Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderVoorkomen is beter dan genezen. Dat is het uitgangspunt van een varkenshouder die er alles aan doet om ziektes te voorkomen. Preventie van ziektes is belangrijk en de meeste bedrijven hebben zaken als schone en vuile weg, looplijnen, ziekenboeg en hygiënesluis dan ook wel op orde. Als dit nog niet optimaal is ingericht, is de bouw van een nieuwe stal hét uitgelezen moment om daar werk van te maken.
Risico’s omtrent insleep van ziekten zijn mede afhankelijk van de omgevingsfactoren en verschillen per bedrijf. Hiervoor kunnen verschillende maatregelen getroffen worden, zoals technieken om de kwaliteit van de ingaande lucht te borgen, plaatsen van omheining voor wilde zwijnen en een abonnementsdienst voor ongediertebestrijding.
De veehouder kan veel ziektes voorkomen door dieren onder goede omstandigheden te houden en hygiënisch te werken. Goed eten, hygiëne en een veilige omgeving zijn belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. Met de focus op diergezondheid bij de bouw van een nieuwe stal is naast goede medische zorg, een integrale benadering essentieel om te komen tot optimale omstandigheden. Daarvoor moeten de bedrijfsinrichting en het management voor klimaat, water, voeding en hygiëne goed geregeld zijn
Bijna alle stallen die de laatste jaren werden gebouwd zijn voorzien van luchtwassers. Een luchtwasser verbetert echter de luchtkwaliteit buiten de stal maar doet niets voor de lucht in de stal. Naast de kosten (investering, hoge jaarkosten door energieverbruik, onderhoud), de arbeidsintensiteit en de risico’s (storingsgevoelig en gevaarlijke zuren) is het een oplossing die de kostprijs verhoogt maar verder geen waarde toevoegt aan het product.
Dagontmesting is daarentegen een aanpak bij de bron. Met dagontmesting verbetert het welzijn en de gezondheid van de varkens doordat de dieren niet langer bovenop hun eigen mest gehouden worden en minder bacteriën en geur uit de mest terug in de stal kan komen. Daarnaast biedt een systeem met dagontmesting kansen voor het opwekken van duurzame energie omdat dagverse mest zeer geschikt is voor vergisting. Er komt namelijk tot wel 5 keer meer gas uit dan uit oude mest en je hoeft dus minder of geen fossiele brandstof meer in te kopen.
De inrichting van de stal is grotendeels bepalend voor de diergezondheid in de stal. Looplijnen moeten praktisch ingevuld worden om een vuile en schone weg en hygiënesluis te creëren. Protocollen voor bezoekers moeten efficiënt, praktisch en duidelijk zijn. De ziekenboeg moet voldoende plek bieden en gescheiden van de gezonde dieren gesitueerd zijn. Wanneer deze punten niet duidelijk zijn of onpraktisch werken, is het waarschijnlijk lastig om te garanderen dat het protocol 100% wordt nageleefd. Dat is zonde van de tijd en energie die er wel in is gestoken. Om hygiëne te bevorderen moet er voldoende gelegenheid op het erf zijn voor het wassen van handen en
laarzen.
Water is een belangrijk bestanddeel van het dagelijks menu en smakelijk water van goede kwaliteit is
cruciaal voor een goede gezondheid. Hoe beter varkens drinken, hoe beter ze eten. Dat is gunstig
voor de groei, voederconversie, de gezondheid en daarmee het welzijn.
Dikke kunststof leidingen met dode stukken, lage druk, drinkbakjes en medicijnen verstrekken over het water zijn funest voor de waterkwaliteit. Kies liever voor dunne RVS leidingen, bijtnippels direct op de leiding, constante doorstroming en neem regelmatig monsters (in de afdeling bij de varkens aan de nippel) om de kwaliteit te laten onderzoeken.
Het is bekend dat factoren als speenleeftijd, wel/geen pleegzeugen, hokbezetting en klimaat
van grote invloed zijn op de gezondheid van varkens. Met name de eerste weken vanaf de
geboorte in de kraamafdeling tot een paar weken na het spenen in de biggenafdelingen, bepalen
grotendeels de gezondheid voor de rest van het leven tot aan de slacht. Zorg voor voldoende
kraamhokken en gespeende biggenplekken want dat betaalt zich in de
vleesvarkensafdeling zeker terug.
De laatste jaren zijn de groepsgroottes steeds groter geworden. Met grote groepen dieren in een hok is het belangrijk dat de hokken dusdanig ingericht zijn dat alle dieren gemakkelijk te controleren zijn om te voorkomen dat een ziek dier over het hoofd wordt gezien. Terugkerende handelingen zoals opleggen, wegen, verplaatsen of laden van te leveren varkens moeten efficiënt en gemakkelijk gedaan kunnen worden en verdienen zich naast het plezierig werken door de jaren heen door de tijdsbesparing terug.
Neem voor meer informatie over varkensgezondheid contact op met Suzanne Verhoeven via s.verhoeven@connectingagriandfood.nl . Connecting Agri and Food is een dochterorganisatie van DLV Advies.
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.