Met plezier de wei in
Een beter weideplan door deelname aan studiegroep.Boerin Marja van de Bijgaart laat haar koeien al jaren met veel plezier in de wei. Met een huiskavel van bijna 20 hectare goed verkavelde grond dacht Marja met weides van ongeveer 1,5 hectare een mooie verdeling te hebben gemaakt. Haar deelname aan de studiegroep ‘Robot & Beweiden’ georganiseerd door Ton Derks van DLV Advies bracht hier verandering in. Hoe zette de studiegroep haar aan het denken?
Mooie weidepercelen gecreëerd
In 2009 is Marja met de melkrobot begonnen. Daarvoor weidde zij haar 60 melkkoeien middels dag en nacht beweiden. Door de goede resultaten wilde zij graag op deze manier doorwerken. Marja: “Ik besloot toen over te gaan op siësta beweiding (2 keer per dag). Als de voergoot leeg was gingen de koeien naar buiten. Tussendoor kwamen ze binnen en gingen rond 16.00 uur weer naar buiten. Dit werkte goed voor de koeien.”
Roterend standweiden met drie dagen hetzelfde perceel beviel Marja goed. “Door de goede verkaveling van onze percelen dacht ik mooie weidepercelen gecreëerd te hebben. Deze varieerde van 1,2 tot 1,4 hectare. Mijn land is wel laag, heeft veel sloten en is dus snel nat. Het land werd hierdoor vaak te snel vertrapt. Hier baalde ik wel een beetje van, omdat de koeien hierdoor niet het hele land konden benutten.”
Beter resultaat door studiegroep
Ze besloot deel te nemen aan de studiegroep ‘Robot & Beweiden’ onder leiding van Ton Derks. Deze studiegroep bezoekt elkaars bedrijf om de verschillende bedrijfssystemen en hun manier van beweiden te analyseren. “Toen de groep bij mij op bezoek was, kreeg ik te horen dat mijn weides te groot waren. Terwijl ik altijd dacht mooie formaten te hanteren”, vertelt Marja lachend. “Ton gaf mij toen het advies om stripweiden toe te passen.” Ton: “Stripweiden leek een mooie oplossing door de goede verkaveling van de percelen en het ruime pad in het midden. Marja kon in de lengte makkelijk een draadje doorzetten.”
Met deze tips ging Marja aan de slag om haar beweiding te optimaliseren. “Toch kreeg ik twijfels bij deze manier van stripbeweiden. Er bleef voor mijn gevoel nog teveel gras vooraan staan. Hierdoor werd er nog steeds veel gras verknoeid. Nog datzelfde jaar ben ik rantsoenbeweiden gaan oppakken. Hierbij bied ik de koeien telkens 20 tot 30 are aan. De oppervlakte breid ik dan steeds verder uit naar achter. Nu eten ze ook het voorste stuk op!”
Deze manier van beweiden kost Marja wat extra arbeid, maar het biedt haar voldoende voordelen. “’s Ochtends en ’s middags maak ik een ronde om de draden te verzetten. De koeien krijgen nu 2 keer per dag vers gras. Of ik nu de hond uitlaat of een draadje moet verzetten, ik geniet er gewoon van”, aldus een tevreden Marja.
Een passend advies
De studiegroep heeft haar aan het denken gezet om het beweiden anders aan te pakken. Door het bezoeken van elkaars bedrijven worden er veel ideeën opgedaan en uitgewisseld. “Iedereen heeft een eigen unieke situatie. Het is ontzettend interessant om te zien hoe andere ondernemers omgaan met beweiden. Ik heb ook wel extra veel respect voor deelnemers die ondanks een slechte huiskavel er alles aan doen om met een robot hun koeien wel naar buiten te doen.”
Tijdens de bedrijfsbezoeken zorgt Ton Derks voor een uitgebreide toelichting. Naast de uitwisseling van ervaringen zorgt hij voor een passend advies. Ton: “Elke bijeenkomst licht ik een bedrijf eruit, maar het gaat pas echt leven als we een Farmwalk doen op het bedrijf. Dan gaat mijn advies ook leven en kunnen we ervaringen uitwisselen.”
Marja is blij met de gemaakte keuzes. “Het was wel even puzzelen voordat de juiste manier van beweiden was gevonden, maar het was het zeker waard. Ik geniet er ontzettend van als de koeien naar buiten gaan. Het is een goede reclame voor de sector, maar het zorgt ook voor goed resultaat. Mijn koeien geven al tien jaar gemiddeld iets meer dan 10.000 kilo melk. De brokgift is door de juiste manier van beweiden nu wel minder geworden terwijl de melkproductie hetzelfde is gebleven. De deelname aan de studiegroep verdient zich op deze manier wel terug!”