Doorboeren op een andere locatie

Publicatiedatum: 21 oktober 2024

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe. “We horen het steeds vaker. Banken vinden risico’s te groot voor bedrijven die onder de aanpak piekbelasting vallen. Zonder innovatie of onderzoek naar verplaatsing is financieren moeilijk”, legt adviseur Financieel Management en bedrijfscoach Margreet van der Holt uit. “In zo’n geval biedt een Lvvp-haalbaarheidsonderzoek uitkomst. Met een haalbaarheidsstudie verken je de mogelijkheden om door te boeren op je huidige of nieuwe locatie. Dit onderzoek biedt toekomstperspectief voor ondernemers en hun gezinnen, ongeacht de uitkomst.”

Veehouderijen die geconfronteerd worden met uitdagingen op hun huidige locatie en willen onderzoeken of verplaatsen binnen Nederland of de EU mogelijk en rendabel is, kunnen gebruik maken van de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp), waarmee 95% van de kosten voor een haalbaarheidsonderzoek worden vergoed tot een maximum van € 50.000.

Haalbaarheidsstudie biedt toekomstperspectief

Voor de familie uit Drenthe biedt de regeling uitkomst. Margreet vertelt dat ze de familie al twee jaar begeleidt. Het melkveebedrijf wordt gerund door twee broers. Hun bedrijf heeft te kampen met technische problemen en verouderde bedrijfsgebouwen. De bank wil vanwege de locatie geen verdere financiering verstrekken. De zoon van één van de broers heeft echter de ambitie om het familiebedrijf voort te zetten. “We hebben stap voor stap gewerkt aan een toekomstplan. Dankzij de regeling kunnen ze verhuizen naar een locatie met toekomstperspectief”, zegt Margreet.

Margreet benoemt dat ze onder andere het soort bedrijf hebben onderzocht dat past bij de ambities van de zoon. Er wordt gekeken welke noodzakelijke veranderingen het bedrijf moet doorvoeren om blijvend succesvol te zijn, altijd met als uitgangspunt dat het moet passen bij de familie én hun manier van ondernemen. “Dat gaat niet over één nacht ijs. We kijken goed wat voor soort bedrijf er bij de opvolger past en nemen ook de aspecten van het huidige bedrijf mee die doorgevoerd moeten worden op de nieuwe locatie. In een later stadium onderzoeken we of de regio past bij de mensen en welke aanpassingen en investeringen er nu en op langere termijn gedaan moeten worden. Het doel is uiteraard om met een financieel gezonde situatie te starten op de nieuwe locatie. Vanuit die analyse maken we een eindrapport en kan de familie beslissen waar zij willen doorboeren.”

Wat houdt het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek in?

Binnen de piekbelastersregelingen is nu dus ook de verplaatsingsregeling bekendgemaakt. “De verplaatsingsregeling met het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek biedt echt kansen voor geïnteresseerden”, benadrukt de adviseur. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat veehouderijen onder de aanpak piekbelasting vallen. "Voldoe je hieraan, dan kunnen wij het volledige haalbaarheidsonderzoek verzorgen. Dat kunnen concrete onderzoeken zijn, maar ook coachingstrajecten. Bijvoorbeeld begeleiding voor varkenshouders met meerdere locaties die willen consolideren, jonge ondernemers die een bedrijf hebben overgenomen en wellicht een ander type bedrijf overwegen, ondernemers die van diersoort willen veranderen of piekbelasters die verhuismogelijkheden willen onderzoeken. Samen met de ondernemer kijken we naar de huidige situatie en werken we aan een optimaal eindresultaat; of dit nu verplaatsing inhoudt of niet.”

Waarvoor krijgt u subsidie?

Het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek is bedoeld of een bedrijfsverplaatsing mogelijk en betaalbaar is. U kunt subsidie krijgen voor de volgende onderzoeken en analyses:

  • Onderzoek naar mogelijke nieuwe locaties in Nederland of een ander land in de Europese Unie.

  • Taxatie van de marktwaarde van de bouwwerken op de nieuwe locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt.

  • Bouwkundig onderzoek naar gebouwen op de nieuwe locatie.

  • Bedrijfseconomische analyse van een bedrijfsverplaatsing.

  • Onderzoek naar de lening die nodig is voor de verplaatsing van de veehouderij.

  • Onderzoek naar de fiscale gevolgen van een bedrijfsverplaatsing.

  • Taxatie van de vervangingswaarde van de bouwwerken op de oude locatie. Het taxatierapport heeft de ondernemer nodig als er subsidie voor bedrijfsverplaatsing wordt aangevraagd.

  • Onderzoek naar mogelijkheden voor de provincie of gemeente om de oude locatie te herontwikkelen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Lvvp?

De subsidie voor het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek (en de Lvvp-bedrijfsverplaatsing) is voor veehouderijen die onder de aanpak piekbelasting vallen. Het maakt niet uit welke diersoorten u houdt. U kunt subsidie krijgen als de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied (stikstofvracht) 2.500 mol of hoger is. Dit is de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting en de Lvvp. De grenswaarden zijn een harde eis voor deelname. De tool van de overheid om te berekenen of een bedrijf aan deze voorwaarde voldoet, staat op aerius.nl. Wij helpen u graag bij het maken van deze depositieberekening. 

Haalbaarheidsonderzoek afgerond en dan?

Haalbaarheidsonderzoek afgerond en dan? “Dan is het aan de ondernemer om de keuze te maken: wel of niet verplaatsen. En ook hierin kunnen we de ondernemer begeleiden”, aldus Margreet.

Wilt u weten of u deel kunt nemen aan de verplaatsingsregeling (Lvvp) en daarmee een haalbaarheidsonderzoek kunt uitvoeren en de kosten van een nieuwe locatie vergoed kunt krijgen? Vul dan onderstaande vragen in en ontvang direct het antwoord.

U heeft aangegeven dat u geen piekbelasterslocatie hebt. De verplaatsingsregeling (Lvvp) is alleen beschikbaar voor piekbelasterslocaties. De berekening moet gedaan zijn op basis van het jaar 2021 Indien uw locatie op basis van referentiejaar 2021 geen piekbelasterslocatie is, kunt u niet deelnemen aan de Lvvp-verplaatsersregeling. Mocht u de Aerius Check op basis van een ander referentiejaar hebben gedaan, en uw situatie is veranderd in referentiejaar 2021 kunt u deze opnieuw (laten) doen om te controleren of uw locatie dan mogelijk wel een piekbelasterslocatie is. Wilt u hier meer over weten, laat uw gegevens achter via onderstaande knop en u wordt teruggebeld. 

U geeft aan dat u niet weet of u een piekbelasterslocatie heeft. U kunt alleen aan de verplaatsingsregeling Lvvp deelnemen als u aan kunt  tonen dat u een piekbelasterslocatie heeft gebaseerd op een Aerius Check op basis van het jaar 2021.

Wanneer een ondernemer met een piekbelasterslocatie binnen Nederland of een ander land in de EU zou willen verplaatsen is er € 50.000 euro beschikbaar per deelnemer voor een haalbaarheidsonderzoek waarin o.a. geld beschikbaar voor de zoektocht naar een nieuwe locatie, of deze locatie voldoet op het gebied van vergunningen, kwaliteit van de gebouwen etc. en hoe het financiële plaatje eruit komt te zien bij een eventuele verplaatsing. Wanneer u over wilt gaan tot aanschaf van de locatie wordt de taxatiewaarde van de gebouwen op het nieuwe bedrijf ter grootte van de huidige locatie door de overheid betaald. Tevens is er geld beschikbaar voor investeringen in modernisering van het bedrijf die ten goede komen aan het milieu. Een belangrijke voorwaarde voor een nieuwe locatie in Nederland is dat dit geen piekbelasterslocatie is. Wilt u verplaatsen naar het buitenland binnen de EU? Dan is er geen voorwaarde gesteld aan de piekbelasterslocatie. Mocht u interesse hebben in de regeling is aan te raden allereerst te onderzoeken of u op een piekbelasterslocatie onderneemt. Hier ondersteunen wij u graag in. Wilt u dat wij u terugbellen, vul dan uw gegevens in via onderstaande knop.

* verplichte velden

 
 

Subsidie voor Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn in meerdere provincies

Vanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit verschillende provincies subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit,...

Lees verder

BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren

De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...

Lees verder

Meer nieuws