Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Publicatiedatum: 02 december 2024

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken betreft het mengen van twee rassen suikerbieten om de verspreiding van bladschimmels te remmen. De uitkomsten zijn interessant, en Rusthoeve wil daarom het onderzoek graag voortzetten.

Gewasdiversiteit kent meerdere vormen, zoals strokenteelt en mengteelt. Op Rusthoeve wordt naar al deze vormen onderzoek gedaan. Een bijzondere variant is mengteelt van suikerbieten, waarbij twee rassen worden gemengd. De proef werd uitgevoerd in 2023 en 2024; vooral het laatste jaar leverde interessante resultaten op.

Twee rassen

Onderzoeker Anneleen Riemens vertelt: "We kozen hier voor twee rassen. Het ene ras (Jemina) heeft volgens de Rassenlijst een sterke bladgezondheid, dus betere weerstand tegen bladschimmels, maar een wat mindere opbrengst. Het andere ras (Jewel) heeft een zwakkere bladgezondheid, maar hogere opbrengst. We hebben deze rassen op een perceel gezaaid, in rijen om en om. Dus in de ene rij ras A, de volgende rij ras B, dan weer ras A, enzovoorts. Op hetzelfde perceel zijn ook stroken gezaaid met een ras (Tessilia) dat gemiddeld scoort qua bladgezondheid en opbrengst.”

Hoge schimmeldruk

Anneleen legt uit wat de gedachte hierachter is: "Het gaat om een principe dat vergelijkbaar is met het principe van strokenteelt: kunnen de rijen met het sterkere ras qua bladgezondheid de verspreiding van een aantasting met bladschimmel afremmen?”
In 2023, het eerste proefjaar, was de schimmeldruk laag. "Zo laag, dat we geen effecten konden waarnemen. Maar in 2024 was de schimmeldruk wel hoog, en toen zagen we een duidelijk effect. In het perceel met de gemengde rassen verspreidde de schimmel zich minder sterk dan in de percelen met één ras. Bij een hoge schimmeldruk lijkt het principe dus te werken.”

Bedrijfseconomisch doorrekenen

Anneleen merkt op dat het na twee proefseizoenen, waarvan één met een waarneembaar resultaat, nog te vroeg is om conclusies te trekken. "Het enige wat we zien, is dat het principe kan werken. Maar voor een gegronde conclusie moet je dit onderzoek over meer seizoenen doen, en moet je het ook bedrijfseconomisch gaan doorrekenen. Hoeveel opbrengstderving voorkom je hiermee? Bespaar je op het aantal bespuitingen? Veranderen je kosten wat betreft ingekocht zaaizaad?” Overigens was het zaaien niet al te ingewikkeld. "Onze loonwerker heeft een zaaimachine met zes bakken. Die werden om en om gevuld met de twee verschillende rassen.”

Ook voor andere teelten

"Er komen in hoog tempo nieuwe rassen bij binnen de suikerbieten. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat er rassen komen die én een sterke bladgezondheid hebben én een hoge opbrengst. In zo’n geval wordt een teeltwijze als deze minder relevant. Maar hoe de rassen zich de komende jaren gaan ontwikkelen, is niet te voorspellen. Bovendien zou dit principe van mengteelt ook interessant kunnen zijn voor andere teelten, waarin bijvoorbeeld schimmels zich vanuit een brandhaard verspreiden.”
Rusthoeve vindt de resultaten interessant genoeg om een vervolg te willen geven aan dit onderzoek, aldus Anneleen. "Er ligt inmiddels een projectvoorstel en er is een aanvraag ingediend.”

Mede mogelijk gemaakt door

Het onderzoeksproject rond gewasdiversiteit ‘Op weg naar meer biodiversiteit door gewasdiversiteit in Zeeland’ participeren het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK), Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve, Stichting Het Zeeuwse Landschap, ZMf (Zeeuwse Milieufederatie), Delphy en DLV Advies als adviserende partijen. Het driejarige project werd ondersteund met Europees en provinciaal geld. Inmiddels is er een nieuwe aanvraag ingediend. 

Dit project is mogelijk door bijdrages van de provincie Zeeland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

     

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van akkerwijzer.nl

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Video: alles over Bokashi

In deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden