Kwaliteit garanderen met nieuwe loods

Een nieuwe loods voorzien van verschillende koelmechanismen. Dat is wat Arwin Bos voor zijn akkerbouwbedrijf onder begeleiding van DLV Advies recent gerealiseerd heeft.

Onder de rook van Schiphol rijden we in Nieuw-Vennep langs een zorgboerderij en een aardappelverwerker in weidse landschappen. Op één van de mooie erven is het bedrijf van Arwin Bos gevestigd, De Aardappelboer.

Recent is daar een nieuwe bewaar- en verwerkingsloods opgeleverd door DLV Advies. Daarnaast is De Aardappelboer begin dit jaar genomineerd voor de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Het bedrijf is in de top 10 van deze verkiezing geëindigd. De reden voor de nominatie is onder andere het bijzondere afzetkanaal van De Aardappelboer. De aardappelen worden direct verkocht aan afnemers in de omgeving. De huidige coronacrisis brengt wel enorme uitdagingen met zich mee. Nu de horeca gedwongen gesloten is, kan De Aardappelboer zijn product alleen ‘aan huis’ afzetten.

Toegevoegde waarde bieden

Arwin vertelt: “In 2013 ben ik een maatschap aangegaan met mijn vader en in 2018 heb ik het bedrijf overgenomen. Mijn vader hield zich bezig met bulkproductie, maar ik wilde me graag onderscheiden. Ik koos ervoor om toegevoegde waarde te bieden aan mijn afnemers in de vorm van het telen van bijzondere rassen, zoals Roseval en Vitelotte Noir. Sinds 2013 ben ik met de bijzondere rassen en de frietaardappelen gegroeid van 3 naar 40 ha verdeeld over de regio.”

Kwaliteitseisen

De aardappelen kunnen worden opgehaald bij De Aardappelboer of worden bezorgd. Het eigen afzetkanaal brengt extra uitdagingen met zich mee. Zo vertelt Arwin: “De kwaliteit van de aardappelen moet altijd goed zijn en ik moet het jaar rond kunnen leveren. De horecagelegenheden kunnen zo het hele jaar verse friet snijden en serveren.”

Goede klimaatbeheersing

Om de kwaliteit van de aardappelen altijd te kunnen garanderen, is een nieuwe bewaarloods gebouwd. Afgesloten cellen met twee verschillende bewaarsystemen zorgen voor een constant klimaat. Er zijn een aantal dichte cellen gerealiseerd, waarin de aardappelen in kisten middels mechanische koeling op de gewenste temperatuur worden bewaard. Deze kisten worden belucht via de palletopening. In de overige cellen is er geen mechanische koeling. Deze cellen hebben meer opslagcapaciteit en worden gedroogd met een langs-beluchtingssysteem, type zuig. De totale opslagcapaciteit van de bewaarloods is 1662 kisten.  

Voorbereid op de toekomst

De koeling heeft een natuurlijk koudemiddel, namelijk CO2. Arwin vertelt: “Ik wilde graag een stap zetten in duurzaam ondernemen. Synthetische koudemiddelen zijn niet meer van deze tijd en zullen in de toekomst wellicht geheel verdwijnen. Nu hebben we een milieuvriendelijk systeem dat past bij de toekomst”. De koelinstallatie is zo ontworpen dat in de toekomst eenvoudig meerdere cellen van koeling kunnen worden voorzien.

In de nieuwe loods staat een installatie waarmee de aardappels op maat worden gesorteerd. De loods is voorbereid op een eigen wasinstallatie. Deze kan in de toekomst worden toegevoegd. Op het dak van de nieuwbouw wekken zonnepanelen duurzame energie op.

Meerwaarde van de loods

Barry Akkerman, projectleider Bouw bij DLV Advies, is betrokken geweest bij de bouw van de bewaarloods: “DLV Advies heeft het hele traject verzorgd, van ontwerp, kostenindicatie en vergunningen tot aanbestedingen en bouwbegeleiding. Al met al is het een lang traject geweest door onder andere een uitgebreide vergunnings- en aanbestedingsprocedure.” Arwin vult aan: “Het is goed dat de loods nu klaar is. In een slecht jaar zal ik absoluut de meerwaarde ervan ervaren. Dan kan ik mijn aardappelen goed bewaren en mooie kwaliteit blijven leveren.”