Themamiddag van gezamenlijke Commissies Bemesting
Door mogelijk aangepaste wetgeving via RENURE en ontwikkeling in nieuwe stalsystemen ontstaan nieuwe mestproducten. Maar wat betekent dit voor de bemesting...
Lees verderKruidenrijk grasland kan concurreren met Engels raai in monocultuur. Zeker bij lagere bemestingsniveaus en op droogte gevoelige gronden. Eenvoudige mengsels presteren het best, aldus Lenno Rijkaart, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies.
"Er zijn veel mengsels op de markt. Vaak ook met verschillende speciale kruiden. Juist die speciale kruiden zie je (na een jaar) niet meer terug. Kies daarom voor een eenvoudig productiemengsel met verschillende klaversoorten, chichorei en smalle weegbree." Dit advies baseert Lenno op een meerjarig onderzoek waar verschillende veehouders en akkerbouwers ervaringen hebben opgedaan met kruidenmengsels.
Voorgaande jaren werd er tijdens dit onderzoek gemiddeld 11,8 ton droge stof aan kruidenrijk gras per hectare en 13,3 ton droge stof per hectare Engels raai geoogst. Hierbij heeft het kruidenrijk gras een eenmalige mestgift gehad van 15 T rundveedrijfmest terwijl het Engels raai volledig is bemest. Omgerekend in kilo’s eiwit is de hectare-opbrengst vergelijkbaar. Lenno: “Kruidenrijk grasland heeft een lagere behoefte aan mest. Zeker nu de derogatie wordt afgebouwd komt dat goed van pas. De mest die je uitspaart op de kruidenrijke percelen kun je inzetten op de gangbare graspercelen. Met het wegvallen van de derogatie wordt een nauwkeurige mestverdeling essentieel, zorg ervoor dat de mest daar terechtkomt waar de behoefte is.”
Lenno: "Op veengronden, met het kenmerkende hoge stikstofleverend vermogen, is het best een uitdaging om het kruidenbestand in de benen te houden. Als men toch kruidenrijk grasland wil introduceren op veengrond, is het aan te raden dit te doen op bufferstroken waar bemesting toch al niet is toegestaan of op percelen die enigszins verschraald zijn."
Bovenstaande bevindingen worden onder andere toegepast in het project ‘Op weg naar meer biodiversiteit door gewasdiversiteit in Zeeland’. Dit project heeft als doel de biodiversiteit in Zeeland te vergroten door de gewasdiversiteit te verhogen. Hierbij worden verschillende maatregelen getest, aangeboden en geïmplementeerd op akkerbouw- en veehouderijbedrijven, zoals strokenteelt, niet-kerende grondbewerking, mengteelten, verhoogde graanstoppels, maaibeleid, alarmsystemen voor wild, innovatief gebruik van groenbemesters ten behoeve van biodiversiteit, en het verhogen van nestgelegenheden voor vogels. Dit alles met als doel om op een praktische manier invulling te geven aan het begrip natuurinclusieve landbouw.
Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Zeeland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Het artikel is in aangepaste vorm overgenomen van melkvee.nl
Door mogelijk aangepaste wetgeving via RENURE en ontwikkeling in nieuwe stalsystemen ontstaan nieuwe mestproducten. Maar wat betekent dit voor de bemesting...
Lees verderIn een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...
Lees verder