Klantervaring: Energieadvies brengt familie Van Assen vooruit
De familie Van Assen, Herman en Marianne en hun kinderen Marlies en Henri, runnen nabij Zwolle een biologische schapenmelkerij met een volledige eigen zuivelverwerking, een winkel en vergaderruimte inclusief catering. Op het dak van De Vreugdehoeve liggen al 520 zonnepanelen en nu willen ze ook laadpalen laten aanleggen voor de bezoekers. “Wij zijn als boeren een leek op dat vlak”, zegt Herman. “Ik heb het al druk genoeg met de 350 melkschapen en de rest van het bedrijf. Dan is het fijn als je een onafhankelijk paar ogen erbij hebt, adviseurs zoals Jurian en Erik, die kritisch meekijken.”‘Blij met onafhankelijk paar ogen die kritisch meekijken’
Herman doelt op Jurian Lier en Erik de Jonge, beiden projectleider Duurzame Energie bij DLV Advies in Drachten. De schapenhouder, zelfzuivelaar en horecaondernemer vertrouwt blind op de kennis en kunde van de beide energiespecialisten.
“Zij zitten er goed in en kennen alle regelingen en subsidiemogelijkheden. Als je dat allemaal zelf moet gaan uitzoeken moet je nog maar afwachten of je daadwerkelijk vindt waar je naar zoekt”, zegt hij. “Als we specialisten zoals deze volledig zelf moesten betalen hadden we ‘t wellicht minder snel gedaan. Maar zij dragen zelf ook de mogelijkheden voor subsidies en kennisvouchers aan.”
Subsidieregelingen energiebesparende maatregelen
De provincie Overijssel kent diverse subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen. Zo is er een bijdrage in de kosten voor de energiescan; daarvan kreeg de familie Van Assen 400 euro retour. De provincie draagt ook 25 procent bij aan de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen met een maximum van 2.500 euro.
Hierdoor kon schapenmelkerij De Vreugdehoeve optimaal profiteren van de diensten van DLV Advies. Het begon in 2023 toen het bedrijf toe was aan een nieuwe melktank. “Of eigenlijk al in 2022 toen het gas heel duur werd door de Russisch-Oekraïense oorlog. Wij hebben onze eigen energieopwek, ik kan zelf dagelijks zien wat ons verbruik is en wat we opwekken. Door die oorlog werd gas heel duur en omdat je niet weet hoe lang dat gaat duren moet je zuinig zijn met de energie. Dan is een goeie monitoring van je energieverbruik absoluut van belang.” aldus Herman.
Melktank met warmteterugwinning
Daarnaast was de oude melktank toe aan vervanging. De melktankleverancier attendeerde Herman op de mogelijkheden van een melktank met warmteterugwinning. Een melktank wordt gekoeld met water van buitenaf en met warm weer vergt dat veel energie. “Warmteterugwinning zou hier heel veel energie schelen.”
Complete energiescan
Om alles op een rijtje te zetten werd Jurian erbij gevraagd. Herman: “Ik zei: als je dan toch komt, doe dan meteen een complete energiescan. Dan laten we het hele bedrijf doorlichten.” Hij vervolgt “Als boer zijn wij een leek op dat gebied. Dan is het heel fijn als er een paar onafhankelijke ogen kritisch meekijken.”
Dat is op dit moment ook weer van belang nu De Vreugdehoeve zich oriënteert op de installatie van laadpalen voor de mensen die komen recreëren en vergaderen. “We hebben een terras waar we ruimte hebben voor 160 tot 200 personen; deze zit in het hoogseizoen elke zaterdag en zondag helemaal vol. We hebben drie vergaderruimtes, één voor 15 tot 20 personen, één voor 50 personen en daarnaast een centrale ruimte voor 60 tot 70 personen. Wij zijn zeven dagen in de week open; doordeweeks wordt er vergaderd en in het weekend hebben we feesten en partijen.”
Ontzorging aanleg laadpalen
Nu er steeds meer elektrisch wordt gereden geldt er vanuit de overheid de eis dat je vanaf 2025 minimaal 1 laadpaal moet hebben per 20 parkeerplekken. Dat is best een grote investering maar daar staat de nieuwe subsidieregeling private laadinfrastructuur SPRILA tegenover.
Echter, om daarvoor in aanmerking te komen moet de grootzakelijke aansluiting van De Vreugdehoeve worden opgeschaald van 160 naar 250 ampère. “Dit hebben we nu aangevraagd bij onze netbeheerder Enexis. Dat is maar een kleine stap, de volgende stap is de aanleg van de laadpalen, waarschijnlijk vier of vijf, volgend jaar.”
Herman laat alle organisatie over aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar ben ik heel blij mee. Ik heb 500 melkschapen waarvan er 350 continu gemelkt worden. Ze geven 600 kilo melk per jaar; op jaarbasis produceren wij 150.000 kilo melk waar we zelf zeventien verschillende zuivelproducten van maken, van kaas en ijs tot yoghurt en kefir. In het hoogseizoen hebben we hier een ongeveer 50 personeelsleden lopen. Ik ben druk zat en wat weten wij als leken nou van energie?”
Meer weten
Heeft u net als de familie Van Assen ook behoefte aan ondersteuning of advies bij energievraagstukken? Onze adviseurs staan voor u klaar.