Duurzame en rendabele toekomst tegemoet
In december was het druk op het erf van familie Burgers. Met een aantal medewerkers werd er gewerkt aan het rooien van de suikerbieten. Ondertussen bracht Joan van den Heuvel, Specialist Duurzame Investeringen bij DLV Advies, een bezoek aan het bedrijf.Inmiddels is het wat rustiger op het erf van Burgers. “In januari zijn de suikerbieten al opgehaald door de fabriek. We telen ook uien, tarwe, gerst en mais en het belangrijkste gewas dat we telen zijn aardappels. We bewaren en sorteren deze zelf, daarna kunnen de aardappels rechtstreeks door naar het inpakbedrijf.”
De aardappelsorteerloods is ongeveer 5 jaar geleden bijgebouwd en vraagt veel energie vanwege de koelingen voor de aardappels. Burgers licht toe: “De energievraag is met de uitbreiding van ons bedrijf verdubbeld. We hadden het idee dat we moeten proberen om te minderen met het gebruik van fossiele brandstoffen. We hoeven er zelf niet financieel beter van te worden, maar het moet ook niet teveel kosten.”
Juiste leverancier vinden
Burgers: “Het bleek best lastig om een geschikte leverancier te vinden. Het werd voor ons niet helemaal duidelijk wat het juiste zonnepanelensysteem was. Ik struikelde over alle regels rondom de SDE subsidie. Uiteindelijk kwam ik bij DLV Advies terecht. Jaren geleden had DLV Advies al eens bouwbegeleiding uitgevoerd op ons erf, toen nog onder leiding van mijn vader en oom.
Het onafhankelijke advies dat DLV Advies gaf, sprak me aan. In 2015 waren al eerder zonnepanelen gelegd onder begeleiding van DLV Advies. Hiervoor is gebruik gemaakt van een SDE subsidie. Toen ik in 2019 voor een tweede keer een SDE subisidie wilde aanvragen en zonnepanelen wilde plaatsen was de weg naar DLV Advies voor ons een logische keus.”
Rendementsberekening
Op de daken was nog voldoende ruimte voor uitbreiding in zonnepanelen. Joan: “Bijkomend voordeel was dat een trafo-aansluiting al aanwezig was, waardoor grote hoeveelheden energie opgewekt en teruggeleverd kunnen worden. Wij hebben een rendementsberekening gemaakt en aan de hand daarvan besloten om het zonnepanelensysteem deels op de noordkant van het dak te leggen. Ondanks dat de zon daar minder oplevert, is het rendement nog ruim voldoende.”
Het vaststellingsverzoek is vervolgens geregeld door Maaike Pels, Commercieel Medewerker Binnendienst Energie: “Nadat de SDE aanvraag goedgekeurd was en de zonnepanelen in werking gesteld zijn, heb ik ook het vaststellingsverzoek ingediend bij RVO. Zo wordt de subsidie daadwerkelijk uitgekeerd aan de familie Burgers.”
Klaar voor de toekomst
Het bedrijf van Burgers is nu zo goed als zelfvoorzienend in energie. In de winter wordt iets meer stroom verbruikt dan in de zomer. In de zomer wordt er stroom teruggeleverd aan het net. Op jaarbasis komt dit rond de nullijn uit. Burgers is tevreden over de samenwerking met DLV Advies: “Het persoonlijke contact met adviseur Joan geeft vertrouwen. In het begin waren er wat problemen met het uitlezen van het zonnepanelensysteem. Het is fijn om dan bij Joan terecht te kunnen. Hij heeft contact gehouden met de leverancier van het systeem en gezorgd dat alles nu vlekkeloos werkt.”
Burgers kijkt ook verder dan duurzame energie: “We zijn volop bezig met het bewerken van de grond op een duurzame manier. We proberen het hele jaar door de grond begroeid te hebben, de grond niet kerend te bewerken en het bodemleven te stimuleren. Zo wordt CO2 zoveel mogelijk door de grond vastgehouden. De zonnepanelen helpen ons ook om het bedrijf op een duurzame manier voort te kunnen zetten.”