Goede kansen voor betere teelten en precisielandbouw

Publicatiedatum: 15 oktober 2021

“Wie een kuil graaft voor een ander, leert daar ontzettend veel van”, zegt Adriaan Dubbelman, teammanager bij DLV Advies. Hij is een van de initiatiefnemers van de Masterclass Kringloop Landbouw die vanuit de gezamenlijke aanpak SABE groepsvouchers met CAV Den Ham wordt georganiseerd.

In samenwerking met mengvoederproducent CAV Den Ham startte DLV Advies, afgelopen dinsdag de eerste Masterclass Kringloop landbouw. De komende 4 maanden zullen er nog 2 bijeenkomsten en een individueel bedrijfsbezoek plaatsvinden. Uiteindelijke doel is dat er een plan van aanpak wordt opgesteld door de deelnemers die vervolgens met de opgedane kennis en inzichten aan de slag kunnen op hun eigen bedrijf.

Gedegen analyse

De eerste masterclass stond in het teken van inspiratie en innovatie. Herman Krebbers, specialist mechanisatie en precisielandbouw bij Delphy, begon zijn inleiding over de mogelijkheden van precisielandbouw en wat we kunnen doen met de mestbenutting. Hierin geen pleidooi voor precisietechniek om tot op de vierkante meter nauwkeurig te variëren. Wel benadrukte hij het belang van een gedegen analyse. Is precisie en variabel doseren op bedrijven zinvol? Adriaan: “Het mooie aan zo’n bijeenkomst is dat er op deze wijze innovatieve ideeën naar voren komen, maar ook hele basale en praktische tips die nog niet of juist al wel zijn toegepast in de praktijk.”

Grote profielkuilen

Om de inleiding van deze ochtend toe te passen in de praktijk nam veldbodemkundige en adviseur bij Aequator Groen & Ruimte Matheijs Pleijter, de deelnemers mee het land op. Adriaan: “Iedere agrariër is op de hoogte van de slechte plekken in zijn land, echter wordt de oorzaak daarvan vaak niet achterhaald. Wat zijn de effecten van de bodemopbouw en de hydrologie op de gebruiksmogelijkheden van gronden? Wat betekent het als je roestvlekken ziet of oerlagen in de bodem tegenkomt en hoe kun je de bovenlaag verbeteren op zandgrond?” Om op deze vragen antwoord te krijgen graaft Matheijs grote profielkuilen waar hij de deelnemers laat zien en uitlegt waar de knelpunten in de grond kunnen zitten. “Samen komen we dan met praktijkgerichte oplossingen”, aldus Adriaan.

Praktijkopdracht

De tweede bijeenkomst staat gepland op 12 november. Ter voorbereiding gaan de deelnemers zelf aan de slag. Zo dienen zij op zoek te gaan naar een perceel of plek in het perceel waar de groei vaak achter blijft. Op deze plek zullen de deelnemers zelf een profielkuil graven en hiervan foto’s nemen. Een deel van de bovenlaag 20x20x20 cm nemen ze mee naar de volgende bijeenkomst waar de percelen naast elkaar worden gelegd en beoordeeld. Vervolgens zullen op de derde masterclass de praktijkcijfers van de kringloopwijzer, de technische- en financiële resultaten en de uitkomst van de eigen profielkuilen worden besproken en geanalyseerd. Aansluitend zullen deze uitkomsten worden toegepast in een Plan van Aanpak ter verbetering van het desbetreffende perceel.

 

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden