Groen Fosfaat oplossing voor Europese afhankelijkheid van import fosfaat?

Publicatiedatum: 08 juli 2016

Positief gestemd over Groen Fosfaat, dat zijn de aanwezigen tijdens de bijeenkomst van Groen Fosfaat – Dé nieuwe fosfaatmeststof voor mais op veel derogatiebedrijven van vrijdag 8 juli. Alle ins en outs van het project kwamen tijdens deze dag, met Annechien ten Have als dagvoorzitter, aan bod. 

Import fosfaat

Naast presentaties over het project Groen Fosfaat en over MeMon, producent van Groen Fosfaat, kwam Jan Huitema aan het woord. Hij is Europarlementariër in de Landbouw- en Milieucommissie en veehouder in Friesland. Jan Huitema ging in op de mestproblematiek. Hij noemde dat Europa voor meer dan 90% afhankelijk is van de import van fosfaat. Daarna benoemde hij de grootste uitdagingen naar de toekomst, namelijk nutriëntenhergebruik, behouden biodiversiteit en de CO2-problematiek. Jan Huitema: “Hergebruik van grondstoffen, zoals fosfaat, is belangrijk, over 50 tot 100 jaar is het op.” 

Mineralenbenutting

Tijdens de dag is benadrukt dat Groen Fosfaat  een aanvulling is op de dierlijke mest en niet de vervanger van de dierlijke mest. Albert-Jan Bos, specialist mest DLV Advies over de praktische toepassing van Groen Fosfaat: “Op het moment dat het gewas tekort heeft aan fosfaat en je een hogere opbrengst kan realiseren door Groen Fosfaat toe te passen is je benutting uit de mineralen van de mest ook beter.” 

Discussie

Tijdens de discussie passeerden verschillende onderwerpen de revue. Zijn er mogelijkheden voor het toepassen van Groen Fosfaat als vloeibare meststof, wat is de invloed op het bodemleven? Verschillen met andere initiatieven werden belicht. Op de vraag of Groen Fosfaat in alle zaaimachines verwerkt kan worden gaf Sjoerd Roelofs, specialist bodem bij DLV Advies, antwoord. Het gebruik van de meststof is met verschillende zaaimachines getest. Zowel met zaaimachines met een voorraadbak aan de voorzijde als aan de achterzijde. Sjoerd: "De afstelling van de machine dient te worden afgestemd op Groen Fosfaat, dan werkt het vervolgens goed."

Toepassing Groen Fosfaat

Op het eind van de dag vond er een excursie-carrousel plaats op het Groen Fosfaat veld. Jan Haandrikman, directeur van Memon, gaf een toelichting op het gebruik van de pellets in de praktijk. 
Sjoerd Roelofs, specialist bodem, lichtte de bodemconditie van het veld toe. De discussie ging hier over het bodemleven, het behoud van organische stof en bodemstructuur. Sjoerd licht toe: “Op de kopakker was de bodem vrij vast. Verder was er weinig bodemleven, dat is te verklaren doordat het bouwland is en kan te maken hebben met de vruchtwisseling.”
Alle deelnemers kregen de kans om de proefvelden met Groen Fosfaat met eigen ogen te bekijken. Albert-Jan Bos, specialist mest: “De mais waar Groen Fosfaat toegepast is ziet er perspectiefvol uit qua beginontwikkeling. Op dit moment zijn er nog geen verschillen te zien in de drie velden waar de drie varianten van Groen Fosfaat toegepast zijn en de referentie met NP 27+10. We kunnen pas bij de oogst zeggen wat de verschillen zijn tussen alle varianten.”

Het project

Groen Fosfaat kent haar oorsprong uit fosfaat van dierlijke mest en is daarom derogatie-proof.
De meststof is afgestemd op de behoefte van de maisplant én de ondernemer. De Groen Fosfaat meststof bevat naast fosfaat ook stikstof, kalium en borium.

Angela van der Sanden, projectmanager Groen Fosfaat van DLV Advies: “Als de proefresultaten naar wens zijn willen we volgend seizoen Groen Fosfaat in de markt zetten. Daarnaast bestuderen we ook de mogelijkheden voor ontwikkeling van Groen Fosfaat voor akkerbouwgewassen.”

Een reactie uit de zaal van een akkerbouwer uit Drenthe: “Ik heb voor mijn aardappelen 80 kg fosfaat nodig en mag 50 kg toedienen. Laat maar komen die fosfaat!”

De presentaties van deze dag zijn hier in te zien.

Maandag 11 juli is Albert-Jan Bos, specialist mest bij DLV Advies, te zien bij Nieuwe Oogst TV met een interview over het project Groen Fosfaat.

Voor meer informatie over het project Groen Fosfaat kunt u contact opnemen met Angela van der Sanden, projectaccountmanager, tel 06 53 38 53 23 / a.vandersanden@dlvadvies.nl.

 

 
    Groen Fosfaat is een initiatief uitgevoerd in het kader van
    een SBIR-opdracht van het Ministerie van Economische zaken.

Kosten besparen met BEX-berekeningen?

In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...

Lees verder

Samenwerken aan duurzame mestverwaarding

30 veehouders uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben deelgenomen aan het project Integrale Mestverwaarding. Dit project combineert kennisdeling,...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden