Speciale koeling voor peren
Kracht zit in de combinatie van teelt, koeling, sortering en handel binnen één bedrijf.Van Maaswaal Fruit is een veelzijdig fruitbedrijf met een uitgebreid assortiment appels en peren. De kracht van het bedrijf van de drie broers Van Maaswaal, Teunis, Jan en Willem, zit in de combinatie van teelt, koeling, sortering en handel binnen één bedrijf. In de boomgaarden op de vruchtbare kleigronden van de Kromme Rijnstreek rondom de dorpen Cothen en ’t Goy, telen de broers maar liefst 17 appel- en 6 perenrassen. Naast deze vruchten leveren zij ook aardbeien, kleinfruit, pruimen en kersen van collega-telers uit de streek aan wederverkopers.
Het bedrijf is in 1969 door vader Dirk van Maaswaal gestart. In de jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf waar de drie broers, ieder op een eigen locatie, met passie en toewijding werken.
Teunis: “Binnen het bedrijf hebben we alle drie onze eigen rol. Ik hou me bezig met de sortering, de verkoop en de koelcellen. Mijn jongere broer Jan stuurt het personeel aan, houdt zich ook met de koeling bezig en beheert de teelt. Mijn jongste broer Willem houdt zich bezig met de teelt, gewasbescherming en de administratie. We vullen elkaar hier perfect in aan.”
De drie locaties van de broers zijn in de jaren flink aangepakt. “Het bedrijf waar Jan zit was ooit een veehouderijbedrijf. Deze hebben we omgebouwd tot teeltlocatie met koeling. Het bedrijf waar Willem zit is nu verandert in een teeltlocatie met een fustopslag. Op onze hoofdlocatie in ’t Goy stond eerst alleen een schuur uit de jaren ’60. Deze behoorde toe aan het aangrenzende landgoed Wickenburgh. Inmiddels is op deze locatie, door opschaling van onze productie, de huidige bedrijfsbebouwing ontstaan.”
Groei gebouwen parallel aan groei areaal fruit
Teunis vervolgt zijn verhaal: “Door de groei in areaal fruit hebben wij regelmatig onze hoofdlocatie verder uitgebreid. Mijn vader begon in 1972 met de aanpak van de originele schuur. In 1992 werd de noodzaak voor extra koelruimte wel groot en werd er een loods gebouwd met cellen.
Maar daarmee stopte de groei niet. Door de aankoop en pacht van extra land groeide het bedrijf gestaag door. “In 2004 bouwden we op de hoofdlocatie wederom een stuk aan om de kisten op te slaan. Bij Jan bouwden we in 2006 een nieuw koelhuis met 16 cellen, geschikt voor 2 miljoen kilo appels. Door de aankoop van 30 extra hectare in 1997 was deze uitbreiding echt noodzakelijk. In ’t Goy plantten we ook nog 8 hectare peren in. Ook hiervoor moest extra opslagruimte bijgebouwd worden.”
Renoveren, uitbreiden en nieuwbouwen
De gefaseerde bouw liep parallel met de groei van het bedrijf. Wie de hoofdlocatie in ’t Goy bezoekt ziet de verschillende fases van groei terug in de gebouwen. “We hebben vaak gekozen voor een stukje aanbouw of renovatie om de huidige gebouwen beter te gebruiken of te vergroten. Tot we in 2015 echt niet meer uitkwamen met de toenmalige capaciteit. Dit was het moment om Anne van Rossum in te schakelen. We wisten dat we hiervoor een specialist nodig hadden. Vooral omdat de technieken, regelgeving en procedures steeds geavanceerder worden. Niet dat je achteraf baalt van niet helemaal doordachte keuzes.”
Vanuit bestaande gebouwen verder denken
De vraag van de broers Van Maaswaal was duidelijk; extra 2,3 miljoen kilo koelruimte voor de peren. Het bedrijf omvatte inmiddels zo’n 75 hectare fruitteelt en had dringend extra opslag nodig. “Opslag voor peren vraagt maatwerk. Peren zijn heel gevoelig en kwetsbaar. Die bewaar je niet zomaar in een traditionele bewaring. Het koelen moet zo stabiel mogelijk. Een ammoniakkoeling is bij uitstek geschikt voor perenkoeling. Verder is er een luchtspouw tussen de buitenschil en de koelcellen gecreëerd. De buitenschil is al goed geïsoleerd zodat veel warmte buiten blijft. Vooral de zijde waar de zon op staat is extra aandacht aan besteed. Een verdamper koelt de ruimte boven de koelcellen, waardoor de koeling in de cellen veel minder hoeft te draaien en aanzienlijk minder uitdroging geeft.”
Door de juiste milieuklasse van de beton wordt eventuele aantasting van de betonvloer door (zure) fruitsappen voorkomen.
De 15 koelcellen in de nieuwe loods zorgen voor een bewaarcapaciteit van 2,3 miljoen kilo peren.
Teunis: “Doordat Anne deze kennis heeft, waren wij wel overtuigd dat hij de nieuwe loods naar wens kon realiseren. De loods bouwen was voor ons niet zo spannend, maar de routing op het bedrijf met de andere gebouwen, en de specificaties van de koeling vroegen wel de nodige kennis. Dit komt zo nauw dat we dit alleen aan een specialist wilde overlaten.” Anne vult aan: “De bestaande gebouwen meenemen in je plan is heel belangrijk. Alles moet naadloos op elkaar aansluiten en de routes op het bedrijf moeten logisch zijn. Vertrekpunt is dus altijd de huidige situatie van de gebouwen. Daarnaast is brandveiligheid ook heel belangrijk. Regels worden steeds meer aangescherpt. En koelen met ammoniak vraagt ook een bepaalde voorzichtigheid.”
Goed recept niet veranderen
Tevreden met het resultaat van het 1e koeljaar, staat Teunis voor de nieuwe loods met koelcellen. Op de deur prijkt een prachtige foto van een perenboomgaard en een kist met net geplukte glimmende peren. “Ik ben heel blij met het resultaat. Met deze ruimte hebben we zelfs nog voldoende groeimogelijkheden. Qua opslagcapaciteit zitten we voorlopig wel goed. Maar er zijn alweer plannen om een ander deel uit te breiden,” aldus Teunis. “Een uitbreiding van de sorteerruimte aan de achterzijde van de bestaande bebouwing. We kennen Anne eigenlijk al een langere tijd. Hij heeft ook de bouw van de fustloods bij Willem gerealiseerd. We weten wat we aan hem hebben. Hij weet wie er benaderd moet worden voor bepaalde vraagstukken. Door zijn betrokkenheid worden wij voor een groot gedeelte ontzorgd. Dit is ons zeer goed bevallen. Om die reden hebben we hem wederom gevraagd ons te helpen bij de volgende uitbreiding van ons bedrijf. De nieuwe uitbreiding van de sorteerruimte moet in 2018 in gebruik worden genomen. Onder de supervisie van Anne geloof ik dat dit zeker moet lukken. Hij is voor mij de enige die dit juist kan doen.”