractie van de kosten die de sector nu verplicht moet maken.

Sectoren buiten veehouderij

Voor het rechtvaardigheidsgevoel van boeren zou het eveneens goed zijn dat Brabantse bedrijven uit andere sectoren op dezelfde wijze behandeld worden als de veehouderij. Kortom: investeren in techniek om de uitstoot van stikstof te beperken in 2020. Indien zij 2 jaar extra de tijd willen voor het uitvoeren van de maatregel, dan moeten zij voor 1 januari 2020 een plan van aanpak indienen.

Emissierechten overnemen

Welke oplossing is er voor bedrijven die uit willen breiden in depositie? Voor die bedrijven zit er op het moment helaas niets anders op dan de emissierechten van een stoppend bedrijf over te nemen. Dat kan een veehouder zijn, maar ook een collega-ondernemer op hetzelfde bedrijventerrein.

Het is nu hopen op gepaste acties van de verschillende provincies en dat ze met geschikte oplossingen komen. Het systeem van extern salderen vóór de PAS functioneerde met instemming van de Raad van State prima. Opnieuw het wiel uitvinden is niet nodig.

Deze blog van Jan de Groot is verschenen op Boerenbusiness.nl

Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...

Lees verder

Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks

In het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar