Doelvoorschriftenvergunning geeft ruimte voor eigen inbreng
De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verderDe recente uitspraak over intern salderen heeft ingrijpende gevolgen voor de beoordeling van projecten met betrekking tot Natura 2000-gebieden. Intern salderen mag niet meer worden meegenomen in de voortoets. “Dit nieuwe beoordelingskader, heeft directe gevolgen voor lopende en toekomstige vergunningprocedures. Elke wijziging, zoals een nieuwe mestopslag, installatie van een monomestvergister of staluitbreiding, vereist nu een natuurvergunning”, zegt Jeroen van Boxmeer, adviseur ROM bij DLV Advies.
Jeroen legt dit uit aan de hand van een voorbeeld: “Stel je wilt een stal verduurzamen of verbouwen. Je dient dan altijd eerst te toetsen of dit plan voor het bedrijf, inclusief uitbreiding, een negatieve impact heeft op de natuur in de directe omgeving. Dit wordt de voortoets genoemd. De toets bepaalt of je een natuurvergunning voor het project moet aanvragen of niet. In zo’n toetsing wordt er vaak gebruikt gemaakt van intern salderen. De stikstofdepositie van het nieuwe project streep je weg tegen de stikstofdepositie die nu al op de locatie aanwezig is. Als onder aan de streep blijkt dat de stikstofdepositie in de nieuwe situatie niet toeneemt ten opzichte van de huidige situatie, dan is er geen schade voor de natuur en was in het verleden een natuurvergunning niet vaak nodig. Met de nieuwe uitspraak worden de voorwaarden aangescherpt en is een natuurvergunning verplicht.”
De nieuwe regels gelden per direct, ook voor lopende aanvragen en bedrijven die tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2025 intern gesaldeerd hebben. “Dit betekent dat veel boeren hun bestaande projecten opnieuw moeten laten toetsen”, vervolgt Jeroen. “Boeren die sinds 1 januari 2020 vergunningvrij via intern salderen hebben gewerkt, moeten hun projecten opnieuw laten beoordelen. In veel gevallen moet een veehouder een vergunning aanvragen waar het eerst niet hoefde.”
De belangrijkste wijziging is dat intern salderen niet meer mag worden betrokken in de voortoets, die bepaalt of een natuurvergunning vereist is. Vanaf nu wordt alleen gekeken naar de stikstofgevolgen van het project zelf, zonder rekening te houden met de bestaande situatie. Intern salderen blijft wel mogelijk in de passende beoordeling, mits er een duidelijke referentiesituatie is gebaseerd op vergunde activiteiten. In sommige gevallen mag bij de referentiesituatie echter alleen worden gerekend met vergunde activiteiten die daadwerkelijk aanwezig zijn, zoals bij bedrijven met een milieuvergunning en zonder natuurvergunning.
De uitspraak heeft directe impact op bedrijven:
Vergunningsplicht: Bijna alle projecten zullen nu een natuurvergunning nodig hebben.
Beperkte mogelijkheden: De voorwaarden voor intern salderen zijn strenger geworden, met name wanneer de referentiesituatie gebaseerd is op een milieutoestemming.
Overgangsregeling: Bedrijven die tussen 2020 en 2025 intern hebben gesaldeerd, krijgen tot 2030 de tijd om de natuurvergunning die alsnog nodig is te verkrijgen of om hun activiteiten aan te passen.
De nieuwe regelgeving brengt complexe vragen met zich mee. Elke wijziging vereist nu een natuurvergunning. Om antwoord te geven op alle vragen organiseert DLV Advies op donderdag 30 januari van 20.00 tot 21.00 uur het webinar: Streep door intern salderen, wat betekent dit voor u? Jeroen van Boxmeer en Erwin van Kessel, beide adviseurs ROM, geven inzicht in de praktische gevolgen van deze uitspraak.
Tijdens het webinar zullen zij dieper ingaan op de strengere voorwaarden, wat de uitspraak betekent voor lopende projecten en nieuwe projecten, hoe u de referentiesituatie bepaalt en wat de gevolgen voor bedrijven zijn met een milieutoestemming. Uiteraard is er tijdens de online bijpraatsessie voldoende ruimte om vragen te stellen. Wilt u dit gratis webinar bijwonen? Geef u op via onderstaande knop.
Het nieuwe beoordelingskader vraagt om een grondige voorbereiding en aanpassing van vergunningaanvragen. DLV Advies heeft de expertise om u hierbij te ondersteunen, van analyse tot het aanvragen van vergunningen en het opstellen van passende beoordelingen. Heeft u vragen of wilt u advies? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op of neem contact op met onze adviseurs.
De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verderOp 30 december 2024 publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een belangrijke update voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige...
Lees verder