Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderDe beschikkingen van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) druppelen mondjesmaat binnen. Inmiddels is driekwart van de 13 weken verlenging van de beslistermijn van RVO verlopen en een kwart van de varkenshouders die DLV Advies begeleidt, heeft een beschikking ontvangen.
Zodra de beschikking binnen is, gaat de klok lopen. Om goed voorbereid te zijn op deelname aan de regeling geven wij hierbij alvast een aantal tips en aandachtspunten.
De datum waarop u de beschikking ontvangt is leidend voor het tijdspad, níet de datum waarop u de modelovereenkomst instuurt. Binnen 8 weken moet u de modelovereenkomst insturen als u mee wilt doen en binnen 8 maanden na de datum van de beschikking moet voldaan zijn aan 5 voorwaarden:
Er volgt een controle door de NVWA, als je hebt gemeld (70% voorschotaanvraag) dat je aan deze
5 eisen van een onomkeerbare sluiting van een varkenshouderij voldoet. De NVWA heeft nog geen beloftes gedaan over hoe snel er een controleur langskomt. Pas na deze controle mag begonnen worden met demontage en sloop. Leegdraaien mag wel. Echter, wanneer u kiest voor leegdraaien vóór u de beschikking heeft ontvangen, is dit op eigen risico.
In sommige gevallen is een flora- en faunaonderzoek noodzakelijk voor er gesloopt kan worden. Mogelijk moet dit een gecombineerd bezoek zijn, dit jaar een keer en volgend jaar een keer. In dat geval wordt de verplichte slooptermijn niet gehaald. Deze signalen hebben wij ook doorgegeven aan RVO. Het is aan te bevelen nu al te oriënteren op dit vleermuizenonderzoek, zelfs als de beschikking nog niet is afgegeven.
14 maanden na beschikkingsdatum moet de sloop zijn afgerond en het gesloopte materiaal van de locatie zijn afgevoerd. Dus ook het puin. Gezien het grote aantal bedrijven dat gelijktijdig zal moeten slopen is de verwachting dat de vraag het aanbod zal overstijgen, wat uiteraard invloed heeft op de sloopprijzen. Ons advies is daarom vroegtijdig te starten met het aanvragen van offertes en het vastleggen van een datum waarop de sloop gereed zal zijn.
Er is steeds meer interesse voor circulair bouwen en hergebruik van materialen. DLV Advies brengt vraag en aanbod bij elkaar. Bij sloop van stallen bekijken wij graag met u de mogelijkheden om maximaal rendement uit de sloop te verkrijgen.
Bij aanmelding is per stal aangegeven wat de ingebruikname is geweest. Bij definitieve sluiting van het bedrijf eindigt de afwaardering voor alle stallen op de dag dat aan alle voorwaarden is voldaan. De waarde van de stal, zoals opgenomen in de beschikking, is gebaseerd op de definitieve sluiting van het bedrijf per datum inschrijving Srv. De werkelijke definitieve sluiting van het bedrijf ligt al snel één jaar later, dus vindt afwaardering plaats van de stallen en is beschikking daadwerkelijk lager. Houd hier rekening mee in uw financiële planning.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze aandachtspunten en tips, neem gerust contact op met Marco Hol.
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderWat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.