Groen Fosfaat goede vervanger van kunstmest bij mais

Publicatiedatum: 14 januari 2019

Voor boeren die vallen onder de derogatie, is het verboden met fosfaatkunstmest te werken. Tekorten op maisland kunnen sinds twee jaar met Groen Fosfaat worden aangevuld. Groen Fosfaat is een fosfaatmeststof op basis van dierlijke mest die niet alleen fosfaat, maar ook stikstof, kalium en borium aan de grond toevoegt. Bemestingsspecialist Albert-Jan Bos van DLV Advies noemt Groen Fosfaat 'een goede vervanger van kunstmest in mais'.

In Rikus Mensing uit het Drentse dorpje Nooitgedacht is een prima ambassadeur voor Groen Fosfaat gevonden. De melkveehouder gebruikt de nieuwe meststof sinds 2017 en gaat het komende maisseizoen alle beschikbare hectares bemesten met Groen Fosfaat. Hij hoeft dan geen kunstmest meer te gebruiken.

Het proberen waard

De familie Mensing boert al sinds 1926 in Nooitgedacht. In 1978 nam Rikus Mensing de boerderij over van zijn vader. "We verbouwden eerst ook nog aardappelen en voederbieten, maar zijn daar in 1993 mee gestopt. We zijn ons volledig op melkvee gaan richten", vertelt hij. De ondernemer runt het bedrijf samen met zijn vrouw Jilda. Vijftig melkkoeien en dertig stuks jongvee bevolken de stal van het bedrijf. De nu 61-jarige Rikus Mensing staat altijd open voor wat nieuws. Zo kwam ook Groen Fosfaat binnen. "Ik had erover gelezen en kwam het tegen bij VisscherHolland. Vrijwel niemand kende het nog, maar het leek mij het proberen waard."

Accountmanager Peter Hoogstede van Cheapfertilizer.com, onderdeel van AgriBioSource Europe B.V. (ABS), levert zelf Groen Fosfaat en constateert tevreden dat de Drentse melkveehouder er vroeg bij was. "In 2017 werd de eerste voorraad geleverd. Groen Fosfaat zorgt voor een hogere opbrengst, doordat bemest kan worden met een op de plantbehoefte afgestemde fosfaatmeststof", vertelt hij.

Extra VEM en zetmeel

"Groen Fosfaat zorgt voor een 6 procent hogere opbrengst dan gangbare kunstmest. Veldproeven over meerdere jaren laten zien dat Groen Fosfaat, in vergelijking met drijfmest, in combinatie met kunstmest 5 procent extra VEM en 10 procent extra zetmeel geeft." 

Nadeel droge zomer

Bemestingsspecialist Albert-Jan Bos van DLV Advies noemt Groen Fosfaat 'een goede vervanger van kunstmest in mais'. Mensing is die mening ook toegedaan, al werd de oogst van vorig jaar nadelig beïnvloed door de extreem droge zomer. "Dat was niet echt een goed testjaar, maar ik heb ook een perceel nieuw ingezaaid met gras en besloot er wat Groen Fosfaat bij te doen. Dat gras staat er een stuk groener en egaler bij dan mijn andere grasland", zegt de melkveehouder.

9 hectare

Komend voorjaar wordt op 9 hectare land in Nooitgedacht mais ingezaaid met de pellets Groen Fosfaat er direct bij. De pellets worden in de rij meegegeven en worden daardoor goed en gelijkmatig verdeeld. Mensing gebruikte vorig jaar voor 2 hectare een andere meststof, maar was daar niet tevreden over. "Wat mij over de streep trok, is dat hier fosfaat in zit en het is vrijgegeven voor derogatiebedrijven." Hoogstede plaatst daar wel een kanttekening bij: "Bemesting is natuurlijk maar een onderdeel van de ontwikkeling van mais. Je hebt ook te maken met ras, grondsoort, zon, water en grondbewerking."

Advies

Het advies is om 200 kilo Groen Fosfaat-pellets per hectare te gebruiken. "Maar ik gebruikte iets meer. Dat had ook te maken met het afstellen van de zaaimachine", merkt de Drentse melkveehouder op.

Meer mogelijkheden voor Groen Fosfaat

Volgens Hoogstede zijn er veel meer mogelijkheden voor Groen Fosfaat, zoals voor grasland. Mensing testte de dierlijke meststof onbedoeld al op gras en zag een groener en egaler weiland dan zijn andere weilanden. "We zijn bezig met een nieuw product voor onder andere gras. Eenzelfde pellet als voor mais, maar dan allround inzetbaar", vertelt Hoogstede. "Ook worden andere markten onderzocht. Groen Fosfaat is nu gekoppeld aan de derogatie, maar als het binnen de kunstmest valt, heb je een veel bredere markt. Groen Fosfaat wordt nu nog gezien als een organische meststof en kost nog iets plaatsingsruimte. Als het in de toekomst wordt gezien als overige organische meststof, kan het binnen de kunstmestruimte worden gebruikt." Hoogstede gaat het hele land door om Groen Fosfaat onder de aandacht te brengen. "Het product is nog niet heel breed verspreid. Bovendien heb je niet overal in Nederland met derogatie te maken. Wij willen deze meststof in ieder geval doorontwikkelen. Voor de boer is dit een goede ontwikkeling", stelt de accountmanager.

Groen Fosfaat wordt geproduceerd door MeMon en verkocht door ABS.

Dit artikel verscheen op 12 januari in Nieuwe Oogst.

Lees meer over Groen Fosfaat in ons dossier.

Dossier Groen Fosfaat

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur

In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...

Lees verder

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december

Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden