14 jaar later en nog steeds tevreden: ‘Een prachtig bedrijf om voort te zetten’
Veertien jaar geleden was de open dag op het nieuwe melkveebedrijf van de familie Hekkert in Heino een enorm succes. Ruim 4.000 bezoekers bezochten toen deze nieuwe moderne boerderij. Wim (69) en Fenny (67) Hekkert waren uitgekocht voor stadsuitbreiding en bouwden op een nieuwe locatie onder begeleiding van Tonny van Schaik, projectleider Bouw, een volledig nieuw melkveebedrijf voor de toekomst.Zoon Martin (36) en zijn vrouw Tinca (31) nemen het bedrijf in 2021 definitief over. “In 2001 kwam de makelaar voor het eerst aan de deur om ons te feliciteren met het feit dat ons bedrijf gelegen was in een stadsuitbreiding van Deventer. Op oude locatie Schalkhaar hadden we 25 hectare land en molken we 80 melkkoeien”, zegt Wim. Toen duidelijk was dat hun zoon Martin belangstelling had om de boerderij over te nemen, hebben ze alle mogelijkheden bekeken voor een bedrijfsverplaatsing. ‘’We hebben veel locaties in de Achterhoek, maar ook in het noorden bezocht. Het was voor ons al snel duidelijk dat we in deze omgeving wilden blijven’’, vervolgt Wim. En toen was daar op een dag die advertentie waar een bouwlocatie werd aangeboden van 60 hectare door LTO en DLV Makelaardij. ‘’We konden vanuit het niets een volledig nieuw bedrijf bouwen naar eigen inzicht.”
Aanbesteden loont altijd
Het inrichten en bouwen op een nieuwe locatie is een complex traject. Al snel kwam Tonny van Schaik van DLV Advies in beeld. ‘’Dit zorgde voor een stuk verlichting’’, zegt Wim. Hij begeleidde het volledige traject: van het aanvragen van de nodige vergunningen, de keuze in stalconcepten en melksystemen tot de inrichting van het erf. Ook was hij verantwoordelijk voor het aanbestedingstraject met vier verschillende aannemers. ‘’Zo’n traject is altijd lonend. Het levert snel 10 tot 20 procent voordeel op in de bouwkosten”, meent Van Schaik. “Uiteindelijk zat er in ons geval tussen de hoogste en de laagste aanbieding € 100.000. Dit was onze eerste winst’’, merkt Wim op. Tonny van Schaik nam vervolgens de bouwbegeleiding op zich. ‘’Heel vaak hebben we overlegd in de bouwkeet met de verschillende uitvoerende partijen, waarbij ik er voor zorgde dat alle afspraken werden vastgelegd’’, licht Van Schaik zijn rol toe. Wim: “Dat gaf ons rust. Ons bedrijf in Schalkhaar draaide namelijk gewoon door, terwijl we hier een compleet nieuw bedrijf aan het bouwen waren. Over elk onderdeel hebben we samen nagedacht en gesproken met Tonny.’’
Draaimelkstal bewuste keuze
En dat er goed over nagedacht is, blijkt wel uit het feit dat ze anno 2020 nog zeer tevreden zijn met hun ruime 3+2 ligboxenstal en jongveestal met werktuigenberging. De koeien melken ze in de 28-stands draaicarrousel van SAC senior. De keuze voor dit melksysteem ligt volledig bij Martin. Hij was in 2006 er stellig van overtuigd dat hij zelf de koeien wilde blijven melken. ‘’Ik wil twee keer daags de koeien zien’’, merkt hij op. Ondertussen staat vader Wim niet meer in de melkstal, maar neemt een melker drie keer in de week ’s avonds de melkbeurt over van Martin.
Echte minpunten kunnen ze niet noemen. ‘’We hebben de tijd mee gehad. We mochten nog een gewone ligboxenstal met een kelder en roostervloer bouwen. Bovendien hadden we op tijd de stal vol voor de invoering van de fosfaatrechten’’, merkt Martin op. Het was de bedoeling om in 2006 langzaam onze veestapel te laten groeien vanuit onze eigen veestapel. In 2007 konden we een complete veestapel overnemen van een stoppende ondernemer in de Achterhoek. We gingen van 80 koeien naar het dubbele aantal. ‘’Dit was een hele stap en heel veel werk’’, herinnert Martin zich.
Wetgeving ten aanzien van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid, klimaat en maatschappij speelde in 2005 en 2006 minder. ‘’Natuurlijk hebben we wel aandacht gehad voor het dierenwelzijn bij de bouw. Zo hebben we de schofthoogte van de boxen wat hoger gemaakt dan de standaardmaatvoering van toen. Ook hebben we een buisventilatiesysteem laten aanleggen in de jongveestal. Hier zijn we nog elke dag blij mee’’, merkt Wim op. Ook het erf is ingericht volgens de eisen. ‘’Zo worden de perssappen vanaf de kuilplaatsen apart opgevangen ‘’, merkt Van Schaik op. Ook is er een warmtepomp in plaats van een gasaansluiting. ‘’Dat was 14 jaar geleden echt helemaal nieuw’’, zegt Tonny.
Toekomstbestendig bedrijf voorzetten
Volgend jaar hopen Martin en zijn vrouw het bedrijf volledig over te nemen. Hier ligt nu zijn focus. “Ik heb het voordeel dat ik op deze prachtige locatie kan starten als boer. De boerderij is toen gebouwd op de toekomst, waardoor ik het graag wil voortzetten, ook in deze onzekere tijd’’, merkt Martin op. Zijn focus ligt de komende jaren op continueren. Op den duur zal hij nog een keer de stal willen uitbreiden met een tweede voergang, zodat er voldoende vreetplekken zijn voor de 160 melkkoeien. Een andere wens is het vergroten van de afkalfstallen met stro.