Groothalle stapt over naar Wroetvarken
Een stabielere prijs, aansluiten bij de wensen van de maatschappij, met een gemiddelde omvang een goed inkomen kunnen verdienen. Dit waren de factoren die voor familie Groothalle van invloed waren op hun keuze om over te stappen van de vrije markt naar het Wroetvarkenconcept.In de stromende regen die zo typerend is voor dit natte voorjaar komt Henk Groothalle aangelopen. In de keuken zit zoon Wouter al klaar. Henk en Wouter runnen gezamenlijk het zeugenbedrijf met 350 zeugen in Den Ham (Overijssel). Terwijl Wouter de koffie inschenkt vertelt Henk over de historie van het bedrijf. Het bedrijf bestaat op deze plek al sinds 1933 en was tot 2006 een gemengd bedrijf. “We hadden 30 koeien en 50 zeugen. Beide te klein en Wouter is meer een varkensman, dus toen hebben we gekozen ons op de varkens te richten.” De koeien werden verkocht en het bedrijf werd uitgebreid tot 350 zeugen. Wouter werkt daarnaast nog twee vaste dagen als zzp-er.
Eenvoudig overstappen
Wekelijks gingen er 200 biggen weg via de handelaar, zonder contract. Dit beviel prima. Toch zette een telefoontje van Gerben Schrijver, adviseur bij DLV Advies, hen aan het denken. “Gerben belde dat er ruimte was bij het Wroetvarkenconcept en vroeg of dit iets voor ons zou kunnen zijn,” zegt Wouter. “Het was wel eens ter sprake geweest of het iets voor ons kon zijn. Zo waren we al eens bij een informatieavond over Wroetvarken geweest, dus we wisten er al wel iets van af. Maar nog niet heel concreet.” Na het belletje van Gerben verdiepten vader en zoon zich verder het Wroetvarkenconcept en bleek dit goed bij hen aan te sluiten. “Wij hoefden niet heel veel te veranderen om mee te kunnen doen. We hadden al Topigs 50-zeugen, groepshuisvesting en namen al voer af van CAV Den Ham.” Allemaal voorwaarden voor deelname aan het concept. Wel moest er nog veranderd worden van beer. Wroetvarken werkt met een Tempobeer. En er moest overgestapt worden naar Beter Leven 1 ster. “Dit kon relatief eenvoudig,” vertelt Henk. “Voordat we aan de slag gingen met de veranderingen kregen ze een audit van de KIWA. Zij gaven precies aan op welke onderdelen wij al voldeden en wat we nog moesten aanpassen. Zoals meer waterbakken plaatsen.” Ook financieel bleek het plaatje gunstig, zo berekende Gerben Schrijver.
Bedrijf en persoon moeten bij concept passen
Dat het overstappen relatief eenvoudig kon vergemakkelijkte de keuze. “Want het is belangrijk dat je als bedrijf en persoon past bij het concept,” aldus Wouter. “Je maakt deze keuze niet voor een paar jaar. Het is echt een lange termijnkeuze,” vult zijn vader aan. “Je levert een stukje vrijheid in omdat je binnen het concept werkt met een vaste handelaar, voerleverancier en genetica, maar je krijgt er een stabielere prijs voor terug. Ik denk dat na de prijsdip door onder andere de sluiting van Duitse slachterijen vanwege corona wel meer mensen zich afvragen of een concept iets voor hen kan zijn.” Dat al het vlees in Nederland blijft en verkocht wordt via slagers zien ze als een positief punt van het concept. “Je verkoopt geen anoniem stuk vlees, maar echt vlees met toegevoegde waarde, wat aansluit bij de wensen van de maatschappij,” aldus Wouter.
Familie Groothalle staan vermeld op de site van Wroetvarken.nl