Uitdaging drijft ondernemer
Een gloednieuwe locatie voor biologisch fruit.Fruitbedrijf Haneman teelt biologische appels en peren op de voormalige gronden van de kloosterorde Kartuizers in Winssen. De naam Haneman verwijst naar de oude benamingen van de percelen rondom Winssen. In vroegere tijden bezat de Kartuizer Kloosterorde uit Roermond er diverse percelen, met namen als de Groten Haneman, Kleinen Haneman, Achter de Haneman en Haneman. De Middeleeuwse naam Haneman betekent lusthof of bogaert (boomgaard). De landerijen aan de oevers van de Waal zijn door de mineraalrijke gronden uitermate geschikt voor de fruitteelt.
Wachten beloond met gloednieuwe loods
Op een van deze percelen heeft Toine Jansen een gloednieuwe loods gerealiseerd voor de koeling van zijn producten. Een behoorlijke vooruitgang voor het bedrijf, dat tot voor kort het fruit over verschillende opslaglocaties moest verdelen. Toine: “Het was echt niet overzichtelijk, maar bij gebrek aan een geschikte locatie konden we niet anders. We huurden ook de kisten. Deze hebben we nu gelukkig eindelijk allemaal in eigen beheer.”
Een lange adem hadden Toine en zijn vrouw Jeanette Litjens wel nodig. In 2004 kochten zij het aanliggende perceel van een al in bezit zijnde boomgaard. Hier bouwden zij in 2009 een nieuwe woning en plantten de boomgaard verder in. Na de omschakeling naar biologisch in 2010 wilde het echtpaar een vaste eigen locatie om hun fruit te bewaren en hun arbeiders te huisvesten. “Dichtbij huis is dan wel zo praktisch en de locatie bood voldoende mogelijkheden”, vertelt Toine. “We schakelde Anne van Rossum in om ons te ondersteunen in dit bouwproces. Dat het zes jaar zou duren voordat de eerste paal in de grond zou gaan hadden we in het begin niet gedacht.”
Anne: “De bestemming moest gewijzigd van burger naar agrarisch. Dat had nogal wat voeten in aarde. Een verderop gelegen perceel van Toine’s vader kon gebruikt worden om de bestemming te ruilen. De agrarische woning op dat perceel kreeg de bestemming ‘Wonen’ en het perceel van Toine en Jeanette kreeg een agrarische bestemming. De gemeente wilde zo’n ruilactie om onnodige verstening in het buitengebied te voorkomen. Dat is op deze manier mooi opgelost.”
Toine: “In 2015 kwam er uiteindelijk een akkoord op de tekening. De financiering was rond, dus hierna konden we gelukkig snel doorpakken. In augustus 2016 sloegen we uiteindelijk de eerste paal in de grond. Anne heeft ons vanaf het eerste moment tot de oplevering bijgestaan. Hij stelde samen met zijn collega’s het bestek op, verzorgde de bouwtekeningen, maakte het bouwplan en begeleidde uiteindelijk de bouw. Het was voor ons fijn dat gedurende dit lange proces je aanspreekpunt hetzelfde blijft. Anne heeft kennis van zaken en specifiek van fruitteelt, koelinstallaties en huisvesting. Hierdoor hadden wij wel vertrouwen in hem.”
Bijzonderheden bouw
Anne: “Het gebouw heeft een aantal elementen die het geheel uniek maken. Zo heeft het gebouw een lessenaarsdak gericht op het zuiden. Dit kan maximaal benut worden voor zonnepanelen. De huisvesting voor seizoensarbeiders is relatief luxe opgezet. De antracietkleurige gevel met veel glas is een chique entree voor het bedrijf. Voor de realisatie van de sappersruimte moesten we rekening houden met hogere eisen voor reinigbaarheid en voedselveiligheid. Hygiëne is heel belangrijk bij het verwerken van producten voor menselijke consumptie.”
Uitdaging niet uit de weg
Vlak voor het oogstseizoen in 2017 was de nieuwe loods met zes koelcellen gereed. De oogst kan nu direct na het plukken de koeling in. Toine: “Ik kan in deze zes cellen in theorie maar liefst 700 ton peren of 600 ton appels kwijt. In eerste instantie gingen we ervan uit dat we 9 hoog konden stapelen met de kisten. Inmiddels is gebleken dat we 10 hoog ook wel gaan halen. Er blijft genoeg ruimte over voor de ventilatie. Dat zorgt voor meer opslagcapaciteit dan dat we van te voren hadden bedacht.”
Anne: “Met oog op de toekomst heeft hij gekozen voor de universele koeling met natuurlijke koudemiddel. Dit is innovatief, wat zeer passend is voor de bedrijfsvoering van Toine. Ik heb hem in de periode dat we samen hieraan gewerkt hebben zeker leren kennen als een persoon die geen uitdaging uit de weg gaat”, aldus Anne.
Sapcentrifuge voor mooie producten
En nu na de realisatie zoekt Toine zijn uitdaging in het zelf persen van sap. Het conserven van zijn fruit deed hij al langere tijd. Een deel van zijn fruit verwerkt hij tot streekproducten, waaronder stoofperen en cider. De net aangeschafte sapcentrifuge voegt daar een eigen range streeksappen aan toe van een uitzonderlijke kwaliteit. “Ik wil dit niet heel groots aanpakken, maar vooral focussen op kwaliteit. Slow food is helemaal van deze tijd en daar kan ik met mijn biologische producten mooi bij aansluiten.”