Camperplaats eenvoudige opstap naar starten met minicamping

Publicatiedatum: 28 juli 2023

Nu agrarisch ondernemers vanwege het stikstofverhaal lastiger kunnen uitbreiden, oriënteren ze zich op andere mogelijkheden om het bedrijf meer body te geven. Een boerencamping kan een optie zijn. Zeker als je begint met een camperplaats, kun je redelijk eenvoudig van start, zegt Anne van Rossum, projectleider Bouw van DLV Advies.

Welke mogelijkheden je hebt als boer voor een minicamping, is afhankelijk van het plaatselijke bestemmingsplan. Die kunnen nogal variëren. In de ene gemeente geldt dat ‘een voorziening gericht op kleinschalig recreatief nachtverblijf op gronden met een andere hoofdfunctie’ zonder meer is toegestaan. In een andere gemeente zul je er wellicht een vrijstelling of een vergunning voor moeten aanvragen. Hoeveel tenten, campers of caravans je mag plaatsen, verschilt ook. Maar het maximum zit doorgaans tussen de 15 en 25 plaatsen, weet Anne. Hij ervaart dat veel gemeenten er wel aan willen meewerken, omdat het vaak past in het overheidsbeleid van bedrijfsmatig extensiveren.

Oriënteren

Voordat je start, is het goed om je te oriënteren. Hoe toeristisch is de omgeving? Wat hebben we te bieden? Is er al veel concurrentie in de buurt? Welke tarieven hanteren de concullega’s? Ook is het verstandig om je af te vragen welke doelgroep je wilt aanspreken. Richt je je bijvoorbeeld op gezinnen met jonge kinderen of liever op de senioren? "Daar kun je dan ook de lengte van je seizoen op aanpassen.”

Eisen

Aan welke eisen moet een minicamping voldoen? Volgens de projectleider zijn de hygiëne-eisen voor een ‘toeristisch nachtverblijf’ niet heel hoog. "Het gaat meer om: wat wil je je doelgroep aanbieden? Als je van start gaat met camperplaatsen, kun je heel basic starten met weinig voorzieningen.” Campers beschikken immers over een eigen toilet en douche. Maar de meeste mensen die ergens langer dan een of twee nachten willen staan, willen dan wel graag de beschikking hebben over een fatsoenlijk toiletgebouw. "Een plek waar mensen naar de wc kunnen en kunnen douchen, en hun afwas doen, liefst ook nog een wasmachine erbij. Dat zijn toch wel de minimale vereisten”, stelt Anne. "Denk wel na of je het waterverbruik eventueel wil reguleren, door bijvoorbeeld met douchemuntjes te gaan werken.”

Investeringen

Welke investeringen zo’n toiletgebouw vergt, zal sterk afhangen van de omstandigheden op het bedrijf, aldus Anne. "Ondernemers die beginnen met een minicamping, doen dat vaak omdat het hoofdbedrijf te klein is. Vaak staat er dan ook wel wat ruimte leeg op het bedrijf en kun je bijvoorbeeld een deel van de stal ombouwen tot toiletgebouw.” Met veel zelfwerkzaamheid kun je dan voor een paar duizend euro klaar zijn, meent hij. Een compleet nieuw toiletgebouw laten zetten door een aannemer loopt in de tienduizenden euro’s. In principe moet zo’n toiletgebouw ook worden aangesloten op het riool of op een IBA. Ook geldt dat voor elke camperplaats er een elektriciteitspunt moet zijn. En steeds vaker ook voor elke tentplaats, omdat veel kampeerders een koelkastje meenemen en hun mobiele apparatuur willen kunnen opladen. Een (veilig) wifi-netwerk laten aanleggen is ook iets waar ondernemers aan moeten denken. Al kan volgens Anne juist een wifi-vrije camping óók weer een bepaalde doelgroep aanspreken. "En vergeet ook niet om een paar speeltoestellen voor de kinderen te plaatsen.” Voor een minicamping gelden geen specifieke veiligheidsvoorschriften. "Maar het kan nooit kwaad om eens met de ogen van een kind over je eigen bedrijf te lopen en te kijken of je eventueel zaken moet afschermen voor publiek, bijvoorbeeld de werkplaats. Zorg dat mestmixputten altijd zijn afgedekt, en dat soort dingen.” Nog iets waar een ondernemer goed over moet nadenken: het proces van boeken. "Doe dat het liefst online en volledig geautomatiseerd. Dat kost geld. Maar zo’n boekingssysteem ontlast je enorm, omdat je zelf niet bij hoeft te houden welke plaatsen wanneer zijn verhuurd.” Een eigen website is daarmee dan ook een must, want ‘wie op internet niet gevonden wordt, bestaat niet’.

Rentabiliteit

Hoe zit het met de rentabiliteit van minicampings? Dat is lastig te zeggen, volgens de projectleider. Er zijn boerenbedrijven die inmiddels driekwart van het inkomen uit recreatie kunnen halen, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het volgens hem ook geen slecht idee om te beginnen met een kleinschalige camperplaats, omdat dat relatief weinig investeringen vraagt. "Vooral tijdens de coronaperiode zijn er enorm veel campers bij gekomen en die worden ook verhuurd. Die markt groeit. Daarmee wordt een camperplaats wel een aantrekkelijk perspectief.”
Overigens is zo’n minicamping voor de gemeente een neventak op een bestaand agrarisch bedrijf. Anne adviseert dan ook niet om er een aparte entiteit voor op te richten, zoals een BV. "Wel is het goed om voor jezelf de twee zaken boekhoudkundig gescheiden te houden, omdat je dan beter in beeld hebt hoe de camping financieel draait.”

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van veldpost.nl 

 

Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij

De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...

Lees verder

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden