Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verderPOV wil het draagvlak van varkensmest vergroten en heeft een praktijkproef geïnitieerd met dunne fractie varkensmest op maisland ter vervanging van kunstmest. DLV Advies heeft proeven met het zogenaamde Groene Fosfaat uit varkensmest in de mais-, gras,- en aardappelteelt uitgevoerd. De resultaten laten een betere groei en opbrengst zien.
POV meldt dat men gestart is met de varkensmestproef op een maisperceel van de familie Gersen in Markelo, dat 4 mei 2018 is ingezaaid. Dit perceel wordt gebruikt als proefveld voor de toepassing van dunne fractie uit varkensmest. De proef wordt ondersteund door Mineral Valley Twente. De bedoeling is dat met deze proef meer wordt geleerd over de toepassing van dunne fractie varkensmest en dat het draagvlak voor een optimale toepassing van dierlijke mineralen wordt vergroot.
Op het proefveld worden de resultaten van de toepassing van de dunne fractie uit varkensmest, vergeleken met de toepassing van kunstmest. Het project wordt begeleid door Herman van Schooten van de Wageningen Universiteit. Waterschap Vechtstromen brengt de effecten op het milieu in kaart. Het proefveld in Markelo is een eerste in een reeks proefvelden in Twente. In 2019 zullen ook proefvelden met gras worden aangelegd.
De varkenshouderij werkt door middel van scheiding en verwerking aan diverse mineralenstromen. Belangrijk is deze stromen af te stemmen op de vraag vanuit de sector. Er kleven diverse voordelen aan bewerkte mineralenstromen: het maakt bemesting op maat mogelijk, draagt bij aan de ambitie voor mest- en mineralenverwaarding en vermindert de uitstoot van CO2. Uiteindelijke doel is de kringlopen te sluiten en daarmee de economie een impuls te geven.
DLV Advies heeft in de afgelopen twee jaar ook gewerkt aan het project Groen Fosfaat. Groen Fosfaat is een meststof gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest; een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte. Het draagt bij aan het sluiten van de fosfaatkringloop binnen Nederland. Varkensmest, waar een overschot van is in Nederland, wordt verwerkt en toegepast op gronden in Nederland waar een tekort is aan fosfaat. Groen Fosfaat voorziet de plant langdurig van de gewenste bemesting. De meststof is optimaal afgestemd op de behoefte van de plant.
Op proefbedrijf Op de Es van Delphy zijn gedurende twee groeiseizoenen veldproeven uitgevoerd. Daarnaast is bij vijf bedrijven in de praktijk proeven uitgevoerd. De resultaten zijn positief. Groen Fosfaat werd vergeleken met de huidige standaard drijfmestbemesting en heeft een drogestofopbrengst van bijna 6 procent hoger en een zetmeelopbrengst van rond de 10 procent ten opzichte van de standaardbemesting aangevuld met kunstmest 25-10.
Er zijn op twee demonstratiebedrijven - bij Joris Buijs en Theo van Gogh - grasproeven uitgevoerd op percelen met kleigrond met een lage fosfaatbeschikbaarheid. De grasopbrengst was 5 procent hoger. Bij de eerste snede was de meeropbrengst 18 procent. De proeven van Groen Fosfaat geven een positief resultaat die met name een oplossing bieden voor derogatiebedrijven. Dit jaar komt Groen Fosfaat definitief op de markt en is beschikbaar via www.cheapfertilizer.com.
Lees meer over Groen Fosfaat in het dossier via onderstaande link.
Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verder"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...
Lees verder