Unieke uitstraling en samenwerking
Realisatie Dairy Breeding Center.Trots op unieke uitstraling en samenwerking Dairy Breeding Center
“Het is nog mooier dan we verwacht hadden, vooral de uitstraling en het feit dat nagenoeg al onze wensen verwezenlijkt konden worden, maakt dat we meer dan tevreden zijn”, vertelt Jakomien Noordman, hoofd embryoproductie van CRV. Vol trots vertelt ze samen met Michiel Meindertsma, teamleider stal, over het nieuwe Dairy Breeding Center (DBC) van CRV gelegen in Wirdum nabij Leeuwarden. Een bijzondere plek, aangezien hier de basis voor het fokprogramma CRV wordt gelegd. 75% van de topgenetica voor melkveehouders vindt hier zijn oorsprong. Hiervoor produceren de 300-400 aanwezige vrouwelijke dieren ongeveer 10.000 embryo’s per jaar en in de toekomst wil CRV daarin nog groeien. Om deze ambitie te halen, moesten de destijds aanwezige faciliteiten in Terwispel en Harfsen worden samengevoegd en worden vernieuwd. Dit was dan ook de aanleiding voor de bouwplannen in 2014.
Uitdagend proces
Nieuwbouw op een geheel nieuwe locatie was overigens niet meteen aan de orde, ook verbouw en nieuwbouw op de oude locatie werden overwogen. In dit stadium kwam DLV Advies in beeld. “We kenden Freddy Keurhorst van DLV Advies al voor het rundvee-advies en dat beviel goed. We hadden een goede klik. De link naar bouwbegeleiding door DLV Advies was toen al snel gelegd. In eerste instantie kwam Ico Boersma in beeld. Hij hielp ons met het lastige traject van de eerste overwegingen, berekeningen en vervolgens de hele vergunningprocedure. Een beetje extra ervaring en denkkracht in vergunningenland is dan zeer welkom. We hebben alle instanties die je maar kunt bedenken gehad”, vertelt Jakomien. “Van het Q-team gemeente Leeuwarden (voorportaal welstand), landschapsdeskundige van de provincie tot het waterschap, etc”. Een uitdagend proces dat samen met een architect en DLV Advies doorlopen werd. Veel verschillende belangen moesten worden afgewogen, zoals het kiezen tussen landschappelijke inpassing en veterinaire risico’s.
“Maar gelukkig kunnen we daar nu met een goed gevoel op terug kijken”, aldus Jakomien. Op de eerste verdieping wijst Michiel naar de dichtbij gelegen Dairy Campus. Dit was een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor deze locatie, ligging in de zogenaamde Dairy Valley. Hét centrum voor innovatie en kennisontwikkeling van melkveehoudend Nederland.
Kop-hals-romp in een modern jasje
Eén van de uitkomsten van het vergunningsproces was de voor deze regio zo kenmerkende kop-hals-romp-bouw. Voorgebouw, lab/behandelruimte en stal vormen samen een moderne versie van dit Friese historische boerderijtype. Het voorgebouw is een echte eyecatcher, veel glas met daartussen houten stijlen. Het tussenstuk is modern afgewerkt met aluminium en vormt daarmee een mooie overgang naar de robuuste stal. Kenmerkend voor het complex is de openheid, die zorgt voor een transparante uitstraling. Ondanks het feit dat het centrum veterinair gesloten moet zijn, wilden we het DBC toch transparantie meegeven. Uitnodigend naar buiten toe.
Open en transparant
Die openheid hebben we ook vanaf de start van dit project altijd zoveel mogelijk in praktijk gebracht. Omwonenden en belanghebbenden zijn betrokken in het proces door hen verschillende keren uit te nodigen en te informeren. Dit was onder andere het advies van Hilco Brand, Projectleider Bouw Rundvee bij DLV Advies. Ook nu het klaar is - een skybox boven de stal, een showring voor de topdieren en een kijkring rond het laboratorium en behandelruimte - is er veel belangstelling van klanten die willen komen kijken, honderden klanten zijn inmiddels geweest en er zullen er, gezien de aanvragen, nog vele duizenden volgen.
Schakel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
Hilco is een echte practicus en verbinder, de schakel tussen opdrachtgever en bouwonderneming. Enorm betrokken en vol ideeën. Dit is ook wat Hilco het meeste trekt. “Ondanks de vele techniek die er bij komt kijken, blijft het vooral mensenwerk en ik vind het mooi om de verschillende partijen met elkaar te verbinden, ondertussen het financiële plaatje en de planning in de gaten houdend. Toewerken naar een mooi eindresultaat voor iedereen. Dat is het mooie van mijn vak”, vertelt hij gepassioneerd. “We waren een goed team” vertellen Jakomien en Michiel enthousiast. Jakomien zorgde voor de algehele coördinatie en teamspirit. Michiel was dagelijks aanwezig voor het overleg op de werkvloer samen met Ico en Hilco. Arnold Kemperman was er voor de facilitaire zaken in het hoofdgebouw en de bijbehorende woning. Helga Flapper (coördinator embryoproductie) en Femmie Dotinga (teamleider ET/IVP lab) waren verantwoordelijk voor de uitwerking van het laboratoriumgedeelte en bijhorende zaken. Kenmerkend was de goede sfeer tijdens de bouwvergaderingen en projectgroepoverleggen. “Er was altijd wel een reden om wat te vieren en af en toe wat regelen voor de jongens op de bouw”, lacht Michiel.
Avontuurlijk project, once in a lifetime
De complexiteit van het hele project blijkt ook tijdens de rondleiding. Naast het hoofdgebouw, dat van alle gemakken is voorzien voor vergaderingen, presentaties en ontvangst van groepen, is er het laboratorium met zijn specifieke veterinaire eisen, klimaatbeheersing, logistiek van de embryo’s, en omkleedruimte, de stallen met groepscompartimenten, drijfgangen en quarantainegedeelte en de verwarmde behandelruimte voor het winnen van de eicellen en embryo’s. “Voor het installatiewerk hadden we een aparte installateur. Deze werd gevonden via een aanbestedingsprocedure door DLV Advies”, vertelt Michiel. “Overal is over nagedacht, alles in het kader van diercomfort, veterinaire eisen, arbeidsefficiëntie en duurzaamheid”.
“Er waren vele belangen, eisen en wensen die door een goede samenwerking en positieve energie hebben geleid naar een uniek pronkstuk. Een avontuur, ‘once in a lifetime’. Daarom is het zo bijzonder, dit maak je een keer in je leven mee”, sluit Jakomien af.