‘Ik run een paardenbedrijf, zonder stress mestboekhouding’

Publicatiedatum: 20 april 2021

Op de planning staat een jaarlijks terugkerende bespreking om de Gecombineerde Opgave in te vullen. Het paardenbedrijf van André Noordman moet aan deze overheidseisen voldoen, aangezien het professioneel paarden houdt. Met één goed gesprek kan de administratie uit handen worden genomen, waarna het trainen van de paarden volop doorgaat.

Zodra Noordman de deur opent vraagt hij al of er zin is in een kop koffie. Gastvrij en opgewekt schenkt hij in en steekt direct van wal. “Hoe zit dat eigenlijk met één of andere nieuwe regeling voor paarden?” Het antwoord komt van Freddy Keurhorst, hij is al meer dan 30 jaar actief voor DLV Advies en al 20 jaar het vaste aanspreekpunt op dit bedrijf. Dat is te merken aan de makkelijke manier waarop de twee met elkaar in gesprek zijn; zonder inleiding is direct duidelijk wat van elkaar wordt verwacht.

Administratie I&R-systeem

Keurhorst legt uit dat de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vanaf 21 april stelt dat iedere paardenhouder - hobby en professional – verplicht is een UBN aan te maken voor paarden en hieraan gekoppeld moet administreren welk paard waar staat gehuisvest. Kortom, zelfs als een houder één pony heeft moet dat vermeld worden in het I&R-systeem van RVO.

Trainen van mens en paard

Een administratieve taak die Noordman niet bovenaan zijn favoriete to-do-lijst heeft staan. Zijn passie ligt bij de paarden en bij de mensen die hij traint. “Mijn manier van succes behalen met paarden in de sport begint bij een goede basis. Paard en ruiter moeten elkaar begrijpen en op een natuurlijke manier zal de ruiter het paard moeten sturen. Voor de liefhebbers is deze manier van trainen bekend als; ‘Natural Horsemanship’.” Bevlogen geeft hij voorbeelden, actueel zoals politie-agenten en hun paarden op de Dam, of wanneer paarden opstandig zijn tijdens een springwedstrijd. Hij ziet in één oogopslag of een paard en ruiter een team zijn; “alleen dan kom je tot presteren.”

Omdat Noordman zo graag buiten aan het werk is, komt het doen van de boekhouding of gerelateerde zaken niet altijd goed uit. Ook is het een behoorlijke klus om in de gaten te houden welke veranderingen er jaarlijks zijn, zoals nu de registratieplicht. De adviseur geeft aan wat er komt kijken bij de nieuwe regeling, het aanmelden van de paarden en welke gegevens daarvoor nodig zijn. Zo kan Noordman aan de slag. De adviseur van DLV Advies schiet te hulp wanneer hij vragen heeft over de administratie van het nog onbekende systeem.

Mestboekhouding

Van registratie op paspoortnummer loopt het gesprek soepel over in het vastleggen van welke percelen er momenteel in gebruik zijn. Dat is informatie die Keurhorst nodig heeft voor de mestboekhouding en de Gecombineerde Opgave. Met het verslag van voorgaande jaren achter de hand, spitten de twee heren de vragenlijst door. Zo wordt besproken; het aantal paarden per leeftijdsgroep en de verdeling pony of paard naar de maatstaaf stokmaat, het intekenen van percelen en het invullen van de fosfaattoestand per perceel.

Nieuwe fosfaatklassebepaling

Nieuw in de Gecombineerde Opgave van dit jaar is de keuze in het gebruik van de grondmonsters voor de fosfaatklassebepaling. De overheid hanteert nu een systeem met andere waarderingen voor de fosfaattoestand als uitgangspunt. In de overgangsjaren, waarvoor de grondmonsters genomen voor 2021 nog geldig zijn, mag gekozen worden voor de meest gunstige bepaling van elk perceel. In het advies aan deze keukentafel volgt: “Voor de meeste percelen is de oude bepalingsmethode het gunstigst. Voor enkele percelen is de nieuwe methode gunstiger”.

Keurhorst bedient met groot gemak de teken-tool in ‘Mijn Percelen’ waarmee de overheid inzicht krijgt in de percelen die de paardenhouderij in gebruik heeft. Hij bespreekt de nieuwe methode van fosfaatbepaling voor de grond. “De nieuwe waardering houdt rekening met de beschikbaarheid van het fosfaat voor de plant en is daarom beter voor de bepaling van de fosfaatbemesting.” Het merendeel van de weides ligt er strak bij, het resultaat van aandacht voor het graslandmanagement.

Concluderend vat de adviseur samen; “de Gecombineerde Opgave 2021 is afgerond, het Bemestingsplan voor 2021 zal ik actualiseren en toesturen. De registratie van het UBN voor de paarden en het aanmelden van de paarden doen jullie zelf vanaf 12 april. Mocht dit problemen opleveren dan hoor ik het graag en kom ik indien nodig langs om het te regelen.”  

‘Vertrouwd’

De paardenhouder haalt aan: “Het mooie van Freddy is, dat hij denkt aan de belangrijke momenten gedurende het jaar. Hij plant afspraken met mij in, houdt bij wat ik moet weten vanuit de regelgeving en zorgt ervoor dat administraties op tijd zijn verwerkt, zodat ik dat niet in de gaten hoef te houden.”

 

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Video: alles over Bokashi

In deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden