Bemesten met behulp van een taakkaart

Publicatiedatum: 02 augustus 2019

Loonbedrijf Meiland uit Azewijn rijdt op een perceel mest uit met behulp van een taakkaart. Daarmee wordt de toegift van mest bepaald. In het project 'precisiebemesting op grasland' begeleidt DLV Advies enkele melkveehouders met het gebruik van zo'n taakkaart. Koen Peters, adviseur rundvee, begeleidt de melkveehouders.

Zo wordt de mest beter benut, en komt niet overal evenveel mest. "Met behulp van de taakkaart kan de machine precies zien waar hij meer, en waar hij minder mest moet geven", vertelt Gerrit-Jan Ruitenbeek van Meiland. "Op de slechte plekken in het perceel geven we meer mest. Met hetzelfde aantal kuubs dat je normaal over het hele perceel rijdt kun je nu veel specifieker en doelgerichter bemesten."

Grasgroei

Voor het maaien is met een drone de grasgroei gemeten. Aan de hand van die gegevens is de taakkaart samengesteld. Dit is echt een proef voor de taakkaart met kunstmest als de taakkaart met drijfmest. Naarmate het seizoen vordert wordt de gift minder omdat er minder opgenomen wordt. Kunstmest zal in dit stadium nog wel nodig blijven.

Meiland heeft de mestinjecteur wel iets moeten ombouwen. Ruitenbeek: "De machine is in principe al wel voorbereid, maar je moet een extra module vinden om de variabele toegift in te stellen. Voor de rest is het een usb-stick in het scherm pluggen die de taakkaart tevoorschijn haalt. Dan kan de machine met hulp van gps precies zien waar de mest uitgereden moet worden."

Bodemscan voor pH 

Peters legt uit wat er nodig is om een taakkaart te maken."We starten eerst met een bodemscan om de pH-waarde en de organische stof in de bodem te meten. Op basis daarvan schrijven we een plan hoe te gaan bemesten. Er worden taakkaarten gemaakt en dan wordt trapsgewijs bemest door de loonwerker, precies wat de grond toelaat."

Video

Bekijk hoe het werken met de taakkaart in de praktijk gaat in onderstaande video gemaakt door Johan Wissink van Nieuwe Oogst.

Dit artikel is online verschenen op nieuweoogst.nl.

Project precisiebemesting op grasland

Met het project precisiebemesting op grasland wil DLV Advies de bodem- en graskwaliteit verbeteren door gericht te bemesten met een vooraf bepaalde hoeveelheid organische mest als drijf- en kunstmest. Een zogenoemde bodemscanner, een veriscanner, bepaalt de bodemconditie van het perceel. Melkveebedrijf Lucassen in Didam en melkveebedrijf Berntsen in Azewijn hebben voor dit project twee totaal verschillende percelen grasland van 10 hectare beschikbaar gesteld. Ook werken we samen met Dronewerkers (drone vliegen) en Meiland Azewijn (loonbedrijf). Lees meer over de resultaten in onze eerdere publicatie uit 2018. Het project “Precisielandbouw en precisiebemesting op grasland” wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Toplaag van de provincie Gelderland.

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Video: alles over Bokashi

In deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden