Infectiedruk verlagen om gedwongen afvoer te verminderen

Publicatiedatum: 19 oktober 2019

Veel melkveehouders kozen ervoor om binnen de fosfaatruimte van hun bedrijf melkomzet te genereren door minder jongvee te houden of door het jongvee uit te besteden. Om toch renderend te zijn, kan dat betekenen dat er (nog) meer aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van gedwongen afvoer van koeien en de oorzaken hiervan.

 

Verlagen van de infectiedruk

Eén van de maatregelen om gedwongen afvoer te verminderen, is verlagen van de infectiedruk zodat er minder infecties (ziektes) ontstaan. Binnen het project ‘Kansen om gedwongen afvoer te verminderen’ gaat het over het verlagen van de infectiedruk door hygiënisch te werken. Dit resulteert in gezondere (en daardoor oudere) koeien die meer lactaties meegaan, een afname van de gedwongen afvoer en een hoger rendement. 

Binnenkort start het project ‘Kansen om gedwongen afvoer te verminderen’ in Friesland en Drenthe. Doel van het project is de deelnemers inzicht te geven in de oorzaken van gedwongen afvoer op het eigen melkveebedrijf en ze handvaten te bieden waarmee ze gedwongen afvoer kunnen verminderen. De focus ligt daarbij op het verlagen van de infectiedruk door een hygiënische werkwijze. 

Hygiëne in en rondom de stal

Voor dit project is DLV Advies op zoek naar melkveehouders uit de provincies Drenthe en Friesland die kritisch naar hun bedrijfsvoering willen kijken om te achterhalen hoe ze de hygiëne in én rondom de stal kunnen verbeteren. De uitgangspunten daarbij zijn een duurzame melkveestapel en het beheer van de productierisico’s.

Deelnemende melkveehouders krijgen praktische handvaten voor een werkwijze waarmee ze gedwongen koeienafvoer kunnen verminderen. Ze kunnen een hygiënecheck en een nulmeting laten uitvoeren waarmee ze inzicht krijgen in de stand van zaken op het eigen bedrijf. Onder deskundige begeleiding en met persoonlijke coaching worden de daadwerkelijke oorzaken van hygiëneproblemen blootgelegd en gepaste oplossingen bedacht. In studiegroepen is er aandacht voor de bedrijfssituatie van iedere projectdeelnemer en wordt informatie uitgewisseld met collega-melkveehouders. DLV Advies werkt in het project onder andere samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en MS Schippers als kennispartners. Het project is mede mogelijk met steun van de provincies Drenthe en Friesland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Kick-offbijeenkomsten in Drenthe en Friesland

Geïnteresseerde melkveehouders kunnen naar één van de kick-off bijeenkomsten in november komen. Deelname aan de kick-off bijeenkomst is gratis en vrijblijvend. 

Meer informatie en aanmelden

 

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden