Maximale subsidie voor duurzame staltechnieken met de Sbv-regeling

Publicatiedatum: 11 september 2024

Met de openstellingen van de Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) en de Subsidiemodule brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv), is het zogenoemde ‘trappetje van Remkes’ compleet. De Sbv-regeling richt zich op melkveehouders, varkenshouders en vleeskalverenhouders die willen investeren in technieken die de stikstofuitstoot verminderen. Deze subsidie dekt 80% van de investeringskosten, met bedragen van € 25.000 tot € 600.000 per aanvraag, en een totaalbudget van € 60 miljoen.

Je kunt aanspraak maken op deze subsidie als de stikstofneerslag van de locatie op een Natura 2000-gebied 2.500 mol of hoger is, een drempelwaarde die wordt berekend via de AERIUS Check Daarnaast is een van de belangrijkste voorwaarden voor deelname aan de Sbv-regeling, dat het aantal dieren in de komende vijf jaar niet mag toenemen ten opzichte van het referentiejaar 2021. “Platgeslagen betekent dit dus dat het dieraantal tot 2031 niet mag toenemen. Een voorwaarde om echt in overweging te nemen om wel of niet aan deze regeling deel te nemen”, merkt Marco op.

Voorwaarden

Voor varkens- en vleeskalverhouders is het noodzakelijk om in luchtwassers te investeren, naast eventueel brongerichte technieken. Ben je melkveehouder dan dien je te kiezen voor het circulaire stalsysteem Lely Sphere. Andere systemen zijn niet toegestaan voor deze regeling. Tevens ben je verplicht de brandveiligheid in je stal te verbeteren. Varkenshouders in de provincie Noord-Brabant moeten hun uitstoot verminderen met 85%. Marco: “Niet alle maatregelen halen dit doel. Goed om daarom, samen met je adviseur te kijken welke mogelijkheden er wel zijn.”

De Sbv-regeling omvat investeringen in vijf gebieden:
1.    Nageschakelde technieken voor ammoniakreductie om de uitstoot in de stal te minimaliseren.
2.    Brongerichte technieken die zorgen voor minder stikstofuitstoot en een beter stalklimaat.
3.    Brandveiligheid door investeringen die de verspreiding van rook en vuur beperken.
4.    Dierenwelzijn om de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren.
5.    Emissiereductie buiten de stal voor het verminderen van ammoniakuitstoot.

Openstelling Sbv-regeling

De Sbv-regeling opent op 21 oktober 2024, en de subsidie is alleen beschikbaar voor nieuwe, niet-tweedehands apparatuur. De vergunningplicht voor Natura 2000-activiteiten geldt voor alle emissiearme stalsystemen. Ondernemers moeten een passende beoordeling overleggen die bevestigt dat er geen significante effecten op beschermde natuur zullen optreden.

Uw keuze, onze expertise

Het maken van een keuze tussen innoveren, verplaatsen of stoppen is complex en vereist een grondige evaluatie. DLV Advies biedt de ondersteuning die veehouders nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. Marco: "Wij zorgen ervoor dat u inzicht krijgt in alle beschikbare mogelijkheden voor uw veehouderij en adviseren over de beste aanpak."
Naast de innovatieregeling voor boeren, wordt binnenkort ook de vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren, zoals melkgeiten en konijnen, gepubliceerd.

Subsidie aanvragen

Wilt u meer informatie over de Sbv-regeling? Wilt u dat wij de subsidie voor u aanvragen of de AERIUS-berekening voor uw verzorgen? Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen binnenkort contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 

* verplichte velden

Lees meer over de Lvvp regeling

Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel

Nathalie Wichers runt samen met haar opa en oma een melkveebedrijf in Lemelerveld. Momenteel is Nathalie bezig om het bedrijf van haar opa en oma over...

Lees verder

Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv

Heeft u een positieve beschikking ontvangen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of Lbv-plus? U krijgt nu meer tijd om...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar