€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing

Publicatiedatum: 25 september 2024

Denkt u aan de mogelijkheid om uw veehouderij te verplaatsen binnen Nederland of de EU? En wilt u weten of dit mogelijk en rendabel is? Met de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) kunt u subsidie krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek, waarmee 95% van de kosten worden vergoed tot een maximum van € 50.000. Na dit onderzoek kunt u besluiten of verplaatsing haalbaar en interessant is.

De regeling opent op maandag 2 december a.s. en sluit vrijdag 30 mei 2025. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Het totale subsidiebedrag dat beschikbaar is gesteld, is € 15 miljoen.

Onderzoek in combinatie met begeleiding

“Binnen de piekbelastersregelingen zijn nu ook de innovatie- en verplaatsingsregeling bekendgemaakt. De verplaatsingsregeling met het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek biedt echt kansen voor geïnteresseerden”, zegt Marc Albers, adviseur Vastgoed bij DLV Advies. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat veehouderijen onder de aanpak piekbelasting vallen. "Voldoet u hieraan, dan kunnen wij het volledige haalbaarheidsonderzoek voor u verzorgen, van de bedrijfseconomische analyse, mogelijke (ver)bouwplannen tot het vinden van een geschikte hervestigingslocatie." Margreet van der Holt, adviseur Financieel Management en ondernemerscoach, vult aan: “Dat kunnen concrete onderzoeken zijn, maar ook coaching trajecten. Bijvoorbeeld begeleiding voor varkenshouders met meerdere locaties die willen consolideren, jonge ondernemers die een bedrijf hebben overgenomen en wellicht een ander type bedrijf overwegen, ondernemers die van diersoort willen veranderen, of piekbelasters die verhuismogelijkheden willen onderzoeken. Samen met de ondernemer kijken we naar de huidige situatie en werken we aan een optimaal eindresultaat, of dit nu verplaatsing inhoudt of niet.”

Haalbaarheidsonderzoek voor iedere situatie anders

Een haalbaarheidsonderzoek biedt ondernemers inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van een bedrijfsverplaatsing. “Een subsidiebedrag van € 50.000 lijkt veel, maar wij zien in de praktijk dat soortgelijke onderzoeken al snel oplopen”, zegt Marc. “Wanneer je een locatie op het oog hebt, zijn de mogelijkheden al wat tastbaarder, maar ook dan zijn er veel zaken die onderzocht moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfseconomische analyse, taxatierapporten en vergunningen. Elk onderzoek is maatwerk en wordt aangepast aan specifieke behoeften, zoals verplaatsing naar het buitenland binnen de EU.”

Waarvoor krijgt u subsidie

De subsidie Lvvp-haalbaarheidsonderzoek is bedoeld voor een onderzoek naar de vraag of een bedrijfsverplaatsing mogelijk en betaalbaar is voor u. U kunt subsidie krijgen voor deze onderzoeken en analyses:

  • Taxatie van de marktwaarde van de bouwwerken op de nieuwe locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt

  • Bouwkundig onderzoek naar gebouwen op de nieuwe locatie

  • Bedrijfseconomische analyse van een bedrijfsverplaatsing

  • Onderzoek naar de lening die u nodig heeft voor de verplaatsing van uw veehouderij

  • Onderzoek naar de fiscale gevolgen van een bedrijfsverplaatsing

  • Taxatie van de vervangingswaarde van de bouwwerken op uw oude locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt

  • Onderzoek naar mogelijkheden voor uw provincie of gemeente om uw oude locatie te herontwikkelen

Haalbaarheidsonderzoek afgerond, en dan?

Marc: “Dan is het aan u om de keuze te maken: wel of niet verplaatsen.” “En ook in die keuze kunnen we de ondernemer begeleiden”, zegt Margreet. Heeft u al een locatie op het oog, dan krijgt u met de Lvvp-regeling (Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting) voor de uitvoering van de bedrijfsverplaatsing, zowel binnen Nederland als binnen de EU, een maximum vergoeding van 100% van de kosten. De subsidie dekt onder andere de verhuizing van gebouwen en dieren naar een nieuwe locatie, de overname of vervanging van gebouwen en de sloop van oude gebouwen. Daarnaast zijn kosten voor modernisering en het inhuren van deskundigen deels gedekt. “Daarbij hoeft de oude locatie niet verkocht te worden, wat mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld familie die daar wil blijven wonen”, aldus Marc.

Quickscan haalbaarheidsonderzoek

Denkt u aan verplaatsen binnen Nederland of binnen de EU en wilt u weten of u deel kunt nemen aan de verplaatsingsregeling (Lvvp) en daarmee een haalbaarheidsonderzoek kunt uitvoeren en kosten van een nieuwe locatie vergoed kunt krijgen? Vul onderstaande drie vragen in en ontvang direct het antwoord.

* verplichte velden

Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel

Nathalie Wichers runt samen met haar opa en oma een melkveebedrijf in Lemelerveld. Momenteel is Nathalie bezig om het bedrijf van haar opa en oma over...

Lees verder

Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv

Heeft u een positieve beschikking ontvangen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of Lbv-plus? U krijgt nu meer tijd om...

Lees verder

Meer nieuws