Groen Fosfaat 2017

Publicatiedatum: 20 februari 2017

De veldproeven van 2016 zijn afgerond en voor 2017 worden de vervolgproeven voorbereid. Het komende jaar vinden er opnieuw bemestingsproeven plaats waarvan een herhaling van de maisproef bij Delphy, twee maisproeven op twee demonstratiebedrijven en daarnaast twee grasproeven op twee demonstratiebedrijven. In Veeteelt verscheen een artikel over het project Groen Fosfaat met Angela van der Sanden, projectmanager van dit project.

Als alles meezit, kunnen melkveehouders al in het voorjaar van 2017 gebruikmaken van de nieuwe meststof Groen Fosfaat. De ontwikkelaars van Groen Fosfaat, DLV Advies. MeMon en EcoEnergy werken op dit moment hard aan de ontwikkeling van deze maismeststof met natuurlijk fosfaat. Het project Groen Fosfaat is nog in volle gang. 

Meeropbrengst

Angela van der Sanden, van DLV Advies, noemt de oogstresultaten van het eerste proefseizoen, die bekend werden in november 2016, zeer positief. "ln de proef realiseerde de standaardbemesting met Groen Fosfaat een 6 procent hogere drogestofopbrengst en 10 procent meer zetmeel dan de standaardbemesting aangevuld met kunstmest 25-10."

Toelichting tabel: Referentie in de tabel bestaat uit geen rijenbemesting, maar dierlijke mestgift (drijfmest) met stikstof, kali en borium aangevuld tot hetzelfde niveau. De ANR van de verschillende geteste bemestingsproducten is vergelijkbaar. 

Kleine brokjes

Groen Fosfaat werd twee jaar geleden door DLV Advies, MeMon en EcoEnergy ontwikkeld als alternatief voor kunstmestfosfaat. Het is een initiatief dat werd uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het product, dat eruitziet als kleine brokjes, is gemaakt uit natuurlijk fosfaat met als basis varkensmest, dat van nature een hoog fosfaatgehalte heeft. Daarnaast bevat het stikstof, kalium en borium en is het product afgestemd op de behoefte van de maisplant.

Natuurlijke fosfaat

Vanwege het natuurlijke fosfaat kan de meststof een uitkomst zijn voor bedrijven die geen kunstmestfosfaat mogen toedienen vanwege de derogatieregeling. "Juist die organische oorsprong van het fosfaat draagt bij aan de opbrengstresultaten, omdat het goed opneembaar is voor de plant", aldus Van der Sanden. De marktintroductie van Groen Fosfaat stond gepland voor 2018. Op basis van de uitslagen van de eerste proeven in 2016 hopen de initiatiefnemers om al vóór het maisseizoen van 2017 het product daadwerkelijk op de markt te brengen. De meststof is gemaakt om toe te dienen in de rij op het moment van zaaien, dus vroeg in het seizoen. In de proeven van 2016 bleek al dat het meebemesten goed werkte met de huidige standaard zaaimachines. "Een groot voordeel is dat er dus niet geïnvesteerd hoeft te worden in aparte machines."

Meer informatie

Voor meer informatie over het project Groen Fosfaat neemt u contact op met Angela van der Sanden of kijkt u in het dossier Groen Fosfaat op de website. Of bekijk hier de brochure.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur

In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...

Lees verder

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december

Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar