Themamiddag van gezamenlijke Commissies Bemesting
Door mogelijk aangepaste wetgeving via RENURE en ontwikkeling in nieuwe stalsystemen ontstaan nieuwe mestproducten. Maar wat betekent dit voor de bemesting...
Lees verderOf het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend hun bedrijfsvoering hierop aan te passen. Wil je meer grip krijgen op o.a. eiwitbenutting, diergezondheid en weidemanagement? Geef je dan nu op voor de gratis studiegroep bijeenkomsten 'Doorkijk op een gezonde productie'.
Het project ‘Doorkijk op een gezonde productie’ is gericht op melkveehouders in de regio's Noord, Oost en West Nederland. "In dit project bieden we melkveehouders de mogelijkheid om gedurende twee jaar deel te nemen aan verschillende bijeenkomsten die onder andere inzicht geven in eiwitbenutting, diergezondheid en weidemanagement in combinatie met de nieuwste GLB-regels. Het doel is om veehouders te helpen hun veestapel gezond te houden en tegelijkertijd duurzaam te produceren", zegt Edith Finke, adviseur Mest & Mineralen.
Edith is een van de adviseurs die de groepen de komende twee jaar zal begeleiden. Ze illustreert het belang van de kennisssessies aan de hand van de volgende voorbeelden: "Op diverse percelen komen steeds meer ongewenste kruiden voor die gevolgen kunnen hebben voor de diergezondheid van de veestapel. Welke kruiden zijn een bedreiging en wat kunnen we hier tegen doen? Ook kunnen onbemeste natuurgronden leiden tot groei van ongewenste planten die negatieve gevolgen hebben voor de diergezondheid.”
De hoofdthema’s van de bijeenkomsten zijn:
Eiwittransitie: we streven als sector naar een lager eiwit in het rantsoen van de veestapel. Wat zijn de inzichten en risico’s daarvan en hoe kunnen melkveehouders het eiwitgebruik in het rantsoen van de koeien efficiënter beheren?
Vanuit het GLB zijn bufferstroken een vereiste om de waterkwaliteit te borgen. Welke impact hebben bufferstroken op de bedrijfsvoering? Het project biedt verder inzicht in verschillende eco-activiteiten en helpt veehouders met praktische oplossingen om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.
Verder komen (mogelijk) de volgende thema’s aan bod zoals: wormen, klauwgezondheid, ruwvoer- en waterkwaliteit, weide- en jongveemanagement.
*Bovenstaande onderwerpen zijn op basis van kennisbehoefte en staan nog niet vast.
Deelnemers krijgen toegang tot de nieuwste kennis over verschillende actuele onderwerpen in relatie tot de veranderende wet- en regelgeving en de eisen in het nieuwe GLB. Tijdens de bijeenkomsten werk je samen en krijg je ondersteuning van adviseurs van DLV Advies en specialisten van de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD).
Deelnemers krijgen praktijkvoorbeelden te zien tijdens verschillende demonstratie- en veldbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten bieden inzicht in innovatieve technieken en aanpakken die bijdragen aan een gezondere veestapel en duurzamere productie. Daarnaast maakt dit project kosteloze bedrijfsanalyses door Royal GD mogelijk.
Het project start in het vierde kwartaal van 2024 en loopt tot juli 2026. De studiegroep bijeenkomsten en demonstraties vinden plaats verdeeld over de regio’s Noord, Oost en West Nederland, zodat veehouders uit verschillende gebieden optimaal kunnen deelnemen en profiteren van de kennisuitwisseling.
Inmiddels zitten de groepen vol en kunt u zich helaas niet meer aanmelden.
Binnen dit project krijgen de deelnemers via bijeenkomsten onder andere inzicht in eiwitbenutting, diergezondheid en weidemanagement in combinatie met de nieuwste GLB-regels. Het project is mede mogelijk door steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Door mogelijk aangepaste wetgeving via RENURE en ontwikkeling in nieuwe stalsystemen ontstaan nieuwe mestproducten. Maar wat betekent dit voor de bemesting...
Lees verderIn een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.