Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderVarkenshouders in Noord-Brabant hebben met meer kostprijsverhogende maatregelen te maken dan hun collega's in andere provincies. Toch is de impact verschillend. Met bijna 6 miljoen varkens herbergt deze zuidelijke provincie bijna de helft van alle varkens in Nederland. De omvang van de varkensstapel heeft bijgedragen aan een grote, sterke infrastructuur. De varkenshouderij in Noord-Brabant is professioneel en grootschalig. Bedrijven kregen de afgelopen jaren echter steeds meer met beperkingen te maken.
Maar ondernemers ondervinden ook de nadelen. Brabant kent relatief veel verstedelijking en burgers in het buitengebied. Mede daardoor bemoeien politiek en maatschappij zich volop met de varkenshouderij. Aan de reconstructie, ooit bedoeld om de varkenshouderij op geschikte plaatsen door te laten groeien, hield de sector een bittere nasmaak over. Veel ontwikkelingsruimte is geschrapt, terwijl de enorme bouwblokken op nieuwe locaties mede het startschot zijn geweest voor de weerstand tegen megastallen en veehouderij in het algemeen.
Ondanks hogere kosten voor diverse maatregelen is de impact niet voor iedereen gelijk. Voor ondernemers die hun bedrijf op orde hebben of in een gebied zitten zonder burgers en natuur in de omgeving, is er weinig aan de hand. Verschillen in kostenstructuur en toekomstperspectief nemen dus toe.
Paul Bens, directeur van DLV Advies, verwacht dat minder dan de helft van alle varkenshouders toekomstperspectief heeft. “Dat zal in Brabant zeker niet anders zijn.” De gemiddeld wat grotere, gespecialiseerde bedrijven hebben kostentechnisch wel voordelen, maar de extra kosten bij uitbreiding doen dat voordeel verdampen. Dat bedrijven vaker een tweede locatie ontwikkelen bij uitbreiding ziet Bens ook als een nadeel. Hij vindt dat overheden meer ruimte voor innovatie en maatwerk moeten bieden. Een verhoging van de investering in stallen van 10% is volgens Bens rampzalig voor ondernemers. “En elke euro die ze extra moeten uitgeven, kunnen ze niet in groei en innovatie stoppen.”
Lees het complete artikel gepubliceerd op 25 november 2016 op Boerderij.nl.
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderWat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.