Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verderVanaf dinsdag 17 januari a.s. om 10.00 uur kunnen zowel nieuwe als oude deelnemers zich aanmelden voor de BEP-pilot (pilot evenwichtsbemesting fosfaat).
Het doel van de BEP-pilot is om het mogelijk te maken dat bedrijven tot een evenwichtsbemesting komen hoger dan de huidige forfaits mogelijk maken. In totaal kunnen 200 veehouders deelnemen, dat zijn er 50 meer dan in 2016. De 150 ondernemers die vorig jaar hebben deelgenomen aan de pilot moeten zich ook aanmelden, zij hebben voorrang op de aanmeldingen. Zo laat LTO Noord weten. Deelname aan de pilot leverde de deelnemers vorig jaar gemiddeld bijna 17 kilo fosfaatruimte op.
De BEP-pilot maakt gebruik van de Centrale Database KringloopWijzer en voert op de ingevoerde gegevens nog een extra controle uit. Nieuwe deelnemers moeten, om deel te nemen, de kringloopwijzergegevens van 2014, 2015 en 2016 in de Centrale Database KringloopWijzer hebben staan. Voor ondernemers die het afgelopen jaar ook al deelnamen, gaat het alleen om de kringloopwijzergegevens van 2016.
Joost van Heesbeen uit Vlijmen runt samen met zijn vrouw Marleen een melkveebedrijf met 135 melkkoeien en 75 stuks jongvee. Het bedrijf heeft 46 hectare grond, zowel eigendom als pacht. Joost neemt met zijn bedrijf al jaren tevreden deel aan de kringloopwijzer. Met de kringloopwijzer ziet hij hoe de mineralen op zijn bedrijf benut worden. Ook ziet hij de scores op het gebied van fosfaat, stikstof, ammoniak en broeikasgassen. Sinds twee jaar neemt hij ook deel aan de BEP (bedrijfsspecifieke fosfaatbemesting), een onderdeel van de kringloop. Door deel te nemen aan de BEP benut familie Van Heesbeen de eigen bodem en besparen ze op de mestafzet. Lees meer over zijn ervaring met de BEP en de kringloopwijzer.
Voor meer informatie over aanmelding voor deelname aan de BEP-pilot en voor het invullen van de kringloopwijzer, neemt u contact op met de adviseurs mest van DLV Advies.
De pilot wordt financieel mede mogelijk gemaakt door ZuivelNL.
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verderHeeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.