Energiebedrijven zetten in op zelfverbruik: zinvol of onrealistisch

Publicatiedatum: 23 juli 2024

Waar je voorheen simpelweg je opgewekte elektriciteit kon terugleveren aan het netwerk en deze administratief kon verrekenen met de elektriciteit die je op andere momenten verbruikte (salderen), leidt dit nu tot problemen zoals netwerkcongestie en negatieve prijzen op groothandelsbeurzen wanneer er veel zonne-energie wordt opgewekt. Steeds meer energieleveranciers rekenen daarom deze negatieve prijzen nu ook door aan kleinzakelijke gebruikers, wat betekent dat zij financieel gekort worden op teruggeleverde stroom.

“Vervelend voor de consument,” weet ook Wouter Lampert, productmanager Energie bij DLV Advies. “Maar op deze wijze worden we wel gestimuleerd om onze opgewekte elektriciteit direct te gebruiken.”

Energiecampagne

Omdat dit ook voor energieleveranciers een lastige boodschap is, komen ze nu met een campagne om consumenten te stimuleren zoveel mogelijk opgewekte elektriciteit direct zelf te gebruiken. Dit is goed voor het elektriciteitsnetwerk, kan netwerkcongestie voorkomen en verdere ‘terugleverboetes’ vermijden. Daarnaast bevordert het de energietransitie, is het beter voor het milieu en kan het potentieel beter zijn voor de portemonnee van de consument.

Energiemarkt pakt probleem zelf aan

"Het is goed dat energieleveranciers nu ook kleinzakelijke gebruikers stimuleren om opgewekte elektriciteit direct zelf te gebruiken,” zegt Wouter. Met zonnepanelen alleen redden we de energietransitie niet. De stimulatie komt niet vanuit de politiek, die twijfelt over het wel of niet afschaffen van de salderingsregeling. “Het is positief dat de markt dit probleem nu zelf aanpakt.” De salderingsregeling heeft de grootschalige uitrol van zonnepanelen bevorderd, waardoor Nederland een koploper is geworden op het gebied van zonne-energie. “Echter, zonne-energie is niet op zichzelf staand. Slimmer omgaan met de opgewekte energie is daarom essentieel.”

Slim gebruik van energie

“En dat doe je door grote verbruikers, denk aan een melkkoeling, aardappelbewaring, elektrische shovels, aan te zetten of te gebruiken op de momenten dat er opwek is”, vervolgt de adviseur. Hiermee los je al een gedeelte van het probleem op. “Het blijft echter voor veel bedrijven lastig om hieraan te kunnen voldoen. Daarom gaat de opslag van energie ook een grote rol spelen. Dit kan zowel in de vorm van elektra als bijvoorbeeld ook warmte. Zodat deze op een later moment alsnog gebruikt kan worden.”

Energiecampagne zinvol?

Het moet voornamelijk in financiële zin interessanter worden. Een deel zal hierin investeren vanuit de duurzame gedachte, maar het overgrote deel zal pas overgaan als dit in financiële zin het meest aantrekkelijke alternatief is. Wanneer de markt kan aantonen dat direct gebruik van eigen opwek of opslag financieel perspectief biedt, dan is een campagne zeker zinvol. “Gratis geld bestaat niet. We moeten een keer van de saldering af. Anders blijven we in Nederland de komende jaren nog tegen grote problemen aanlopen zoals netwerkcongestie, blijven we nog veel fossiele energie gebruiken en zullen zonnepaneelbezitters weinig tot geen geld krijgen voor het terugleveren van stroom. Met alle gevolgen van dien.”

ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld

Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...

Lees verder

Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst

De energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden