Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderDLV Advies waarschuwt melkveehouders om tijdig in kaart te brengen wat de stijgende rentelasten betekenen voor hun liquiditeit. Afgelopen jaar is de rente op de kapitaalmarkt opgelopen van 2 à 3 procent richting de 5 à 6 procent. Op het moment dat de rentevaste periode van bestaande leningen afloopt, kan dat een forse kostprijsverhoging met zich meebrengen.
“Een euro financiering per kilogram melk is niet ongewoon,” zegt adviseur Financieel Management Wouter Banierink. “Als de rente dan met 1 procent stijgt, betekent dat ook een cent extra rentelasten per kilo melk. Ga je dan van 2,5 procent naar 5,5 procent, dan is dat zomaar 30.000 euro op jaarbasis voor een gemiddeld bedrijf.”
“De meeste melkveehouders hebben diverse leningen lopen met verschillende looptijden. Als er één vrijvalt, is dat doorgaans nog wel op te vangen. Maar als er meerdere leningen achteraan komen, ijlt dat effect dus na,” zegt Wouter. Hij verwacht dat het grootste effect voor veel bedrijven nog moet komen.
Daarbij valt de rentestijging ongelukkig samen met een aantal andere prijsopdrijvende factoren. Zo zijn de voerkosten opgelopen en zullen veel veehouders daarnaast extra mest moeten afzetten als gevolg van het wegvallen van de derogatie. “Alleen al de extra mestafzet kost gauw 2 tot 4 cent per kilo melk,” benoemt Wouter. Daarbij is de melkprijs sinds begin dit jaar stevig gedaald. Al met al blijft er daarmee weinig financiële speelruimte over.
“Echt alles is duurder geworden. Het is daarom heel verstandig om op tijd een liquiditeitsprognose te laten maken,” zegt Wouter. “Dan bekijken we welke leningen wanneer vrijvallen, of dat is op te vangen, en wat vervolgens de beste stap is. Kies je voor een kortlopende rentevaste periode, of ga je voor meer zekerheid en kies je voor meerdere jaren vastzetten? Daarin de juiste mix vinden, is cruciaal.”
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderWat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.