Resultaten rustgewas met ultravroege maïs
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderMelkveehouders met grond in grondwaterbeschermingsgebieden kunnen sinds dit jaar geen derogatie meer aanvragen. Waarschijnlijk mogen ze de komende jaren steeds minder stikstof bemesten. In waterwingebieden wordt gesproken over 20% reductie op gebruiksnormen. Het telen van eitwitbindende gewassen wordt dan steeds interessanter. Bovendien worden deze gewassen ook gestimuleerd in de eco-activiteiten van het GLB. In het project Maandewark bekijkt een groep melkveehouders, die grond hebben in een grondwaterbeschermingsgebied, welke zaken bijdragen aan het verbeteren van de mineralenkringloop en het verkleinen van de nitraatuitspoeling.
Ze doen onder andere ervaring op met het telen van eiwitrijke gewassen. Ap van der Bas, adviseur Mest en Mineralen bij DLV Advies begeleidt deze groep. 14 juni kwamen de deelnemers bijeen om de diverse teelten te bekijken en ervaringen uit te wisselen.
“We zien het afgelopen jaar steeds meer vraag naar eiwitgewassen. Vooral luzerne wordt veel verbouwd maar ook veldbonen, erwten en klavers zijn in opkomst” aldus Theo Wijbenga, teeltadviseur bij Hoogland BV. Hij informeerde de melkveehouders tijdens de bijeenkomst over het telen van eiwitgewassen.
Bekijk de video
Een van de deelnemers van het project Maandewark is Jan Ziengs. Hij heeft gekozen voor de teelt van luzerne op een deel van zijn perceel om te kijken of dit een alternatieve eiwitbron is. “Normaal deden we aardappels en daarna gras. Dit jaar voor het eerst luzerne, een paar dagen geleden hebben we voor het eerst gemaaid. Ik had wel wat zorgen over de opbrengst, maar het is de laatste weken hard gegroeid. Ik ben tot nu toe tevreden over de opbrengst.” Jan heeft de luzerne in aparte balen gehouden om de voerderwaarde goed te kunnen analyseren. “Pas aan het einde van het jaar, na de tweede en eventueel nog derde snede, weet je wat het je qua droge stof heeft opgeleverd en kun je het vergelijken." Jan merkte ook op dat het wennen is dat je bij luzerne het onkruid niet kan bestrijden en je moet wachten tot de luzerne de overhand krijgt. Een ander aandachtpunt is het wikkelen in plastic, je hebt wat meer lagen nodig door de scherpte van het gewas. Allemaal ervaringen die de deelnemers met elkaar delen tijdens het project.
Meer weten over dit project? Neem contact op met Ap van der Bas, adviseur Mest en Mineralen.
Het project Maandewark wordt uitgevoerd met subsidie van het ministerie van EZK en het ministerie van LNV: samen leren in projecten duurzamere landbouw.
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderOp proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verder