Stal met bijzondere kap
Twee keer een nieuwe stal bouwen op dezelfde plek.Twee keer een nieuwe stal bouwen op dezelfde plek? Het overkwam Eric Pijnappels, adviseur bouw rundvee bij DLV Advies. In 1988 begeleidde Eric Kees van Dorst en zijn ouders bij de verplaatsing van hun bedrijf, en de bouw van een melkveestal voor ca. 100 melkkoeien en een 2x6 visgraat melkstal. Zo’n 25 jaar later hielp hij Kees en zijn zoon Michel bij de uitbreiding naar de mogelijkheid voor 180 melkkoeien. Het is duidelijk dat de familie tevreden is met het geleverde werk.
Kees: “We hebben veel vertrouwen in Eric. Een geslaagd recept verander je tenslotte niet zo maar. We wisten dat we ook deze keer ons uitbreidingsvraagstuk bij hem konden neerleggen.”
Eric: “Dat uitbreidingsvraagstuk was dit keer wat ingewikkelder dan de vorige. In 1988 ging het om nieuwbouw van een duidelijk stalconcept, nu moest er aan die bestaande stal een deel worden aangebouwd. Dat vergt wel even meer werk om de goede looplijnen te krijgen, en alles juist op elkaar aan te laten sluiten.”
Alle wensen onder één dak
Door de uitbreiding moest er meer lucht en licht ontstaan voor de koeien. “Samen met Eric zijn we vanuit dit oogpunt gaan schetsen. Ik wilde ook graag zonnepanelen op het dak. Hier moesten we met het ontwerp van het dak wel rekening mee houden. Het dak was een eigen idee, dit werd ook zodanig goed in het ontwerp meegenomen.”
Aan de bovenbouw is het bijzondere dak van Van Dorst goed te zien. Het Italiaanse dak heeft dankzij veel ruime ventilatie-openingen in het dakvlak een ruime ventilatie zonder rechtstreekse zoninstraling. Joan van den Heuvel, adviseur duurzame energie bij DLV Advies, zorgde voor een subsidie om het asbest van de oude stal te saneren en zonnepanelen terug te plaatsen. “Hier wil ik nog wel meer van laten plaatsen in de toekomst. Ik wil het bedrijf graag verder verduurzamen.”
Het bedrijf heeft al een aantal duurzame innovaties. Zo wordt er gebruik gemaakt van een voorkoeler bij de koeling van de melk. Ook wordt er warmte teruggewonnen bij de melkrobot. Deze warmte wordt weer gebruikt om de bevriesbare delen van de robot te beschermen. “Een innovatie die ik zelf heb bedacht”, vertelt Kees trots. “Ik ben nu een plan aan het maken om de hele robot zelf te blijven isoleren. Leuk om me daarmee bezig te houden.”
Gelukkig hoefde hij zich rondom de bouw niet veel bezig te houden met de werkzaamheden. Kees: “Mijn werkzaamheden op het bedrijf gingen ook gewoon door. Het voelde vertrouwd om het aan Eric over te laten. De bouw verliep voorspoedig. Al waren er soms wel een paar kleine punten. Zo keurde de welstand de groene buitentank af. Uiteindelijk is het een zilveren geworden. Gelukkig maar een klein verschil”, lacht Kees.
Robot en beweiden; gewoon mogelijk!
De grootste uitdaging zat voor de ondernemer in de overgang naar de nieuwe Italiaanse stal en de nieuw geplaatste robot. “Voorheen molk ik met een traditionele 2x6 visgraat melkstal. Ik wilde graag met een robot gaan melken voor het gemak en de gezonde stressvrije koeien.” Het was even wennen, maar door de koeien tijdig mee te laten draaien heeft hij zelden problemen met zijn robot. Dit is uniek als je weet dat de ondernemer zijn koeien ook in de wei heeft lopen. “Men denk vaak dat beweiden in combinatie met een robot niet mogelijk is. Ik kan het tegendeel bewijzen hoor! Het zorgt voor bijzonder gezonde koeien en het is een prachtige PR voor de sector lijkt me zo. Het ritme is heel prettig voor de koeien waardoor er veel minder stress in de stal is. Alles gaat in harmonie.”
Kalf langer bij de koe? Ook mogelijk!
Niet alleen het beweiden in combinatie met de melkrobot maakt het bedrijfssysteem van deze veehouder bijzonder. Als een van de weinige, niet biologische, melkveehouders houdt hij zijn kalveren tot circa 14 dagen bij de koe. “Na het afkalven blijven de kalfjes zo lang mogelijk bij de koe. De koe zelf gaat gewoon mee in de melkrobot. Dit moet ik uiteraard wel zelf een beetje handmatig bijsturen, maar het welzijn van de koe staat hierbij voorop. De praktische inrichting van de stal maakt dit ook goed mogelijk. De koe heeft in deze periode wel een iets mindere melkproductie, maar per saldo ben ik gelijk uit. Normaal gesproken zou ik ook kosten hebben aan voeding voor deze kalfjes”, legt Kees uit. “Als de kalfjes te brutaal worden, worden ze opgehaald. Dan gaan ze op de roosters lopen en dat wordt gevaarlijk.”
Bij de Etten-Leurse melkveehouder staat het welzijn van zijn koeien duidelijk voorop. “Maar ook het realiseren van een toekomstbestendig bedrijf wat ik straks kan overdragen aan mijn zoon. Ik heb de bouw nu ook al gerealiseerd om hem als jonge ondernemer straks al een flink eind op weg te helpen. Wie weet kan Eric straks ook de vierde generatie van ons melkveebedrijf helpen met zijn expertise”, glimlacht Kees.