Nieuwe Lbv voor kleinere sectoren opent 18 november
Onlangs heeft RVO de openstelling van de Lbv voor kleinere sectoren bekendgemaakt. Deze regeling is bedoeld voor sectoren die niet konden meedoen...
Lees verderWat doet nou zo'n bewaarcomputer? En op welke manieren kun je het als teler nog beter doen? Dit soort vraagstukken kwamen uitgebreid aan de orde tijdens de cursus 'Bewaren van aardappelen' afgelopen februari onder leiding van Harrie Versluis, manager bouw bij DLV Advies.
"Bewaren is een belangrijk onderdeel van de teelt. Het gaat wel om een extra 10 procent van de waarde van je oogst”, zegt Harrie Versluis van DLV Advies. Hij geeft de cursus Bewaren van aardappelen bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten voor een groep cursisten die vakgericht bijleren. Het Cursuscentrum Agribusiness, onderdeel van de Aeres Groep, organiseert deze cursus. Het verschil in netto-opbrengst bij goed bewaren tegenover mogelijke verliezen bij minder goed bewaren is al gauw een jaarinkomen, zegt Versluis. Hij rekent het voor aan de cursisten. Gewichtsverlies door indroging is bij consumptieaardappelen minimaal 5 procent en maximaal 10 procent. Bij zaaiuien liggen minimum en maximum op 10 en 20 procent en bij pootgoed op 6 en 10 procent. Voor een doorsnee akkerbouwbedrijf zijn de verschillen tussen optimaal en maximaal snel enige tienduizenden euro’s. Reden voor de cursisten om naar de cursus te komen. Naast aardappelen bewaren ze andere producten en die komen hier ook ruimschoots aan bod.
Deelnemers aan de cursus zijn allemaal met andere motieven gekomen. Toch zijn er grote lijnen uit hun motivatie te halen. Ze willen leren wat ze kunnen met al die techniek in hun bewaring. Ze willen weten of ze zomaar onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen op de computer. Akkerbouwer Aaldert Hoving uit Tynaarlo (DR) vat het treffend samen: „Ik wil weten wat er kan in de bewaring. Ik denk ook aan lastige omstandigheden, zoals in de afgelopen warme december.”
Janneke Middelkamp uit Zeewolde wil ‘snappen wat er gebeurt’ in de bewaring. Ze verloor vorig jaar haar man en wil nu zelf met kennis van zaken het landbouwbedrijf voortzetten. Ze bewaart uien, peen en aardappelen. „Mijn man was een hele goede akkerbouwer. Hij deed alles zelf. Nu wil ik het ook kunnen”, zegt ze. Cursist Theo Smeeman is docent techniek en praktijkleren op de Warmonderhof, aan de overkant van de weg bij het Aeres Praktijkcentrum. Hij volgt de cursus voor zichzelf en voor zijn studenten. „Ik wil ideeën opdoen over wat ik hier kan doen met mijn studenten”, zegt hij.
Akkerbouwer Geert Schuringa uit Kraggenburg (FL) besloot na zijn studie luchtvaarttechniek toch het ouderlijk bedrijf over te nemen. Hij vindt dat hij extra parate kennis uit de cursus aardappelbewaring goed kan gebruiken. Andere cursisten zien de cursus als een goede aanvulling op hun kennis, waarbij de vraag ‘waarom doe je het zo, onder welke omstandigheden en bij welk product?’ belangrijk is. Tijdens de cursus praten de cursisten over de beslissingen die vaak op hun bedrijven genomen worden. Is het verstandig wat ze daar doen?
Lees hier meer over deze succesvolle cursus bewaren zoals beschreven in het recent verschenen blad Akker. Wilt u meer weten over bewaren? Neem dan contact op met Harrie Versluis via h.versluis@dlvadvies.nl of 06 22 93 00 47
Onlangs heeft RVO de openstelling van de Lbv voor kleinere sectoren bekendgemaakt. Deze regeling is bedoeld voor sectoren die niet konden meedoen...
Lees verderDe veehouderij staat voor een grote uitdaging. Emissies verminderen en tegelijkertijd voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Innovatieve technologieën...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.