2.152 zonnepanelen maken melkveestallen af

In 2017 zijn Dirk en Els Keijzer met het gezin en melkveebedrijf verhuisd naar een andere locatie. Tijdens het maken van de bouwtekening en constructieberekening voor de stallen op deze nieuwe locatie werd al rekening gehouden met zonnepanelen die in de toekomst op het dak geplaatst moesten worden. Sinds maart 2020 zijn de zonnepanelen in werking.

Op de andere locatie zijn destijds nieuwe stallen gebouwd. De bouw werd begeleid door DLV Advies. De ligboxenstal is voorzien van 3 melkrobots, waar momenteel circa 170 melkkoeien gemolken worden. Ook heeft de familie Keijzer 80 stuks jongvee. Voorafgaand aan de bouw werd er door Joan van den Heuvel, projectleider Energie bij DLV Advies, al een SDE+-subsidie aangevraagd.

Uitstel van de investering

“In 2017 zijn we gestart met het melken op de nieuwe locatie”, aldus Dirk. “De investering in zonnepanelen had eerst nog geen prioriteit. Zo kregen we te maken met het fosfaatrechtenstelsel en hebben we besloten het plaatsen van de zonnepanelen nog even uit te stellen.” SDE+-projecten moeten binnen een bepaalde termijn gerealiseerd zijn. Joan vertelt: “Ik heb de deadline van de SDE-beschikking in de gaten gehouden. Na een aantal uitstelverzoeken diende het systeem uiterlijk 15 maart 2020 te draaien. Eind 2019 is daarom besloten om het project definitief uit te voeren. Er is gestart met het maken van een rendementsberekening. Het is verstandig om dit vooraf te doen, zodat het te verwachten financiële rendement goed in beeld is.”

Dakhuur of panelen in eigendom

“We hebben ook nog naar de mogelijkheden gekeken die dakhuur biedt”, vertelt de ondernemer. “Dit was een interessante optie, maar we hebben toch gekozen om de investering zelf te doen.” Een aantal partijen dienden zich aan voor het plaatsen van de zonnepanelen. “Joan heeft ons geadviseerd en begeleid in de opzet van het systeem en de garantievoorwaarden, en heeft ons de verschillen hierin uitgelegd. Uiteindelijk is de opdracht verleend aan Solar 2 Solar. Begin januari 2020 werd gestart met de werkzaamheden.” Vanwege de naderende deadline was een strakke planning noodzakelijk voor zowel het leggen van de zonnepanelen als de verzwaring van de aansluiting, levering van de trafo en aanmelding bij het meetbedrijf.

Gehele dag opbrengst

Uiteindelijk liggen er 2.152 panelen op de daken van de ligboxenstal en loods met een totaal vermogen van ruim 720 kW. De panelen wekken samen jaarlijks circa 620.000 kWh op. Joan vertelt: “Door de oost-west opstelling wordt de opbrengst van de panelen verdeeld over de dag. Het voordeel hiervan is dat er relatief meer paneelvermogen aangesloten kan worden op de nieuwe trafo en er relatief meer stroom direct zelf verbruikt kan worden. Om die redenen was een trafo van 630 kVA voldoende. Hier is zelfs nog ruimte voor uitbreiding.”

Stroomverbruik

Dirk: “Het melken gaat de hele nacht door, omdat er dan geen zonne-energie opgewekt wordt, nemen we ’s nachts energie van het net af. We hebben ook een mestseparator die energie verbruikt. Overdag leveren we energie terug aan het net.” Hiervoor is door de netbeheerder een middenspanningsaansluiting in combinatie met een trafo op het erf geplaatst. “Het regelwerk met de netbeheerder nam Joan veelal voor zijn rekening. Het is fijn dat Joan in oplossingen dacht en de juiste contacten had om dit te regelen.”

Meteen een mooie opbrengst

In de eerste maand zag de melkveehouder meteen een mooie piek: “Het was van half maart tot half april erg zonnig en koud, waardoor er veel energie werd opgewekt. Maar, ook op een grijze dag hebben we nog steeds opbrengst.” De opgewekte zonne-energie wordt door een aparte meter bijgehouden en bepaalt de hoogte van het subsidiebedrag. In de toekomst wordt het bedrijf verder ontwikkeld: “Het is leuk om nu wat mee te pikken van de wereld van zonne-energie. In de toekomst willen we wellicht de jongveestal nog voorzien van zonnepanelen. Daarnaast merk ik dat de zonnepanelen mijn werkwijze enigszins veranderen. Ik hoef niet meer op te letten dat ik nachtstroom gebruik en kan de elektrische mixer nu bijvoorbeeld overdag laten draaien op zonne-energie.”