Weinig vraag & aanbod in de fosfaathandel

Publicatiedatum: 27 november 2020

Ondanks dat de prijs voor fosfaatrechten de laatste maand iets gestegen is, loopt deze, met in de eerste drie kwartalen een gemiddelde prijs per kilo van € 133, achter op het gemiddelde van 2019. Met uitzondering van het dieptepunt in mei en de piek in de laatste week van september, waarbij aanbieders de prijzen zagen oplopen tot boven de € 150 per kilo voor 100% benutbare fosfaatrechten, is de fosfaatmarkt de laatste maanden rustig te noemen.

De fosfaathandel in 2020 is compleet anders dan in 2019 waarin de prijzen nog gepaard gingen met sterke pieken en dalen. Deze sterke prijsfluctuaties waren te wijten aan de frequente wijzigingen in regelgeving. Dat dit in 2020 anders ligt en de prijzen onder het gemiddelde van 2019 blijven, heeft mede te maken met de corona-crisis en de tegenvallende melkprijzen. Te weinig liquiditeit tempert kopers om grote investeringsplannen te maken waardoor de vraag naar fosfaatrechten achter blijft. Dat de prijzen in de laatste maand van 2020 sterk zullen oplopen is daarom niet aannemelijk. 

"De lage melkprijs heeft de fosfaatmarkt beïnvloed. Er zijn weinig liquide middelen voor het aankopen van fosfaatrechten. Tevens is de hoge afroming van 20% een barrière voor sommige verkopers om de rechten te verkopen", zegt Jan Dortmans,  Adviseur Financieel Management bij DLV Advies. 

Nadelige gevolgen bij vaststelling fosfaatproductie

RVO gebruikt dit jaar een nieuwe methode om de fosfaatproductie per bedrijf beter in beeld te krijgen. Voorheen werd het aantal geleverde kilo’s melk aan de melkfabriek gebruikt om de fosfaatproductie te berekenen. Met deze nieuwe aanpak gebruikt RVO de geproduceerde liters melk in de gecombineerde opgave als uitgangspunt. Zo wordt ook de melk voor eigen gebruik meegerekend. Omdat dit, naar verwachting, per koe ongeveer 0,8 kilo fosfaat kan schelen en bedrijven hierdoor mogelijk in een hogere melkproductieklasse terechtkomen, kan dit negatief uitvallen. 

Fosfaat kopen of leasen

Melkveehouders die door deze nieuwe methode in een hogere melkproductieklasse terechtkomen moeten hierdoor extra rechten kopen. Leasen kan dan een optie zijn. Al zijn momenteel kleine leasepartijen (tot 100 kg) nog niet vrijgesteld van de 20% afroming. Dit maakt verleasen in sommige gevallen onrendabel.
Omdat melkveehouders in december goed kunnen inschatten of er een tekort of juist een overschot is aan fosfaatrechten, kunnen we in de laatste maand een stijging verwachten in het aantal leaseovereenkomsten. Zeker wanneer het tekort of overschot van tijdelijke aard is.

Gemiddelde vraagprijs koop 100% benutbare fosfaatrechten


Bronvermelding: quotum.nu

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...

Lees verder

Voorstel voor 30 procent afroming ligt op tafel: Nú nadenken over aanschaf productierechten

Agrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar