Stal efficiënt verbouwd voor inpassing melkrobots
Melkveehouder Jaco Hoogendijk verruilde onlangs zijn open tandem melkstal voor 2 melkrobots. Samen met Christiaan de Ruijter, projectleider Bouw bij DLV Advies is goed gekeken hoe dit het beste in te passen was: stal verbreden of toch intern verbouwen? Het werd het laatste. Jaco: “Ik heb nu een efficiënte stal, die vierkant benut wordt. En daarbij heb ik nog 20 extra ligplekken. Dat is mooi meegenomen.”Melkveehouder Jaco Hoogendijk verruilde onlangs zijn open tandem melkstal voor 2 melkrobots. Samen met Christiaan de Ruijter, projectleider Bouw bij DLV Advies is goed gekeken hoe dit het beste in te passen was: stal verbreden of toch intern verbouwen? Het werd het laatste. Jaco: “Ik heb nu een efficiënte stal, die vierkant benut wordt. En daarbij heb ik nog 20 extra ligplekken. Dat is mooi meegenomen.”
Christiaan komt al zeker 20 jaar over de vloer bij het melkveebedrijf van de familie Hoogendijk. Dat begon met de verplaatsing van het ouderlijk bedrijf binnen Ouderkerk aan den IJssel. Sindsdien wordt Christiaan regelmatig ingeschakeld bijde verdere bedrijfsontwikkeling, vertelt Jaco. “Als ik advies nodig heb, bel ik Christiaan. Ik spreek hem elk jaar wel een keer.”
Van open tandem melkstal naar melkrobots
Enkele jaren geleden heeft Jaco (34) het bedrijf met circa 100 melkkoeien overgenomen. In de 7-stands open tandem melkstal begon de arbeidstijd te knellen: dagelijks was hij wel 5 uur aan het melken. Met 2 melkrobots kon hij dat ondervangen, maar hoe pas je die het beste in? Samen met Christiaan zijn de opties afgewogen. Daarbij moest er ook financieel scherp aan de wind worden gezeild, gezien de recente overname. De stal verbreden zou praktisch zijn, maar wel een stuk duurder. Inwendig de 1 + 2-rijige stal aanpassen kwam daarom als beste uit de bus.
Aan het einde van de voergang draaien nu twee DeLaval-robots, rug aan rug. De enkele rij ligboxen fungeert daarbij tevens als een semi-separatieruimte, waar de attentiekoeien tussen de melkkoeien lopen. “Een echte aparte separatieruimte was niet haalbaar, omdat ik daar dan altijd apart met de kruiwagen moest gaan voeren. Dat zag ik niet zitten”, licht Jaco toe. “En dit functioneert ook prima.”
Ruimte voor 20 extra ligboxen
De melkrobots draaien inmiddels al sinds december. Het roboteiland kostte wel een aantal vreetplekken. Bij het robotmelken komen de koeien meer gespreid naar het voerhek dan bij traditioneel melken, maar dat vindt Jaco niet erg. “Het voerhek staat nu nooit helemaal vol.” Tegelijkertijd wint hij ligruimte voor de koeien. “Op de plek waar eerst de melkstal stond, is nu ruimte voor maar liefst 20 extra ligboxen en dat komt altijd van pas”, meent hij. “Ligplekken zijn belangrijker dan vreetplekken”, aldus Jaco.
Het aanleggen van die ligboxen staat nu op de planning. Christiaan heeft voor de verbouwing het bestek gemaakt en zorgt ook voor de bouwbegeleiding. Jaco vindt het prettig dat Christiaan meekijkt, ook naar de constructievoorwaarden. “Hij weet hoe de zaken opgeleverd dienen te worden en welke eisen er worden gesteld aan materialen. Mij kunnen ze alles wijs maken”, lacht hij. “Als je zonder bouwbegeleiding werkt, loop je het risico dat over een jaar of 8, 10 blijkt dat goedkoop toch duurkoop is geweest.”
Hoewel nog niet alles af is, is de Zuid-Hollandse melkveehouder nu al zeer tevreden met de aangepaste stal. “Ik ben het meest blij met de robots. Daarmee krijg je echt een stukje vrijheid, een stukje leven terug.”