Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave

Publicatiedatum: 18 september 2024

Met ingang van 2025 worden er diverse aanpassingen en aanvullingen doorgevoerd in de Gecombineerde Opgave (GO) in combinatie met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Een belangrijke wijziging in de GO betreft bedrijfsoverdrachten. Indien een bedrijf na 15 mei wordt overgedragen, moet zowel de overdrager als de overnemer de GO indienen.

"De gegevens van de overdrager en overnemer moeten met elkaar overeenkomen om te voldoen aan de eisen van de GLB-aanmelding", zegt Freddy keurhorst, adviseur Mest & Mineralen, hierover. In bepaalde gevallen kan RVO de gegevens van de overdrager naar de overnemer overzetten, bijvoorbeeld bij een juridische wijziging, overlijden of overdracht naar een eigen burgerservicenummer (BSN).

Actueel houden van de Gecombineerde Opgave  

Controleer regelmatig of de ingevulde gegevens nog correct zijn en geef wijzigingen tijdig door om mogelijke kortingen op GLB-subsidies te voorkomen. Wijzigingen kunnen betrekking hebben op het hoofd- of vanggewas, de inzaaidatum, perceelwijzigingen of het niet uitvoeren van eco-activiteiten volgens de voorwaarden. Freddy: "In 2024 moet iedereen, tussen 15 oktober en 2 december, een vaststelling doen. Vanaf 2025 vervalt dit. De uiterste datum in wijzigingen door te geven wordt dan 15 oktober."

Eco-regelingen

Er worden versoepelingen doorgevoerd in de GLB-conditionaliteiten. Vanaf 2025 vervalt de verplichting om 4% niet-productief areaal aan te leggen. Freddy merkt op: "Deze versoepeling maakt het voor veel bedrijven gemakkelijker om aan de GLB-voorwaarden te voldoen. Echter, het belang van niet-productief areaal voor biodiversiteit blijft, en Nederland blijft dit stimuleren via de vrijwillige ecoregeling. In 2025 worden de punten voor de eco-activiteiten herzien. Ook dienen er meer punten behaald te worden om aan de instapeis voor de eco-premie te voldoen."

Optimaal gebruik van subsidies

De nieuwe wijzigingen roepen bedrijven op om proactief te zijn en indien nodig advies in te winnen. "Het bijhouden van correcte en actuele gegevens is essentieel om te voldoen aan de nieuwe regelgeving en om optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies", aldus Freddy.

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer

Of het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...

Lees verder

Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven

Vanaf januari 2025 worden alle landbouwbedrijven verplicht om 'aanvullende gegevens' over 2024 in te dienen. "Dit betekent dat niet alleen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden