Kritisch kijken naar kosten krachtvoer

Publicatiedatum: 15 februari 2022

Op vrijwel alle melkveebedrijven is nog winst te behalen als het gaat om de voerkosten, en dan met name de kosten van krachtvoer. Dat ervaart adviseur Eric Bouwman van DLV Advies. “Op veel bedrijven wordt nog ruim krachtvoer gevoerd; niet alleen in kilo’s maar ook in kwaliteit. Bij eiwitrijke brok tikt dat hard door.”

Dat hier voor het gros van de veehouders kosten zijn te besparen, brengt Bouwman aan het licht door de data van de Kringloopwijzer te combineren met de cijfers uit Melkveemanager, de tool van DLV Advies voor bedrijfseconomische analyse. “Dat doen we nu sinds een jaar of twee, drie”, vertelt hij. “In de Kringloopwijzer zie je de kilo’s, in de Melkveemanager de euro’s. Die cijfers leggen we over elkaar heen en zo krijgen we het hele bedrijf in beeld. Vervolgens kunnen we het optimale resultaat berekenen.”

Hoge krachtvoerprijzen en krachtvoergift

Zeker bij de huidige hoge krachtvoerprijzen loont het om de krachtvoergift eens kritisch onder de loep te nemen. Bouwman schat in dat hier zeker bij acht op de tien melkveebedrijven nog geld te besparen is. Met name wanneer er eiwitrijke brok of bijproducten worden gevoerd. “Het gaat niet alleen om de kilo’s krachtvoer; wat erin zit is misschien nog wel belangrijker.”

Samen tot een plan van aanpak komen

Hij vervolgt: “Zonder de krachtvoerfirma’s tekort te willen doen, maar veel melkveehouders hebben toch een soort blind vertrouwen in hun voervoorlichter. Ook al doen die hun werk met de beste bedoelingen – ze willen natuurlijk ook gewoon brok verkopen. Daarom doen we deze analyses graag met de voervoorlichter erbij. Dan maken we samen met de veehouder één geïntegreerd plan van aanpak.” Bij die rantsoenoptimalisatie komt de krachtvoerwinning eveneens aan bod. Immers, als de veehouder meer eiwit van eigen land weet te halen, snijdt het mes meteen aan twee kanten.

Jongvee

Andere plekken waar volgens de adviseur bij veel veehouders laaghangend fruit is te plukken, is het mogelijk te hoge aantal stuks jongvee. Bouwman: “Veehouders anticiperen op dierrechten. Dat is enerzijds begrijpelijk, maar aan de andere kant kost het ook geld. Als we de sector verder willen verduurzamen, dan moeten we streven naar een lager vervangingspercentage. Koeien die ouder worden, zijn niet alleen vanuit duurzaam en maatschappelijk oogpunt gewenst; het levert ook gewoon euro’s op.”

Meer weten?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten of dit voor u interessant is, neem dan vrijblijvend contact op met Eric Bouwman. Hij helpt graag om het antwoord op deze vraag helder te krijgen.

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar