Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderFrieslandCampina betaalt 2 cent extra per geleverde kg in de periode van 1 januari tot en met 11 februari 2016 als een veehouder niet meer melk levert dan in de periode van 13 tot en met 27 december 2015. FrieslandCampina komt met deze maatregel omdat zij verwachten in de eerste zes weken van het nieuwe jaar over onvoldoende verwerkingscapaciteit te beschikken.
Dit komt door de sterke groei van de melkproductie. In januari 2016 is de melkproductie naar verwachting 20% hoger dan in januari 2015. Vanaf medio februari 2016 zal de nieuwe fabriek in Borculo gaan draaien. Dan komt er ook weer meer capaciteit beschikbaar. In totaal heeft FrieslandCampina 24 miljoen euro gereserveerd voor de bonusregeling.
De regeling komt voor gemiddelde bedrijven neer op zo’n 1500 á 2000 euro extra opbrengsten. Het is daarom met name interessant voor bedrijven op of dichtbij het gewenste productieniveau zitten zo is de mening van manager rundvee, Vic Boeren: “Veehouders die geen grote groeiambities hebben voor 2016 kunnen eenvoudig zorgen dat de melkproductie de komende periode niet stijgt, door met voer niet te sturen op productieverhoging, uit te selecteren koeien sneller af te voeren of koeien eerder droog te zetten. Een andere mogelijkheid is de kalveren in die periode koemelk te voeren in plaats van kunstmelk. Met een combinatie van maatregelen die geen extra geld kosten kan er zo extra geld in het laatje komen. Om tijdig bij te kunnen sturen moeten de productie voor de komende periode goed ingeschat worden.”
Fors uitbreidende ondernemers adviseert Boeren om niet van de ingezette koers af te wijken: “Ondernemers die ingezet hebben op productiestijging en komende maanden zonder ingrijpen dus meer melken , moeten nu niet aan de noodrem trekken. De 2 cent bonus weegt niet op tegen de te maken kosten voor productiebeperking. Voor deze ondernemers wordt het pas interessant om van hun strategie af te wijken als de regeling voor een langere periode gaat gelden.”
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderWat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.