Doorboeren op een andere locatie

Publicatiedatum: 21 oktober 2024

De bank wil vanwege de locatie dichtbij een Natura-2000 gebied geen financiering verstrekken. Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe. “We horen het steeds vaker. Banken vinden risico’s te groot voor bedrijven die onder de aanpak piekbelasters vallen. Zonder innovatie of onderzoek naar verplaatsing is financieren moeilijk”,  legt Margreet van der Holt, adviseur Financieel Management bij DLV Advies en bedrijfscoach, uit. “In zo’n geval biedt een Lvvp-haalbaarheidsonderzoek soelaas. Met een haalbaarheidsstudie verken je de mogelijkheden om door te boeren op je huidige of op een nieuwe locatie. Dit onderzoek biedt toekomstperspectief voor ondernemers en hun gezinnen, ongeacht de uitkomst.”

Veehouderijen die geconfronteerd worden met uitdagingen op hun huidige locatie en willen onderzoeken of verplaatsen binnen Nederland of de EU  mogelijk en rendabel is, kunnen gebruik maken van de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp), waarmee 95% van de kosten voor een haalbaarheidsonderzoek worden vergoed, tot een maximum van € 50.000.

Haalbaarheidsstudie biedt toekomstperspectief

Voor de familie uit Drenthe biedt de regeling uitkomst. Margreet vertelt dat ze de familie al twee jaar begeleidt. Het melkveebedrijf wordt gerund door twee broers. Hun bedrijf heeft te kampen met technische problemen en verouderde bedrijfsgebouwen. De bank wil vanwege de locatie geen verdere financiering verstrekken. De zoon van een van de broers heeft echter de ambitie om het familiebedrijf voort te zetten. “We hebben stap voor stap gewerkt aan een toekomstplan. Dankzij de regeling kunnen ze verhuizen naar een locatie met toekomstperspectief,” zegt Margreet.

Margreet benoemt dat ze onder andere het soort bedrijf hebben onderzocht dat past bij de ambities van de zoon. Er wordt gekeken welke noodzakelijke veranderingen het bedrijf moet doorvoeren om blijvend succesvol te zijn, altijd met als uitgangspunt dat het moet passen bij de familie én hun manier van ondernemen. “Dat gaat niet over één nacht ijs. Naast dat we goed kijken wat voor soort bedrijf er past bij de opvolger, nemen we ook de aspecten van het huidige bedrijf mee die doorgevoerd moeten worden op de nieuwe locatie. In een later stadium onderzoeken we of de regio past bij de mensen en welke aanpassingen en investeringen er nu en op langere termijn gedaan moeten worden. Het doel is uiteraard om met een financieel gezonde situatie te starten op de nieuwe locatie. Vanuit die analyse maken we een eindrapport en kan de familie beslissen waar zij willen doorboeren.”

Wat houdt de Lvvp-haalbaarheidsonderzoek in?

Binnen de piekbelastersregelingen  is nu dus ook de verplaatsingsregeling bekendgemaakt. “De verplaatsingsregeling met het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek biedt echt kansen voor geïnteresseerden”, benadrukt de adviseur. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat veehouderijen onder de aanpak piekbelasting vallen. "Voldoe je hieraan, dan kunnen wij het volledige haalbaarheidsonderzoek verzorgen. Dat kunnen concrete onderzoeken zijn, maar ook coaching trajecten. Bijvoorbeeld begeleiding voor varkenshouders met meerdere locaties die willen consolideren, jonge ondernemers die een bedrijf hebben overgenomen en wellicht een ander type bedrijf overwegen, ondernemers die van diersoort willen veranderen, of piekbelasters die verhuismogelijkheden willen onderzoeken. Samen met de ondernemer kijken we naar de huidige situatie en werken we aan een optimaal eindresultaat, of dit nu verplaatsing inhoudt of niet.”

Waarvoor krijgt u subsidie?

De subsidie Lvvp-haalbaarheidsonderzoek is bedoeld voor een onderzoek naar de vraag of een bedrijfsverplaatsing mogelijk en betaalbaar is. Je kunt subsidie krijgen voor deze onderzoeken en analyses:

  • onderzoek naar mogelijke nieuwe locaties in Nederland of een ander land in de Europese Unie

  • taxatie van de marktwaarde van de bouwwerken op de nieuwe locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt

  • bouwkundig onderzoek naar gebouwen op de nieuwe locatie

  • bedrijfseconomische analyse van een bedrijfsverplaatsing

  • onderzoek naar de lening die nodig is voor de verplaatsing van de veehouderij

  • onderzoek naar de fiscale gevolgen van een bedrijfsverplaatsing

  • taxatie van de vervangingswaarde van de bouwwerken op de oude locatie. Het taxatierapport heeft de ondernemer nodig als er subsidie voor bedrijfsverplaatsing wordt aangevraagt

  • onderzoek naar mogelijkheden voor de provincie of gemeente om de oude locatie te herontwikkelen

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Lvvp regeling?

De subsidie Lvvp-haalbaarheidsonderzoek (en Lvvp- bedrijfsverplaatsing) is voor veehouderijen die onder de aanpak piekbelasting vallen. Het maakt niet uit welke diersoorten u houdt. U kunt subsidie krijgen als de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied (stikstofvracht) 2.500 mol of hoger is. Dit is de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting en de Lvvp. De grenswaarden zijn een harde eis voor deelname. De tool van de overheid om te berekenen of een bedrijf aan deze voorwaarde voldoet staat op aerius.nl. Wij helpen u graag bij het maken van deze depositieberekening. 

Haalbaarheidsonderzoek afgerond, en dan?

Haalbaarheidsonderzoek afgerond, en dan? “Dan is het aan de ondernemer om de keuze te maken: wel of niet verplaatsen.  En ook hierin kunnen we de ondernemer begeleiden”, aldus Margreet.

Wilt u weten of u deel kunt nemen aan de verplaatsingsregeling (Lvvp) en daarmee een haalbaarheidsonderzoek kunt uitvoeren en kosten van een nieuwe locatie vergoed kunt krijgen? Vul onderstaande drie vragen in en ontvang direct het antwoord.

* verplichte velden

 
 

Varkenssector wordt substantieel kleiner, de gevolgen zijn divers

"De effecten van de Lbv- en Lbv+-opkoopregelingen beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op...

Lees verder

Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel

Nathalie Wichers runt samen met haar opa en oma een melkveebedrijf in Lemelerveld. Momenteel is Nathalie bezig om het bedrijf van haar opa en oma over...

Lees verder

Meer nieuws