Betere hygiëne in varkensstal

Publicatiedatum: 22 juni 2018

Met een betere hygiëne is op varkensbedrijven geld te verdienen. Zowel de interne als externe biosecurity moet omhoog op varkensbedrijven. Op een zeugenbedrijf kan met een betere hygiëne de gezondheidsstatus flink omhoog, waardoor onder andere het aantal vaccinaties per big omlaag kan. “Dat levert een enorme kostenbesparing op”, aldus Paul Bens.

Ook het wekelijks aanvoeren van biggen en afvoeren van vleesvarkens levert teveel risico's op. Bens maant varkenshouders goed na te denken of ze dit systeem kunnen volhouden op hun bedrijf. Hij is van oordeel dat de genetica en basisgezondheid nu niet goed worden benut en mesters gemiddeld geld achter hun vleesvarkens aanschuiven.

Groei te laag

Een lagere hokbezetting, een iets langere leegstand en werken met all-in, all-out kan daarin verandering brengen. Bens: “Het gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laag. Stijgt de groei met 10 procent dan komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit.” Of anders gezegd: ziet een ondernemer kans om een 75 gram betere  groei te realiseren, dan levert dat 7 euro per big extra op. “De bezettingsgraad zou dan zelfs 10 procent mogen dalen.”

All- in, all-out

“Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren, levert te veel risico's op. Het mooiste is dat je naar 'all-in-all-out' per bedrijf of stal gaat." Varkenshouders moeten volgens hem goed nadenken of het systeem van iedere week aan- en afvoer en vol te houden is op hun bedrijf. Omdat er dan geen continue aanvoer is van dieren met een  verschillende gezondheidsstatus halen deze bedrijven een rendement dat gemiddeld 4 tot 5 procent hoger ligt. In landen als Spanje, de Verenigde Staten en Rusland wordt er veel meer met all-in, all-out gewerkt. Deze werkwijze is ook in Nederland, waar antibioticagebruik en dierenwelzijn onder een vergrootglas liggen, toepasbaar.

Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij

De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...

Lees verder

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden